Snažne poruke s protesta u Sarajevu: Evo šta su rekli Edo, Amina, Nensi, Ifet...

O. K.
Snažne poruke s protesta u Sarajevu: Evo šta su rekli Edo, Amina, Nensi, Ifet...
Foto: Dž. Kriještorac/Radiosarajevo.ba / S protesta za Dženana Memića u Sarajevu

Devetnaesti protesti grupe Pravda za Dženana Memića održavaju se u Sarajevu! 

Porodica ubijenog mladića Dženana Memića danas, 8. februara u ispred Narodnog pozorišta tražit će pravdu na ulici.  U sudnici je, kako kažu, nema.

Pravda za Dženana Memića: Počeli protesti ispred Narodnog pozorišta

null

Kantonalni sud u Sarajevu je 13. januara 2020. godine po drugi put donio oslobađajuću presudu Romima koji su optuženi da su Dženana usmrtili u saobraćajnoj nesreći.

Svima je jasno da je Dženan ubijen i da nije stradao u saobraćajnoj nesreći kako to tvrdi Tužilaštvo KS, a borba za istinu o smrti Dženana traje četiri godine.

Nakon što  se prisutnima obratila Arijana Memić, koja je rekla "da treba uhapsite Alisu Mutap i natjerajte je da kaže ko je ubio Dženana", govorio je i Amir Agić, otac Selme Agić,  koju je 10. oktobra 2016. godine u ulici Zmaja od Bosne u Sarajevu, vozeći velikom brzinom usmrtio Sanjin Sefić.

Nakon njih govorio je i Edo Čelebić, predsjednik Vijeća roditelja Zavoda Mjedenica, koji je kazao da u slučaju Pazarić čak ni nakon dva mjeseca nije učinjeno ništa.

"Sve što smo dobili jeste jedno veliko ništa. Da nas je danas 100 hiljada, ne bi dugo razgovarali", kazao je Čelebić.

Dodao je i da neće odustati od borbe za djecu koju vežu, jer i ona zaslužuju pravdu.

"Onda kada mislite da više ne možete, tek onda morate", dodao je Čelebić.

Nadin Smajlović izašla je sa svojom majkom Aminom Smajlović na binu. Podsjetimo, roditelji su ovu djevojčicu krajem 2019. godine, nakon odbijanja u KCUS-u, izmjestili u Tursku na vlastitu odgovornost zbog neophodne terapije, a nakon povratka u Sarajevo nikad nisu dobili odgovor s KCUS-a da li su nabavljeni potrebni lijekovi i da li će terapiju moći dobiti u KCUS-u.

"Isti sistem ove države koji ponižava porodicu Memić, radi i mojoj porodici. U svakoj normalnoj zemlji da se odbije liječenje, tužilaštvo bi krenulo u istragu. Ja neću, baš kao i Muriz, odustati", kazala je majka Amina malene Nadin. 

Da se nije zauzela za svoje dijete, kako je kazala, njena Nadin bila bi kao Dženan.

"Izađite i recite da ste nezadovoljni. Ja kad idem u Tursku sa svojim djetetom, pun je avion djece koja se tamo liječe, to je taj sistem. Pogledajte ovo dijete, nemojte da se ovo desi vašem djetetu", poručila je na kraju.

Nakon toga govorila je Nensi Puškar iz grupe Pravda za Davida.

"Danas smo stigli iz Banja Luke, da bismo bili uz porodicu Memić kako bi im pružili podršku", kazala je Nensi na početku svog govora.

Umjesto odgovora koje porodice zaslužuju, institucije im serviraju laži, dodala je Puškar.

"U predmetu Memić barem je došlo do suđenja. Uskoro će dvije godine od Davidovog ubistva, a suđenja nema, a umjesto da se sudi zločincima, sudi se porodici Davida, i ljudima koji ih podržavaju", dodala je.

Sa ovog mjesta, poručila je, međunarodnim organizacijama da ne pomažu BiH ako ce pomagati na način da daju novac za institucije koje prikrivaju zločince.

"Davor i Muriz svoju djecu ne mogu vratiti, ali mogu se boriti za pravdu. Također želim da se zahvalim našem Ifetu koji se bori zajedno s nama", poručila je na kraju, dodavši da je ovo borba svih nas i da kriminal nema entitetske granice.

Advokat Ifet Feraget je rekao da mu je jedan moćan čovjek prije nekog vremena rekao da se ova dva slučaja odvoje.

"Ja sam mu rekao da je to kao da mi odvojili dva dijela mog srca. Rekli su nam da se ne bavimo politikom, ali ovo je politika, ovo je interes građana, ko je ubio Dženana, ko je ubio Davida. To nas zanima", kazao je je Feraget.

Kazao je kako je neko pokušao da zataška ova dva ubistva i zato su tužioci u Sarajevu i u Banjoj Luci kasnili sa optužnicom.

"Ne postoji nijedan vještak na svijetu koji će reči da je Dženan poginuo u saobraćajnoj nesreći. Vještak je rekao da su oni hodali cestom na Aleji. Tužilaštvo nema dokaz da je Dženan ubijen, a jedini dokaz koji imaju jeste priznanje Seferovića", kazao je Feraget, dodavsi kako četiri godine ratuju za istinu i pravdu.

Na snicima hotela Crystal se vidi ko je ubio Dženana, dodao je Feraget, ali je taj, prema njegovim riječima "snimak izbrisan".

"Nakon četiri godine potvrđene su riječi rahmetli doktora Alije Čelje, a to je da je Dženan ubijen udarcem tupim mehaničkim predmetom", dodao je Feraget i nastavio:

"Ali nikad nam nije objašnjeno zašto je Dženanov telefon predat Alisinom ocu, a ne Murizu - nikada nismo dobili odgovor. Nikad u historiji nije zabilježen amaterski pokušaj prikazivanja ubistva, ali to jeste suština. Zbog toga što su željeli da prikriju ubistvo jeste da podmetnu saobraćajnu nesreću", ispričao je advokat porodice Memić. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije