Suđenje u slučaju Dženan Memić dotaklo dno, Muriz najavio krivične prijave

S. H.
Suđenje u slučaju Dženan Memić dotaklo dno, Muriz najavio krivične prijave
Foto: A. Kuburović/Radiosarajevo.ba / Nezapamćeno je interesovanje medija i građana na ročištu u predmetu Dženan Memić

Kantonalni sud u Sarajevu zaprimio je nalaz timskog vještačenja po vještaku medicinske struke u predmetu koji se vodi protiv Ljube i Bekrije Seferovića, a u slučaju smrti Dženana Memića.

Nakon što je 15. novembra prezentiran nalaz vještaka saobraćajne i mašinske struke koje je radio Centar za vještačenje Zenit iz Banja Luke, po naredbi suda zatražena je dopuna vještačenja po vještaku medicinske struke jer je prilikom izrade prezentiranog vještačenja konsultovan. U vještačenju koje je prethodno prezentirano njegovo ime nije navedeno na što je prigovorilo Tužilaštvo KS, stoga je Sudsko vijeće zatražilo dopunu vještačenja.

No, kako je nalaz vještaka Vlade Markovića sud zaprimio tek jučer, isti će biti prezentiran tek na narednom ročištu.

Istovremeno je sudija Igor Todorović rekao je kako je sud zaprimio i još jedan nalaz vještaka, i to iz Novog Sada koje im je dostavilo Tužilaštvo KS, a za koji se ne zna ko je izdao naredbu? Tužilaštvo tvrdi da je nalaz vještaka iz Banje Luke plagijat, dok je sud odbio njihov dokaz rekavši da je irelevantan. 

"Ovo je takva splačina da se jednostavno nije mogla očekivati. Prvi put doživljavam da se dostavlja ovakav dokument kojim se pokušava osporiti vještačenje i tvrdnje da je ono plagijat", rekao je advokat Rusmir Karkin, koji brani Seferoviće.

S druge strane, Dženanov otac Muriz Memić rekao je da mu je došlo da povrati, a advokat Ifet Feraget rekao je da će ovdje imati posla Tužilaštvo BiH, u kojem je već pokrenuta istraga o istrazi Tužilaštva KS.

Karkin je dodao da je ovo presedan i da je Tužilaštvo dotaklo dno dna, dok je Memić dodao da poručuje glavnoj tužiteljici Sabini Sarajliji da će podići krivičnu prijavu protiv nje i da pokrene istragu o Dženanovom ubistvu.

Slučaj Memić: Novo vještačenje utvrdilo da se saobraćajna nesreća nije dogodila

Kantonalni sud u Sarajevu zaprimio je nalaz timskog vještačenja po vještacima saobraćajne struke u predmetu koji se vodi protiv Ljube i Bekrije Seferovića, a u slučaju smrti Dženana Memića. Pred Sudskim vijećem kojim predsjedava sudija Igor Todorović danas je u sudnici prezentiran nalaz vještaka, te su saslušani vještaci koji su radili vještačenje.

Podsjećamo, na prethodnom ročištu predstavljen je nalaz vještaka saobraćajne i mašinske struke koji su utvrdili kako nema dovoljno dokaza da se zaista dogodio kontakt kombija i pješaka, te da vještaci smatraju da se ova nesreća nije dogodila ili barem na opisan način

Slučaj Memić: Oštećenja na kombiju nisu mogla nastati udarom glave pješaka

Kantonalni sud u Sarajevu zaprimio je nalaz timskog vještačenja po vještacima saobraćajne struke u predmetu koji se vodi protiv Ljube i Bekrije Seferovića, a u slučaju smrti Dženana Memića. Pred Sudskim vijećem kojim predsjedava sudija Igor Todorović danas je u sudnici prezentiran nalaz vještaka, te su saslušani vještaci koji su radili vještačenje.

Podsjetimo, 8. februara 2016, Dženan Memić (22) stradao je dok je s djevojkom Alisom šetao Velikom alejom na Ilidži. Memić je sedam dana kasnije preminuo 15. februara na KCUS-u, a od tada je trajalo suđenje u slučaju njegove tragične smrti.

Pogledajte film Jara: O dobroj duši, o ljubavi, o Dženanu Memiću

Ljubo Seferović i njegov otac Bekrija bili su optuženi da su skrivili saobraćajnu nesreću u kojoj je mladić stradao, te su bili optuženi za neukazivanje pomoći osobi povrijeđenoj u saobraćajnoj nesreći i sprečavanje dokazivanja. Ipak, porodica Dženana Memića nije bila zadovoljna razvojem situacije, a nebrojeno mnogo puta ukazivali su na, kako tvrde, brojne nepravilnosti u ovom slučaju.

Naime, Porodica Memić od samog početka tvrdi da je Dženan ubijen, te da je Tužilaštvo KS sa tadašnjom glavnom tužiteljicom Dalidom Burzić diglo lažnu optužnicu za saobraćajnu nesreću. Zbog toga je otac mladića Muriz Memić podnio i krivičnu prijavu Državnom tužilaštvu koje je nakon 11 mjeseci otvorilo istragu za organizirani kriminal u slučaju Memić.

Vrhovni sud FBiH poništio je oslobađajuću presudu Seferovićima i naložio novo saobraćajno vještačenje. Porodica još uvijek traga za istinom o tome kako je njihov sin stradao, a u tome im pomažu i brojni građani.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije