Prije tačno 75 godina bombardirali su mjesto gdje su pronašli danas aviobombu

Radiosarajevo.ba
Prije tačno 75 godina bombardirali su mjesto gdje su pronašli danas aviobombu
Foto: FUCZ / Aviobomba kod RTV doma

Sto anglo-američkih aviona bombardiralo je 7. i 14. septembra 1944. godine Željezničku stanicu Alipašin Most, te je tada poginulo oko 300 osoba, uglavnom civila. Uništene su i dvije protivavionske baterije, a željeznički čvor je oštećen, navodi se u Hronologiji narodnooslobodilačkog rata 1941-1945.

Poznata razorna moć i porijeklo pronađene aviobombe kod RTV doma

Jedna od zaostalih opasnih aviobombi iz tog perioda pronađena je jutros u blizini zgrade RTV doma u sarajevskom naselju Alipašin Most, teška 500 kilograma i razorne moći 1.000 libri.

Kod RTV doma pronađena opasna aviobomba, u planu evakuacija stanovništva

Pronađena je na gradilištu na prostoru bivše Energoinvestove fabrike za proizvodnju žice gdje se gradi novi tržni centar Bingo. Pronašao je bagerista koji je kopao na dubini od pet metara, koji je odmah stao nakon što je osjetio nešto tvrdo i odmah obavijestio pripadnike Federalne uprave civilne zaštite. 

Još najmanje sto godina će se uklanjati eksplozivna sredstva u BiH

Kako je za Radiosarajevo.ba potvrdio direktor FUCZ-a Fahrudin Solak, trenutno se radi na identifikaciji upaljača kako bi se uvidjelo koja je mogućnost izmještanja ove bombe na lokaciju na kojoj bi se trebala deaktivirati, navodeći kako bi se zbog velike razorne moći u opasnosti našlo stanovništvo u krugu dva kilometra, te će se morati evakuirati kada se bude odvozila bomba na uništavanje. 

Pogledajte prve snimke sa mjesta gdje je pronađena razorna aviobomba

Uklanjanje bombe bi trebalo biti izvršeno u kasnim noćnim satima.

Da se već radi na planu evakuacije stanovništva na tom području, potvrdili su za Radiosarajevo.ba iz Operativnog centra Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo.

Kako je naveo Solak, ukoliko se bomba ne mogne izmjestiti morat će se deaktivirati na mjestu gdje je pronađena, te će zahtijevati evakuaciju stanovništva većeg dijela Sarajeva.

Podsjećamo, prije šest godina na ovom lokalitetu također je pronađena aviobomba iz Drugog svjetskog rata teška 227 kilograma, dok je u naselju  Boljakov Potok u neposrednoj brzini 2014. godine pronađena bomba od pola tone, te su obje uspješno uklonjene i uništene.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije