Identifikacija žrtava iz grobnice na Igmanu: Lejla došla da "upozna" oca

N. K.
Identifikacija žrtava iz grobnice na Igmanu: Lejla došla da "upozna" oca
Radiosarajevo.ba / Identifikacija žrtava u Visokom

U Prosekturi Gradskog groblja Visoko u toku je zvanična identifikacija žrtava ekshumiranih početkom juna ove godine iz masovne gobnice Lokvice ispod Golog Brda na Igmanu.

Nermin Musić, sekretar Udruženja za nestale osobe općine Hadžići u razgovoru za Radiosarajevo.ba je kazao kako su se porodice nestalih osoba sa prostora ove općine okupile da identifikuju svoje najmilije kako bi ih nakon 27 godina dostojno sahranili i pronašli svoj smiraj.

"U pitanju je 12 posmrtnih ostataka tijela žrtava bošnjačke nacionalnosti iz Donjih Hadžića. Oni su, sudeći po tragovima na mjestu zločina, sačekani i likvidirani dok su preko Igmana pokušavali prebjeći na slobodnu teritoriju pod kontrolom Armije RBiH, u ljeto 1992. godine", kazao je Musić.

Identifikacija žrtava u Visokom - undefined

Radiosarajevo.ba: Identifikacija žrtava u Visokom

Prema njegovim riječima, prilikom ekshumacije tijela iz masovne grobnice Lokvice 1 ispod Golog Brda na Igmanu, nekima od žrtava, koje će danas porodice identifikovati, noge su bile vezane vojnim opasačem.

"Uz njih su, osim odjeće i obuće, pronađeni i lični predmeti kao što su lijekovi, pribor za ličnu higijenu, oružni list, a pronađeno je i nešto nakita", dodao je Musić.

Lejla Dželilović (rođ. Beganović) danas je došla u Visoko s majkom da identifikuje posmrtne ostatke svoga oca.

"Imala sam šest mjeseci kada mi je otac nestao. Danas, nakon 27 godina, imam priliku da ga upoznam. Došla sam u Visoko da ga identifikujem, jer iz maminih priča znam šta je on od odjeće ponio sa sobom, s obzirom da smo se trebali naći s njima nakon što oni pređu Igman. Međutim, do toga nikada nije došlo", u potresnom razgovoru za Radiosarajevo.ba kazala je Lejla Dželilović. 

Kako kaže, sretna je što će napokon imati priliku da ga sahrani kako dolikuje ljudskoj osobi.

"Našli smo naše najmilije, a nadam se da ćemo uskoro naći i one koji su počinili ovakav svirep zločin", istakla je Dželilović.

Identifikacija žrtava u Visokom - undefined

Radiosarajevo.ba: Identifikacija žrtava u Visokom

Podsjećamo, lokacija masovne gobnice Lokvice ispod Golog Brda na Igmanu otkrivena je zahvaljujući saradnji institucija i razmjeni informacija između INO BiH, Tužilaštva BiH, SIPA-e, a na tačnu lokaciju su ukazale čahure koje su pronađene na mjestu zločina, više od njih 30.

Iz ove grobnice ekshumirana su tijela 12 žrtava bošnjačke nacionalnosti iz Donjih Hadžića. Radi se o: Nuhanović (Mustafa) Almir, Nuhanović (Avdo) Šefik, Nuhanović (Alija) Hasan, Piknjač (Mušan) Selver, Hrnjić (Ahmed) Fahrija, Lokvančić (Hamid) Ahmed, Beganović (Adema) Salko, Karavdić (Džemail) Zahir, Hasanović (Hamid) Hamdo, Veljković (Derviš) Mirsad. Dvije preostale osobe su u procesu identifikacije, a sve ukazuje da se radi o Bašić (Redžo) Emiru i Kadrić (Nazif) Sejfudinu.

U 2019. godini još uvijek se traga za 88 Bošnjaka iz Hadžića koji se vode pod terminom „nestali“, starosti od 19 do 70 godina.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije