Mijatović: Sramim se kao Bosanka zbog Vučjaka, kamp se mora zatvoriti danas ili sutra

Radiosarajevo.ba
Mijatović: Sramim se kao Bosanka zbog Vučjaka, kamp se mora zatvoriti danas ili sutra
Foto: RFE / Mijatović obišla kamp

"Ovo je sramota za BiH, sramim se kao Bosanka zbog situacije na Vučjaku", ocijenila je visoka povjerenica Vijeća Evrope za ljudska prava Dunja Mijatović, koja je današnju (3. decembar) posjetu Bosni i Hercegovini počela obilaskom ovog migrantskog kampa koji se nalazi nedaleko od Bihaća, na sjeverozapadu Bosne i Hercegovine.

"Ovaj kamp se mora zatvoriti danas ili sutra. Ako se ne zatvori, ljudi će ovdje počinjati umirati", poručila je Mijatović, prenosi Radio Slobodna Evropa

Ona je najavila razgovore sa predstavnicima vlasti u Unsko-sanskom kantonu i bh. vlasti u Sarajevu krajem sedmice.

Ranije je saopšteno da će Mijatović obići i druge migrantske kampove u BiH te 6. decembra u Sarajevu održati konferenciju za medije.

Istovremeno, oko 600 migranata u "Vučjaku" je najavilo da neće uzeti hranu jer je u tom kampu, kako navode, nemoguće boraviti zbog prvog snijega koji je jutros pao.

Kamran iz Pakistana kazao je za Radio Slobodna Evropa (RSE) da je noć bila izuzetno teška zbog niskih temperatura i snijega.

"Želimo u neki centar jer ovo nije kamp za ljude. Nismo kriminalci, ubice, ni teroristi. Zbog čega smo osuđeni na ovo? Mnogo puta sam davao intervjue i pričao mnogim medijima kako je ovdje, ali ništa se nije promijenilo. Želimo dalje. Ovo je nemoguće", rekao je Kamran.

Povodom novonastale situacije u Vučjaku, kontaktirali smo Međunarodnu organizaciju za migracije (IOM). Kako su za Radiosarajevo.ba kazali iz ove UN-ove agencije, oni čine sve što je u njihovoj moći te podsjećaju da su već odavno upozorili da će se uslovi za migrante pogoršati dolaskom hladnijih dana.

Kako su kazali, najbolje rješenje bi bilo otvaranje više manjih kampova širom BiH te se nadaju da će čim prije biti otvoren kamp u Blažuju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije