Protest u Sarajevu: Novinarstvo nije zločin, Stop nasilju nad novinarima!

A. B.
Protest u Sarajevu: Novinarstvo nije zločin, Stop nasilju nad novinarima!
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Arhiv
Bosanskohercegovački novinari su zbog sve češćih i brutalnijih napada na novinare i novinarsku profesiju širom naše zemlje, danas u 12 sati ispred Narodnog pozorišta u Sarajevu organizirali mirno okupljanje.

Povod za današnje okupljanje u Sarajevu je napad na novinara BN televizije Vladimira Kovačevića koga su nepoznate osobe prije dva dana brutalno pretukle u banjalučkom naselju Mejdan.

Ranije su novinarki portala Dnevnik.ba Gloriji Lujanović upućene prijetnje, a ekipa BHRT-a  je napadnuta u Konjicu. 

Poruke iz Mostara: Napadi na novinare uzrokuju strah u cijelom društvu

Dugogodišnje novinarke u Bosni i Hercegovini Arijana Saračević-Helać, između ostalog i ratna reporterka, te Senka Kurt danas su zajedno s više od 200 novinara ispred Narodnog pozorišta u Sarajevu dođle na mirni protest kako bi dale podršku novinarima i pomogle u borbi protiv sve češćih napada i nasilja na ovu profesiju.

Novinari su danas bili jednoglasni: Trebamo biti hrabriji i naš glas treba se jače čuti.

Saračević-Helać smatra da su za česte napade na novinare odgovorni političari i vladajuće strukture te je naglasila kako bi bh. novinari trebali biti hrabriji.

“Glas novinara mora se dalje čuti. Moramo biti hrabriji i ne smije nas se sputavati u izvršavanju naših svakodnevnih novinarskih zadataka. Za loš položaj novinara u BiH su odgovorni političari. Različita udruženja novinara koja postoje u našoj zemlji trebaju biti uz nas i štititi nas. Mislim da se još mnogo toga može učiniti kako bi naša profesija bila časna i poštena”, kazala je Saračević-Helać.

Njena kolegica Senka Kurt smatra kako su novinari dovoljno hrabri i kako ne bi trebali biti hrabriji.

“Najbolje da nas tretiraju kao službena lica, kao policajce i slično. Tako bi svaki napad na novinare bio tretiran kao napad na službeno lice. Političari se također trebaju više potruditi jer su oni odgovorni za ovakvo stanje. Prava novinara su uvijek bila ugrožena”, kazala je Kurt. 

Na današnjem skupu novinari su istaknuli transparente: Novinarstvo nije zločin i Stop nasilju nad novinarima u BiH. Također, kolegama u Sarajevu danas su se pridružili i novinari iz drugih bh. gradova.

Napade na novinare osudile su brojne bh. nevladine organizacije, političari, udruženja novinara i pojedinci koji su istaknuli da je u današnjem demokratskom društvu itekako važna sloboda govora i medija.

Sarajevo: Sutra mirno okupljanje novinara ispred Narodnog pozorišta

Napadnuti novinar Vladimir Kovačević: Dodik i drugi političari snose odgovornost

Dodik vrijeđao i prijetio novinarima, jednom od njih opsovao majku

“Sve učestaliji incidenti ove vrste, ukazuju na alarmantnu situaciju u pogledu uslova za rad novinara što bitno ugrožava slobodu medija i pravo građana na objektivno informisanje. Novinari kroz svoj rad doprinose većem stepenu demokratičnosti u društvu, ostvarenju vladavine prava i pravne države, zaštiti i promociji ljudskih prava. Društvo u kojem su novinari na bilo kakav način spriječeni da to čine, suočeno je ne samo sa ograničenjem stepena slobode izražavanja, nego i ograničavanjem svih drugih ljudskih prava i sloboda”, piše u saopćenju ombudsmena Bosne i Hercegovine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije