Migranti izmješteni iz parka prekoputa Vijećnice: Autobusima krenuli ka Mostaru

A. B.
Migranti izmješteni iz parka prekoputa Vijećnice: Autobusima krenuli ka Mostaru
Foto: Faruk Zametica / Radiosarajevo.ba / Migranti napuštaju Sarajevo
Park prekoputa sarajevske Vijećnice jutros je iza 7 sati ostao prazan. Šatorsko naselje koje je prethodnih dana formirano u Sarajevu, migranti su napustili i svoj put nastavili preko Mostaru.

Autobusi kompanije Centrotrans jutros su u 7:30 sati iz parka prekoputa sarajevske Vijećnice s migrantima krenuli prema Mostaru gdje će biti izmješteni i zbrinuti u Centru Salakovac, u blizini Mostara.

Pet autobusa je bilo dovoljno da primi sve migrante koji su prethodnih mjesec dana bili smješteni u parku prekoputa Vijećnice, a migranti su s izmještanjem počeli u ranjim jutarnjim satima jer su autobusi stigli već u 6:30 sati.

Migranti napuštaju Sarajevo - undefined

Foto: Faruk Zametica / Radiosarajevo.ba

Muškarci i žene su izmješteni odvojeno, a sve je prošlo bez ikakvih incidenata, kazali su za Radiosarajevo.ba iz Ministastarstva za unutrašnje poslove Kantona Sarajevo (MUP K-a).

Park prekoputa Vijećnice je ostao prazan, a u njemu je iza migranata ostalo dosta smeća. Na čišćenju parka u toku dana će raditi volonteri i radnici Kantonalnog javnog komunalnog preduzeća (KJKP) Rad.

Posljednji momenti za migrante ispred Vijećnice: 600 osoba prebacuju u Mostar

Migranti će biti zbrinuti u Centru Salakovac, u blizini Mostara koji ima kapacitet za 200 do 250 osoba. Većina njih jutros nam je kazala da se raduju odlasku iz parka kod Vijećnice te da su sretni što će konačno imati krov nad glavom, umjesto spavanja pod otvorenim nebom.

Članica grupe volontera koji se brinu o migrantima u Sarajevu Denisa Steffen je ranije potvrdila da će migranti biti prebačeni na lokaciju pored Mostara, tačnije u mjesto Salakovac.

Migranti napuštaju Sarajevo - undefined

Foto: Faruk Zametica / Radiosarajevo.ba

"Idemo na jedno mjesto blizu Mostara, a u toku vožnje svi će imati osigurane lunch pakete", kazala je Steffen te dodala kako su je posjetili iz Ministarstva sigurnosti BiH.

Iz izbjegličkog centra Salakovac su kazali kako su spremni za prijem migranata, a da bi danas trebali biti završeni svi radovi u centru čiji je završetak bio neophodan za smještaj migranata. Izmještaje migranata iz Sarajeva je zahtijevalo Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH.

Migranti se inače nalaze širom Bosne i Hercegovine, a prije nekoliko sedmica oni koji su se nalazili u glavnom gradu BiH formirali su i šatorsko naselje u blizini Gradske vijećnice, odnosno u samom srcu Sarajeva.

Migranti napuštaju Sarajevo - undefined

Foto: Faruk Zametica / Radiosarajevo.ba

Također, širom zemlje nalazile su se i brojne druge grupe migranata, koje su u pojedinim gradovima formirale također improvizirana naselja, na što bosanskohercegovačke vlasti nisu imale odgovor. 

Ipak, i dalje su poražavajuće najave da bi u BiH sedmično moglo stizati oko 400 migranata, posebno tokom ljetnih mjeseci, a koje stižu iz pojedinih međunarodnih agencija. Podsjećamo da je također više od 100 migranata premješteno iz centra Velike Kladuše u kamp u prigradskom naselju Drmeljevo, gdje će imati vodu, toalet i struju, nakon što su općinske vlasti odlučile izmjestiti migrante iz gradskog parka.

U toku je izgradnja kampa u naselju Drmeljevo (općina Velika Kladuša) namijenjenog smještaju migranata. Zadatak općine je bio da osigura sanitarni čvor, struju i vodu. Odluka o formiranju šatorskog naselja uslijedila je nakon pokušaja grupe od 74 migranata, koji su boravili u parku, da pređu u granicu i uđu u Hrvatsku u čemu ih je spriječila policija.
Migranti napuštaju Sarajevo - undefined

Foto: Faruk Zametica / Radiosarajevo.ba

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić ranije je govorio o problemima migranata u našoj zemlji te je kazao kako je osnovni cilj zaštita granica BiH. Ministar je napomenuo da vlasti neće dozvoliti nikakve nezakonite migracije i ulazak u zemlju i koliko god se bude u mogućnosti, granica će biti zaštićena. 

Prema informacijama Ministarstva sigurnosti BiH, u prva četiri mjeseca ove godine u Bosnu i Hercegovinu je ušlo oko 4.500 migranata, a blizu 70 posto ih je napustilo našu zemlju. Najveća koncentracija migranata, prema procjenama ovog ministarstva, najveća koncentracija migranta je u Sarajevu i Unsko-sanskom kantonu.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije