Slučaj Memić: Oštećenja na kombiju nisu mogla nastati udarom glave pješaka

S. H.
Slučaj Memić: Oštećenja na kombiju nisu mogla nastati udarom glave pješaka
Foto: A. Kuburović/Radiosarajevo.ba / Ročište u predmetu koji se vodi protiv Ljube i Bekrije Seferovića

Kantonalni sud u Sarajevu zaprimio je nalaz timskog vještačenja po vještacima saobraćajne struke u predmetu koji se vodi protiv Ljube i Bekrije Seferovića, a u slučaju smrti Dženana Memića.

Pred Sudskim vijećem kojim predsjedava sudija Igor Todorović danas je u sudnici prezentiran nalaz vještaka, te su saslušani vještaci koji su radili vještačenje. No najprije je svjedočila kćerka Bekrije Seferovića, a Ljubina sestra, Višnja Seferović koja je rekla kako se 2. februara 2016. godine vratila iz Njemačke gdje je bila sa suprugom i djecom kod svog oca Bekrije koji je živio u kući u Blažuju sa tadašnjom suprugom Hadžirom.

Slučaj Memić: Novo vještačenje utvrdilo da se saobraćajna nesreća nije dogodila

Kantonalni sud u Sarajevu zaprimio je nalaz timskog vještačenja po vještacima saobraćajne struke u predmetu koji se vodi protiv Ljube i Bekrije Seferovića, a u slučaju smrti Dženana Memića. Pred Sudskim vijećem kojim predsjedava sudija Igor Todorović danas je u sudnici prezentiran nalaz vještaka, te su saslušani vještaci koji su radili vještačenje.

Te noći kada je došla kod oca vidjela je i brata Ljubu koji je oko 10 sati došao sa suprugom Vasvijom kod oca, te se prilikom susreta posvađao sa sestrom. Višnja je posvjedočila kako je imao kombi, ali kako ne zna koje boje jer slabo vidi, na upit tužioca Seada Kreštalice. Rekla je i kako je pio limenku piva, nakon čega je Kreštalica ponovo upitao koje boje, te je ona ponovo rekla kako ne vidi i kako ne zna je li pivo bilo alkoholno ili bezalkoholno. Također, nakon svađe sa bratom otac Bekrija je istjerao Ljubu i njegovu suprugu iz kuće. 

Četiri mjeseca nakon tog susreta Višnja se vratila u Njemačku, a u međuvremenu se nije pomirila s bratom, kako je posvjedočila, te je navela kako je brat pozvao dok je bila na putu za Njemačku i rekao joj kako će i on zatražiti azil. Na upit tužioca i advokata je li čula da su imali saobraćajnu nesreću rekla je kako nije, te da je od pomajke, rahmetli Hadžire, saznala kako su joj otac i brat u zatvoru zbog "napasti", odnosno da neko laže na njih.

Ročište u predmetu koji se vodi protiv Ljube i Bekrije Seferovića - undefined

Vještaci Centra za vještačenje Zenit d.o.o. Banja Luka

U nastavku suđenja svjedočili su vještaci iz Centra za vještačenje Zenit d.o.o. Banja Luka čiji je direktor Dragan Slavić rekao kako je po naredbi Kantonalnog suda Sarajevo zaprimio naredbu o vještačenjima, te je preuzeo sam kompletnu dokumentaciju Suda u ovom predmetu u pratnji vještaka u Sarajevu.  Kako je naveo Slavić, potom je bio zadužen za određivanje tima koji će raditi vještačenje na okolnosti saobraćajne nesreće, oformiti tim vještaka koji je izučavao dokumentaciju poštujući pravila struke. Od Suda je, kako je naveo, tražio da izađu na mjesto događaja kako bi ga proučili i izradili simulaciju nesreće, a pri izradi nalaza konsultirali su se i sa vještacima medicinske struke.

Dakle, prilikom izrade nalaza vještaci su izlazili na lice mjesta u Veliku aleju gdje je u večernjim satima 8. februara 2016. godine mladić Dženan Memić zadobio povrede pod još uvijek nerazjašnjenim okolnostima od kojih je preminuo 15. februara.

Vještak saobraćajne struke Centra za vještačenje Zenit iz Banje Luke Aleksandar Jefić rekao je u svom iskazu kako nema dovoljno dokaza da se zaista dogodio kontakt kombija i pješaka, te da vještaci smatraju da se ova nesreća nije dogodila ili kako barem na opisan način. 

Jefić je pri svom izlaganju na današnjem ročištu istakao kako je pokušao dovesti u korelaciju ono što je u spisima koje su preuzeli sa Suda sa mogućnostima saobraćajne nesreće, te su analizirali svaki dokaz pojedinačno. Nalaz vještačenja su radili tako što su pretpostavili parametre saobraćajne nesreće uključujući i kombi koji je vještačen. Istakao je kako nisu ulazili u vjerodostojnost dokaza u spisu. 

Među zanimljivijim informacijama koje je Jefić iznio su i one u kojima se navodi kako na džemperu Dženana Memića postoje tragovi zemlje koji mogu ukazivati na pad ili na to da je jedna ili više osoba vuklo pješaka, a isti tragovi su pronađeni i na pantolama pješaka. Kako je naveo, poderotine su nastale padom, kontaktom sa vozilom ili nečim drugim, a ista oštećenja nastala su i na jakni Alise Mutap.

Jefić je istakao kako ne postoji analiza da li tragovi na odjeći odgovaraju podlozi, tj. kombiju s kojim su došli u kontakt. 

"Da ih je udario automobil ti tragovi bi ostali na odjeći, ali mi ih nismo imali fiksirane, što ne znači da se nisu dogodili", rekao je Jefić.

U svom zaključku Jefić je istakao kako nisu imali dovoljno elemenata u spisu koji bi potvrdili kuda su se pješaci kretali i kombi vozio, te kako su zaključili da nema dovoljno dokaza da se zaista dogodio kontakt kombija i pješaka jer pojedini elementi nedostaju.

Jefić je u svom iskazu rekao i kako je pješak morao biti u poskoku najmanje 10 centimetara kako bi nastala navedena oštećenja na vozilu, te kako se povrede pješaka ne mogu dovesti u vezu u cjelosti s oštećenjima na vozilu.

"Smatramo da se ova saobraćajna nesreća nije dogodila ili bar na opisan način", rekao je Jefić nakon čega je uslijedio aplauz u sudnici. 

Nakon što ga je dva sata ispitivao tužilac Sead Kreštalica, Jevtić je istakao kako je naišao na kontradiktornosti u ovom slučaju, kako se ne slažu nalazi fotografije obdukcije i nalazi vještačenja, kao da su mu i kolege medicinske struke rekle da su neke radnje preskočene. U svojim odgovorima tužiocu istakao je i kako većina elemenata nedostaje u spisima te kako se ne mogu utvrditi, kako nema dokaza da je pješakinja ostvarila kontakt s vozilom, te kako tipične povrede koje nastaju tokom sudara nisu utvrđene kod pješaka, kao i da su mogle nastati na drugi način.

Tužilaštvo je uložilo prigovor na nalaz vještaka, te su predložili da se izvrši novo vještačenje izvan teritorije Bosne i Hercegovine.

Suđenje se nastavilo nakon pauze iznošenjem nalaza vještaka mašinske struke Slaviše Stojnića

Najprije je Jefić odgovorio na dva ranije postavljena pitanja, kako bi pištolj koji je pronađen kod Dženana Memića morao ostaviti tragove jer se radilo o čvrstom predmetu, kao i da su vještačenjem utvrdili da je preko 80 posto vjerovatnoća da se saobraćajna nesreća nije dogodila.

Diplomirani mašinski inžinjer u penziji Slaviša Stojnić rekao je kako mu je zadatak bio da vještači oštećenja na vozilu i mogućnost njegovog nastanka, te je nabrojao oštećenja na kombiju koji je navodno vozio Ljubo Seferović.

Utvrđena su oštećenja prednjeg lijevog fara, blatobrana, retrovizora i A-stuba, te navodna oštećenja na šoferšajbi. Vještak je potvrdio da su oštećenja postojala i nestručno popravljena, te da se ne može utvrditi kada.

Ročište u predmetu koji se vodi protiv Ljube i Bekrije Seferovića - undefined

Bekrija i Ljubo Seferović sa advokatom Rusmirom Karkinom

"Došlo je do udubljenja nosača retrovizora i A-stuba na kojem se kasnije više farbalo nego što se ravnao A-stub", rekao je Stojnić navodeći kako oštećenja na tom dijelu kombija teoretski mogu nastati udarom pješaka, ali kako mogu nastati udarom i u neku drugu podlogu.

Na upit sudije Todorovića mogu li oštećenja nastati udarom glave pješaka na A-stubu, Stojnić je rekao kako oštećenja ovog obima na A-stubu ne mogu nastati udarom glave pješaka (povrede koje je zadobio Memić, op. a) pri brzini od 47 km/h, kao i da su mogla nastati pri brzini od 20 km/h u sudaru sa drugim vozilom.

Na kraju ročišta sudija Todorović naredio je Centru za vještačenje dopunu nalaza i po vještaku medicinske struke sa kojim su se konsultirali za izradu ovog nalaza, te im je dati rok mjesec dana.

U sudnici je danas bio prisutan i veliki broj građana koji je odlučio dati podršku porodici Memić. Podršku su tako dali otac i brat stradale Selme Agić, koji se također bore za pravdu na Kantonalnom sudu u Sarajevu. 

Podsjećamo, 8. februara 2016, Dženan Memić (22) stradao je dok je s djevojkom Alisom šetao Velikom alejom na Ilidži. Memić je sedam dana kasnije preminuo 15. februara na KCUS-u, a od tada je trajalo suđenje u slučaju njegove tragične smrti.

Pogledajte film Jara: O dobroj duši, o ljubavi, o Dženanu Memiću

Ljubo Seferović i njegov otac Bekrija bili su optuženi da su skrivili saobraćajnu nesreću u kojoj je mladić stradao, te su bili optuženi za neukazivanje pomoći osobi povrijeđenoj u saobraćajnoj nesreći i sprečavanje dokazivanja. Ipak, porodica Dženana Memića nije bila zadovoljna razvojem situacije, a nebrojeno mnogo puta ukazivali su na, kako tvrde, brojne nepravilnosti u ovom slučaju.

Naime, Porodica Memić od samog početka tvrdi da je Dženan ubijen, te da je Tužilaštvo KS sa tadašnjom glavnom tužiteljicom Dalidom Burzić diglo lažnu optužnicu za saobraćajnu nesreću. Zbog toga je otac mladića Muriz Memić podnio i krivičnu prijavu Državnom tužilaštvu koje je nakon 11 mjeseci otvorilo istragu za organizirani kriminal u slučaju Memić.

Vrhovni sud FBiH poništio je oslobađajuću presudu Seferovićima i naložio novo saobraćajno vještačenje. Porodica još uvijek traga za istinom o tome kako je njihov sin stradao, a u tome im pomažu i brojni građani.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije