Ministar Džindić o Aluminiju: Pobrinut ćemo se za radnike koji odlaze u penziju

B. R.
Ministar Džindić o Aluminiju: Pobrinut ćemo se za radnike koji odlaze u penziju
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Nermin Džindić

Povodom stanja u kompaniji Aluminij, danas se javnosti obratio Federalni ministar industrije, energetike i rudarstva Nermin Džindić.

"Vlada izražava žaljenje, posebno zbog radnika i njihovih porodica. To je posljedica pogrešnog upravljanja. Jutros smo zahtijevali da nas uprava pismeno obavijesti da li su zakonito provedena procedura gašenja. Tražimo i informaciju o svim plaćanjima od Nove godine do danas. Vlada Federacije BiH će se pobrinuti za sve radnike koji odlaze u penziju. Za uvezivanja staža prošle godine izdvojila pet miliona maraka. Nekoliko puta smo danas razgovarali sa v. d. direktora Draženom Pandžom. Informirao me da će zvanično uputiti zahtjev za stečaj. Vlada će nastaviti tražiti potencijalne partnere, a razgovarat ćemo i s onim koji su pokazali interes. Desilo se ono što smo nagovijestili, a to je stečaj", kazao je Džindić prilikom susreta sa novinarima. 

MInistar Džindić je podvukao da ovakav način rada nije bio samoodrživ.

"Troškovi rada nisu smjeli biti veći od iznosa proizvoda. To se desilo. Cijena proizvodnje je za hiljadu maraka bila veća od cijene prodatog proizvoda. Ne znamo koliki će ovo uticati na privredu FBiH. Ali, znat ćemo čim prije... Ovaj slučaj zahtjeva temeljnu analizu da li može poslovati pod tržišnim uslovima. Mora se ostvarivati profit, a sve drugo rezati... Očekujemo odgovor od arapskog investitora. Dugove niko neće moći oprostiti Aluminiju. Sve zavisi od brzine i načina ponovnog pokretanja proizvodnje zavisi cijena tog procesa. Treba neko odgovarati zašto je firma dovedena u ovo stanje. Aluminij je prekinuo ugovore s obje elektroprivrede u FBiH. Nije ovdje jedino pitanje cijene električne energije, bez utjecaja politike", dodao je Džindić.

Kako je naveo portal Bljesak, predsjednik Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine Dragan Čović je za sutra, 11. juli u 12 sati zakazao sastanak sa predstavnicima mostarskog preduzeća.

Zbog toga je predsjednik Nezavisnog sindikata uposlenika Romeo Biokšić pozvao građane da se okupe ispred sjedišta Hrvatske demokratske zajednice u Mostaru.

U ponoć 10. jula je isključena električna energija hercegovačkom divu. To je ono od čega su strahovali mnogi jer je po isključenju struje vrlo kompleksno ponovo pokrenuti proizvodnju.

Jučer, 9. jula je cijeli dan trajao protest radnika ove kompanije. Prvo su blokirali magistralnu cestu M17, da bi se onda dio njih okupio ispred sjedišta Hrvatske demokratske zajednice.

Tokom prve blokade saobraćajnice su radnici, između ostalog, vikali "Gdje je lova? Lova je nestala?".

Zatim je ponovo uslijedila blokada saobraćajnice M17. Cestu su u poslijepodnevnim satima odblokirali pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Protestima su prisustvovali direktor preduzeća Dražen Pandža i izvršni direktor za tehničke poslove i razvoj Boris Vican, navodi portal Bljesak.

Protest je uslijedio nakon što je u ponedjeljak, 8. jula održan sastanak ministra industrije, energetike i rudarstva Federacije Bosne i Hercegovine Nermina Džindića i ministrice finansija Jelke Milićević Federacije Bosne i Hercegovine sa predstavnicima švicarske kompanije Glencore bio bezuspješan.

Glencore je u petak, 5. jula platio troškove električne energije i sirovine za naredna četiri dana.

Dan ranije, 4. jula održana je sjednica Vlade Federacije Bosne i Hercegovine posvećena ovoj kompaniji. Tada je obećano da će se obezbijediti distribucija struje do kraja godine.

Poslije sjednice je održan sastanak s predstavnicima kompanije iz Dubaija koja je navodno zainteresovana za ulaganje u Aluminij.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije