Džaferović: Uvjeren sam u svoju izbornu pobjedu i bit ću član Predsjedništva BiH

Radiosarajevo.ba
Džaferović: Uvjeren sam u svoju izbornu pobjedu i bit ću član Predsjedništva BiH
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Konvencija SDA u Sarajevu
Na danas održanoj Konvenciji Stranke demokratske akcije (SDA), Šefik Džaferović je izabran za stranačkog kandidata za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Džaferović je izabran tajnim glasanjem u hotelu Holiday u Sarajevu, a u svom današnjem obraćanju članovima Konvencije i javnosti.

Na press konferenciji koja je održana nakon Konvencije SDA, Džaferović je između ostalog rekao:

"Ja, kao osoba, koja je dobila većinsko povjerenje sam počastvovan ovim izborom. Uvjeren sam da će SDA kao najveća stranka u BiH biti vodeća i nakon oktobarskih izbora. Također, uvjeren sam da ću kao kandidat za člana Predsjedništva BiH ispred SDA pobijediti i da ću nakon Izbora 2018. biti član Predsjedništva BiH", rekao je Džaferović.

Podsjećamo, Džaferović je nakon tajnog glasanja članova Konvencije SDA imao 104 glasa, a Safet Softić 87.

Šefik Džaferović rođen je u Zavidovićima 9. septembra 1957. Osnovnu školu i gimnaziju završio je u rodnom gradu, maturiravši 1975. Nakon toga se upisao se na Pravni fakultet u Sarajevu gdje je diplomirao 1979. Nakon što je diplomirao radio je u pravosudnim i policijskim institucijama - od 1979. do 1986. radio je u Općinskom sudu, a od 1986. do 1992. bio je sudac Okružnog suda u Zenici.

Nakon toga bavio se advokaturom do 1993, kada se učlanio u SDA. Za vrijeme rata u BiH bio je načelnik u Centra službe sigurnosti (CSB) u Zenici od 1994, a iste godine imenovan je članom Izvršnog odbora SDA u općinskoj organizaciji u Zenici. Nakon rata, 1996, postao je sekretar Agencije za informiranje i dokumentaciju (AID).

Iste godine izabran je za predsjedavajućeg Skupštine Zeničko-dobojskog kantona (ZDK), a ujedno postaje i delegat u Domu naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH). Nakon četverogodišnjeg mandata u zakonodavnoj vlasti Kantona i Federacije, Džaferović 2000. godine ulazi u Dom naroda državnog parlamenta.

Na općim izborima 2002. godine izabran je u Predstavnički dom Parlamenta BiH, a tokom četverogodišnjeg mandata bio je i član rukovodstva Doma. Džaferović je na Općim izborima 2014. izabran u Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH sa 30.007 glasova i tako ostvario četvrti mandat državnog poslanika.

Trenutno je na funkciji prvog zamjenika predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamenta BiH, te je potpredsjednik SDA.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije