Branislav Dukić najavio: Ponovo ćemo izgraditi krst na Zlatištu

Radiosarajevo.ba
Branislav Dukić najavio: Ponovo ćemo izgraditi krst na Zlatištu
Arhiv / Krst na Zlatištu kojeg je srušio Mirza Hatić
Predsjednik Saveza logoraša Republike Srpske Branislav Dukić potvrdio je da će 21. septembra, na veliki pravoslavni praznik Mala Gospojina, na Zlatištu početi radovi na podizanju spomen-krsta ubijenim Srbima u Sarajevu tokom proteklog rata.

Na spomen-krstu visokom 26 metara biće upisana imena 10.000 stradalih srpskih civila za vrijeme proteklog rata i 126 logora za Srbe koje je registrovao Međunarodni komitet Crvenog krsta, navodeći da je čak jedan od tih logora nosio naziv "Alija Izetbegović".

Mi vas podsjećamo da je Mirsad Tokača, direktor Istraživačko-dokumentacionog centra, ranije izjavio: “U Sarajevu je ukupno, prema istraživanju koje smo mi vrlo detaljno uradili, stradalo na različite načine 3300 građana Sarajeva srpske nacionalnosti. Od tog broja, 2202 su učestvovali u opsadi Sarajeva, a preko 400 ih je poginulo braneći svoj grad."

Portal Radiosarajevo.ba u više navrata kontaktirao je i Dukića i Savez logoraša RS-a, ali nisu odgovarali na naše pozive.

Ono što je poznato jeste da će Savez logoraša RS-a tokom narednih dana kontaktirati Srpsku pravoslavnu crkvu u vezi s postavljanjem spomen-krsta, dok je zahtjev za odobrenje podizanja ovog spomen-obilježja proslijeđen Gradu Istočno Sarajevo.

Projekt za podizanje spomen-krsta na Zlatištu prije deset godina uradio je beogradski institut, a predstavnici Saveza logoraša Srpske predstavljali su ga javno na medijima. Krajem septembra 2014. godine na Zlatištu je postavljen spomenik u obliku metalnog krsta, ali je krst početkom decembra iste godine srušio Mirza Hatić iz Sarajeva.

Hatić je, dodajmo i to, osuđen početkom 2016. godine pred opštinskim sudom u Sarajevu na 4,5 godina robije zbog iznude.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije