Obavljena dženaza žrtvama zločina u Hadžićima: Na smiraj porodice čekale 27 godina

B. R.
Obavljena dženaza žrtvama zločina u Hadžićima: Na smiraj porodice čekale 27 godina
Foto: A. Kuburović/Radiosarajevo.ba / Dženaza žrtvama zločina u Hadžićima

Almir Nuhanović, Šefik Nuhanović, Hasan Nuhanović, Selver Piknjač, Fahrija Hrnjić, Ahmed Lokvančić, Salko Beganović, Zahira Karavdić, Hamdo Hasanović, Mirsad Veljković, Emir Bašić i Sejfo Kadrić su pronašli posljednji smiraj na mezarju Donji Hadžići. Porodice su čekale 27 godina da se dostojanstveno oproste od svojih najmilijih.

Tuga i prisjećanje na najteže dane u savremenoj historiji Bosne i Hercegovine - to je bila današnja slika Hadžića. Stanovnici ove općine u blizini Sarajeva i drugi građani, veliki broj njih, prisustvovao je dženazi koju je predvodio zamjenik reisul-uleme Husein Smajić.

Želeći sačuvati život dočekala ih je smrt. Ubijeni su tokom bijega na slobodnu teritoriju. Ruke su im bile vezane žicom, a noge kaišom u trenutku ubistva. Skoro tri decenije poslije, pronađeni su u masovnoj grobnici Lokve na Igmanu.

Na Igmanu pronađena grobnica, pretpostavlja se da krije tijela 12 nestalih

Nedugo nakon što je ubijen njen otac, rodila se Lejla Dželilović, rođena Beganović. Identifikovala je posmrtne ostatke oca Salke. Ona je imala posebno emotivno obraćanje.

"Dragi babo, nisam vjerovala da će doći do ovog dana... Neki dan sam te vidjela prvi put. Mami si na odlasku rekao: Čuvaj mi Lejlu... Završila sam babo fakultet, udata sam i lijepo živim... Dragi babo, jedva čekam da ti dođem na mezar i da ti ispričam sve što sam željela u posljednih 27 godina", rekla je Lejla, koja se nada da će biti identifikovani i sankcionisani oni koji su počinili zločin.

Identifikacija žrtava iz grobnice na Igmanu: Lejla došla da "upozna" oca

 Iz Općine Hadžići su podsjetili da se traga za još 74 Bošnjaka koji se vode kao nestali, starosne dobi od 19 do 70 godina.

Dženazi su prisustvovali i načelnik Općine Hamdo Ejubović, predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić.

Upućen je poziv da onaj ko ima saznanja o mjestima gdje se nalaze posmrtni ostaci žrtava, da na to ukažu nadležnim institucijama. Navedeno je da se još traga za nekoliko hiljada ljudi.

U Hadžićima je danas bio Dan žalosti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije