Sastanak Dragana Čovića sa predstavnicima 'Aluminija'

Radiosarajevo.ba
Sastanak Dragana Čovića sa predstavnicima 'Aluminija'
Arhiv / Dragan Čović - priča jedno, radi drugo

Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine Dragan Čović će se danas u 12 sati sastati sa menadžmentom, Nadzornim odborom i sindikatom Aluminija, saopšteno je iz ove političke stranke.

Kako je navedeno u saopštenju, teme razgovora će biti stanje, problemi i moguća rješenja za ovo mostarsko preduzeće. Sastanak će biti održan u zgradi Aluminija.

Oglasio se i HDZ o stanju u Aluminiju

Susret Čovića sa predstavnicima ove kompanije je zakazan, nakon što je 10. jula u ponoć isključena električna energija preduzeću. To je ono od čega su mnogi strahovali jer je vrlo komplikovano ponovo pokrenuti proizvodnju ako bi se struja eventualno ponovo uključila.

Isti dan je ministar industrije, energetike i rudarstva Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Džindić potvrdio da je direktor Aluminija Dražen Pandža zatražio da se pokrene stečaj za firmu na čijem je čelu.

U utorak, 9. jula su radnici protestovali blokirajući u dva navrata magistralnu cestu M17. Tokom druge blokade je djelovala policija koja udaljila radnike sa saobraćajnice u poslijepodnevnim satima.

U ponedjeljak, 8. jula su Džindić i ministrica finansija Federacije Bosne i Hercegovine Jelka Milićević održali sastanak sa predstavnicima švicarskog Glencorea. Sastanak je bio bezuspješan. Kako je rekao Džindić, Glencore je bio neprofesionalan.

U petak, 5. jula je Glencore platio troškove električne energije i sirovine Aluminiju za naredna četiri dana.

Na sjednici Vlade Federacije Bosne i Hercegovine 4. jula posvećenoj stanju u ovoj kompaniji je obećano da se obezbijediti distribucija struje do kraja ove godine.

Poslije sjednice je održan sastanak s predstavnicima kompanije iz Dubaija koja je navodno zainteresovana za ulaganje u Aluminij.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije