Šefik Džaferović kandidat SDA za člana Predsjedništva BiH

Radiosarajevo.ba
Šefik Džaferović kandidat SDA za člana Predsjedništva BiH
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Konvencija SDA u Sarajevu
Šefik Džaferović izabran je danas u Sarajevu za kandidata Stranke demokratske akcije (SDA) za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Šefik Džaferović je izabran na stranačkoj Konvenciji, koja je održana na 28. godišnjicu osnivanja i djelovanja SDA.

Nakon tajnog glasanja članova Konvencije SDA Šefik Džaferović je imao 104 glasa, a Safet Softić 87.

Podsjetimo, Konvenciju čine članovi Glavnog odbora, Predsjedništva stranke, članovi Suda časti i Nadzornog odbora, članovi Predsjedništva Asocijacije mladih SDA, članovi Predsjedništva Asocijacije žena SDA, predsjednici općinskih, gradskih, regionalnih i kantonalnih organizacija SDA i poslanici i delegati SDA u zakonodavnim organima države BiH i entiteta.

Inače, Predsjedništvo SDA je, u skladu sa svojim ovlaštenjima, moglo da izabere jednog kandidata ili da donese odluku da Konvencija tajnim glasanjem izabere kandidata sa liste na kojoj je bilo više kandidata. Na kraju je odlučeno da se kandidat izabere na Konvenciji tajnim glasanjem.

Kadrovska komisija je prethodno Predsjedništvu SDA dostavila imena kandidata: Denisa Zvizdića, Šefika Džaferovića, Safeta Softića i Sebije Izetbegović.

Zvizdić, aktuelni predsjedavajući Vijeća ministara BiH, je odustao od kandidature za Predsjedništvo BiH, a nekoliko dana nakon toga direktorica Kliničkog centra u Sarajevu Sebija Izetbegović odlučila da ne prihvati kandidaturu za člana Predsjedništva BiH.

Zvizdić je kazao kako odustaje jer je vrh stranke doveo funkcionere u situaciju da se takmiče jedan protiv drugog, dok je Sebija Izetbegović poručila kako njen zadatak u popravljanju zdravstvenog sistema nije završen, i da je njena namjera dalje raditi i doprinositi u tom smislu, pa su tako kandidati ostali Softić i Džaferović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije