New York Times i Washington Post: Zavod u Pazariću okidač za proteste

Radiosarajevo.ba
New York Times i Washington Post: Zavod u Pazariću okidač za proteste
Foto: Dž. Kriještorac/Radiosarajevo.ba / Ilustracija

Uticajni američki dnevni listovi The New York Times i The Washington Post su objavili vijest o dešavanjima u Zavodu Pazarić. Obje novinske kuće su prenijele vijest svjetske medijske agencije The Associated Press (AP).

AP je istakao da su objavljene, kako su naveli, šokantne fotografije djece koje prikazuju djecu vezanu za krevete i radijatore. Ukazano je na to da je objava fotografija bila okidač za poziv na masovne proteste protiv koruptivne i neefikasne vlasti.

Slučaj Zavod u Pazariću: Kako se razotkrivao horor nad nemoćnom djecom

Naglašeno je da je fotografije objavila Sabina Ćudić iz opozicione Naše stranke uoči početka sjednice Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine.

Naveli su tvrdnju Ćudić da su fotografije nastale u proteklih godinu dana i da je inicirala hitnu raspravu o stanju u Zavodu Pazarić.

Kako piše AP, njena inicijativa je odbijena od strane većine parlamentaraca, ali da je Parlament zatražio jednu od radnih grupa da istraže ovaj slučaj i izvještaj o tome podnesu u roku od sedam dana.

"Ovo se može opisati kao primjerom modernog ropstva", rekla je Ćudić naglasivši da su 27 od 149 zaposlenika u Zavodu ekonomisti i da u toku noći radi jedna nedovoljno obučena osoba.

Ćudić predstavila šokantne detalje iz Zavoda Pazarić: Djeca vezana za radijatore

AP je izdvojio reakcije evropskih organizacija za ljudska prava kojima je poručeno da su "šokirani" i da se djeci sa poteškoćama u razvoju mora omogućiti da žive u porodičnom okruženju.

Također su izdvojili reakciju visoke povjerenice za ljudska prava Vijeća Evrope Dunje Mijatović koja je pozvala vlast da provedu "efikasnu istragu" u Zavodu koje se i ranije dovodio u vezu sa finansijskim malverzacijama uprave koju je imenovala vlast.

"Vlast bi trebala hitno napraviti napredak ka zatvaranju takvih institucija i reformama omogućiti djeci da žive u skladu sa standardima ljudskih prava", rekla je Mijatović.

Mijatović: Istraga u slučaju zlostavljanja u Pazariću mora dovesti do odgovornih

AP je ukazao na to da su pojedini zastupnici Ćudić optužili za "populizam". Zamjeraju joj i to što nije otkrila ko je autor fotografija i kada su one napravljene.

Direktor Zavoda Redžep Salić tvrdi da fotografije nisu mogle nastati u vrijeme njegovog mandata upozorivši na nepravilnosti u radu prethodnog direktora.

Direktor Zavoda u Pazariću: Ovo je atak na žene koje ovdje rade

AP zapaža da se u Bosni i Hercegovini duže vrijeme pojavljuju frustracije zbog loše socijalne zaštite i nedostatka životnih mogućnosti.

Naveli su da je održan protest manjeg broja ljudi ispred Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine.

Završeni protesti građana zbog stanja u Pazariću: Sutra pred Vladu FBiH

Želeći da osramote parlamentarce, hiljade korisnika društvenih mreža je podijelilo imena i prezimena onih koji su glasali protiv da se raspravlja o Zavodu. Za sutra, 21. novembra je zakazan masovni protest u Sarajevu, piše AP.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije