Napadnuti novinar Vladimir Kovačević: Dodik i drugi političari snose odgovornost

Radiosarajevo.ba
Napadnuti novinar Vladimir Kovačević: Dodik i drugi političari snose odgovornost
FOTO: Facebook / Vladimir Kovačević
Dva nepoznata muškarca sinoć su napali novinara BN TV-a Vladimira Kovačevića, dok se vraćao iz redakcije kući.

Kovačević je prije napada izvještavao s tzv. Davidovog trga u Banjoj Luci, gdje okupljeni građani već pet mjeseci traže istinu o smrti mladića Davida Dragičevića. 

Među brojnim političarima koji su iskazali svoju podršku napadnutom novinaru jeste i Milorad Dodik, predsjednik RS-a, koji je izjavio kako očekuje da se slučaj najhitnije riješi: "Srpska ovo neće tolerisati."

No, mnogi su kritizirali ovu njegovu izjavu, kazavši da upravo on snosi odgovornost za kreiranje ambijent u kojem je Kovačević napadnut. 

Pa je tako Slobodan Vasković na svom blogu napisao upravo to. Naime, Kovačević je iz bolničkog kreveta poručio Dodiku (i svim ostalim političarima koji su ga posjetili) da oni snose odgovornost.

Prema riječima Vaskovića, na to je Dodik Kovačeviću odgovorio da i novinari "svašta pišu" o njemu i da mu je ponudio  zaštitu.

Dvojica nepoznatih napadača brutalno pretukli novinara BN TV-a
Kovačević stabilno, novinari traže informacije u roku 48 sati

Kovačević nije želio da se slika sa predsjednikom RS, jer, kako Vasković navodi na svom blogu, ne želi da se ta fotografija koristi za "vađenje štete", niti za opravdavanje režima za brutalan napad, koji je posljedica lažnih optužbi vrha vlasti na račun novinara koji kritički pišu o njima.

Udruženje BH novinara najoštrije je osudilo napad i u saopćenju su naveli da je posebno zabrinjavajuća činjenica to da je Kovačević napadnut neposredno nakon što je poslao izvještaj s građanskih protesta na Trgu Krajine (tzv. Davidov trg) u Banja Luci, gdje se svakodnevno okuplja grupa "Pravda za Davida"

"Nakon niza verbalnih napada i političkih pritisaka na novinare BN TV-a od strane predsjednika RS-a Milorada Dodika i drugih zvaničnika vladajuće koalicije u tom entitetu, ovaj napad je vrhunac produženog i nekažnjenog nasilja nad BN TV-om i drugim medijima u BiH, kojem svjedočimo od početka ove godine i koje hitno mora prestati", piše u saopćenju.

Naglašavaju kako je Dodik svoje javno i političko djelovanje prečesto usmjeravao na novinare i medije, te ih ponižavao i vrijeđao na najprimitivnije načine.

"Proglašavao ih je neprijateljima, špijunima, stranim plaćenicima, čime ih je pretvarao u 'žive mete' i otvarao prostor za direktno nasilje. Te prijetnje i napadi nikada nisu sankcionirani, niti su nadležne policijske i pravosudne institucije RS-a poduzele efikasne i zakonom propisane mjere zaštite novinara i njihovog prava na slobodan i dostojanstven rad", navodi se u saopćenju BH novinara.

Također, Aleksandar Trifunović, glavni i odgovorni urednik portala Buka, na svom je Facebook profilu Dodiku poručio da ne piše saopćenje o slobodi medija u koje ni sam ne vjeruje, već da medije zaštiti od sebe.

Podsjetimo, Dodik je u izjavi za SRNA-u izjavio da najoštrije osuđuje napad na novinare, te je poručio da je napad na novinare na slobodu govora i takvo ponašanje u Republici Srpskoj neće biti tolerisano. 

"Napad na novinara je napad na slobodu govora i takvo ponašanje u Republici Srpskoj neće biti tolerisano", istakao je Dodik.

Vrijedi naglasiti da je Milorad Dodik godinama, u više svojih javnih nastupa, vrijeđao i prijetio novinarima, a u nastavku pogledajte samo neke od prijetnji koje je predsjednik RS-a uputio novinarima:

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije