Savez logoraša plaši se da bi krst na Zlatištu mogao biti srušen, čekaju dozvolu

Radiosarajevo.ba
Savez logoraša plaši se da bi krst na Zlatištu mogao biti srušen, čekaju dozvolu
Arhiv / Krst na Zlatištu kojeg je srušio Mirza Hatić
Krst na Zlatištu, u spomen na Srbe stradale u Sarajevu u proteklom ratu, ponovo bi mogao biti podignut 21. septembra.
Inicijator je Savez logoraša Republike Srpske, a kako piše ATV, projekt je završen, samo se čekaju dozvole.

"Krst je visine 26 metara, bio bi osvjetljen, sada je lokacija Zlatište, pa ćemo vidjeti da nam Istočno Sarajevo odobri da li tu lokaciju ili neku drugu. Imamo izvođača radova i naš cilj je da se tu upiše deset hiljada imena onih Srba koji su stradali u Sarajevu", kazao je Branislav Dukić, predsjednik Saveza logoraša RS-a.

Branislav Dukić najavio: Ponovo ćemo izgraditi krst na Zlatištu

U Gradu Istočno Sarajevo kažu da nisu nadležni za dodjelu dozvole. Traže da se o lokaciji postavljanja krsta razgovara kako se ne bi desio scenario od prije četiri godine kada je krst nasilno srušen.

"Sigurno je da je neophodno da se obilježi to stradanje i da služi za opomenu da nam se to ne ponovi, ali smatram da to treba da bude usaglašeno između svih nas koji živimo u Istočnom Sarajevu i RS-u da nam se ne ponavljaju scene od prije četiri godine da jedan Hatić ili kako se već zove, pravi probleme da noću ruši taj krst", izjavio je Miroslav Lučić, predsjednik Skupštine Grada Istočno Sarajevo.

Čelični krst, prije četiri godine, također je postavljen na inicijativu Dukićevih logoraša. Srušio ga je, s prijateljima, Mirza Hatić koji je, o tome, i javno pričao, piše ATV.

"Stavi sebi krst tamo i gledaj ti u krst, ja volim da gledam džamiju, visoke munare, meni je to smetalo i ja sam ga srušio i opet ću ga srušiti", rekao je Mirza Hatić.

 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije