Dunja Mijatović: Ovo što se dešava u BiH je sramotno

B. Turković
Dunja Mijatović: Ovo što se dešava u BiH je sramotno
Foto: A. Kuburović/Radiosarajevo.ba / MIjatović: Šokirana viđenim u BiH

Dunja Mijatović, povjerenica Vijeća Evrope za ljudska prava na pres-konferenciji u Sarajevu predstavila je preliminarna zapažanja o posjeti BiH, u čijem su fokusu ljudska prava izbjeglica i migranata, uključujući i tražioce azila

Ona je prethodnih dana obišla kampove  za migrante Vučjak, Bira i Sedra u Bihaću i Cazinu, kao i prihvatni centar Ušivak u Hadžićima, a o ovoj problematici razgovarala je s domaćim zvaničnicima. 

Mijatović: Sramim se kao Bosanka zbog Vučjaka, kamp se mora zatvoriti danas ili sutra

"Jedna od mojih prvih aktivnosti kada sam imenovana za povjerenicu jeste pismo koje sam poslala bh. vlastima po pitanju migracija. Nakon što sam dobila informacije da se od tada situacija nije promijenila, odlučila sam da dođem u neplaniranu posjetu. Obišla sam centre, bila sam šokirana onim što sam vidjela na Vučjaku", kazala je Mijatović i nastavila:

"Nije prvi put da obilazim kampove, bila sam u Grčkoj, ali ono što sam vidjela na Vučjaku nisam do sada vidjela. Sanitarni uslovi su strašni, mnogi su bez odghovarajuće odjeće i obuće... Držati takav kamp je nečovječno. Vlasti moraju zatvoriti taj kamp. Jučer sam se sastala s Draganom Mektićem, koji me je danas uvjerio da će se to desiti. Podjednako sam zabrinuta situacijom da migranti ili azilanti u Bihaću i drugim mjestima borave u napùštenim objektima."

Država mora osigurati bolju pomoć, vlasti u USK su uradili određeni dio posla, ali to nije dovoljno, država im ne pomaže, rekla je povjerenica Vijeća Evrope danas u Sarajevo.

Nefunkcionalan sistem otežava identifikaciju migranata, zaštitu djece i maloljetnika, tvrdi ona, pa kritizira: "I dalje ne vidim da se vlasti kreću u pravcu da riješe nešto po pitanju ovog problema."

"Nekoliko kantona odbija da preuzme odgovornost. Broj migrana je trenutno oko 8.000. To je sasvim savladiv broj, a sredsta su na raspolaganju. Veće od pitanja resursa je pitanje političke volje. Neki politički akteri šire dezinformacije i podgrijavaju strah lokalnog stanovništva. Neke od izjava od zvaničnika su zaista šokantne. Ovo što se dešava u BiH je sramotno", otvoreno je poručila ona, a imala je što reći i za hrvatsku stranu:

"Što se tiče vraćanja migranata iz Hrvatske, naročito uznemirujuće smatram priče o migrantima koji su premlaćeni, oduzeto im ono što imaju i vraćeni u BiH. Ovo pitanje sam još u oktobru 2018 postavila premijeru Hrvatske, situacija se od tada još pogoršala. Takva praksa mora prestati."

Mijatović je uputila poruku i nedijima, kazavši da imaju veliku ulogu, da su išli u Vučjak kada to niko nije.

"Otprilike ovih nekoliko dana, prema onome što sam čula, izgleda da da bi svi ovdje živjeli u raju kada migranti ne bi bili u BiH. Migranti su ovih dana tražili da budem njihov glas, to namjeravam svakako da budem."

Upitana da li je sramotno ono što radi EU, koja se žicama ograđuje od migranata, Mijatović je kazala da to nije izgovor da se "uradi koliko može da se uradi", kazavši da će se vidjeti koja je to strategija koju će imati nova Evropska komisija.

Govoreći o situaciji u kampu Ušivak, Mijatović je rekla da je to svjetli primjer, da se tamošnje lokalno stanovništvo ponaša herojski te da je na sastanku sa sarajevskim ministrom Malikom Garibijom tražila da se poveća broj autobuskih linija na relaciji Sarajevo-Hadžići.

Mijatović se nije saglasila s konstatcijama i upitima predstavnika medija da je EU velikim dijelom odgovorna za ovu situaciju, jer je zatvorila granice... Postoje zemlje koje konstantno primaju migrante, kazala je Mijatović, pomenuvši u tom kontekatu Portugal i Grčku.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije