Posljednji momenti za migrante ispred Vijećnice: 600 osoba prebacuju u Mostar

Radiosarajevo.ba
Posljednji momenti za migrante ispred Vijećnice: 600 osoba prebacuju u Mostar
FOTO: Radiosarajevo.ba / Migranti u Sarajevu
Migranti koji su prije više od dva mjeseca došli u Sarajevo, sutra će napustiti glavni grad Bosne i Hercegovine, nakon dogovora s Ministarstvom za sigurnost BiH.

Fotoreporter Radiosarajevo.ba večeras je zabilježio praktično posljednju večer za oko 600 migranata koji danima borave u parku kod Vijećnice.

"Sutra ujutro u osam sati će doći autobusi. Idemo na jedno mjesto blizu Mostara. Sutra ujutro u šest sati ću i ja biti ovdje i pomoći ćemo im da spreme šatore i stvari. Doći će autobusi, spremili smo lunch pakete", kazala je članica grupe volontera koji se brinu o migrantima u Sarajevu Denisa Steffen.

Ona je pojasnila da niko neće napustiti migrantski kamp danas, te da se većina migranata raduje putu.

Migranti se nalaze širom zemlje, a prije nekoliko sedmica oni koji su se nalazili u glavnom gradu BiH formirali su i šatorsko naselje u blizini Gradske vijećnice, odnosno u samom srcu Sarajeva.

Također, širom zemlje nalazile su se i brojne druge grupe migranata, koji su pojedinim gradovima formirali također improvizirana naselja, na što bh. vlasti nisu imale odgovor. 

Ipak, i dalje su poražavajuće najave da bi u BiH sedmično moglo stizati oko 400 migranata, posebno tokom ljetnih mjesec, a koje stižu iz pojedinih međunarodnih agencija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije