Inzko na svečanosti: Kada čeljad nisu bijesna, kuća nije tijesna

6
Radiosarajevo.ba
Inzko na svečanosti: Kada čeljad nisu bijesna, kuća nije tijesna
Foto: Screenshot / Bisera Turković

U sarajevskoj Vijećnici večeras je održana svečanost povodom 25. godišnjice od potpisivanja Daytonskog mirovnog sporazuma.

Valentin Inzko, visoki predstavnik u BiH, istakao je da je nakon 30 pokušaja da se zaustavi rat u BiH, tek Dayton to uspio.

Kazao je da je Dayton donio mir, što je najdragocjenije, a koliko je dragocjen vidi se kada se pogledaju razna krizna žarišta u svijetu.

Inzko se zahvalio svima koji su tome doprinijeli, a posebno političarima u BiH koji su radili na miru bez obzira na političke sukobe i nesuglasice, kao i međunarodnoj zajednici i njegovim kolegama.

"Dobili smo jednu BiH u kojoj ima mjesta za sve, a kao što znate kada čeljad nisu bijesna ni kuća nije tijesna. Mir je samo početak, treba da zajedno BiH gradimo dalje i tu smo svi da to učinimo", naglasio je Inzko.

Na svečanosti su govorili i ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković, ambasador SAD-a u BiH Eric Nelson, šef Izaslanstva Evropske unije u BiH i specijalni predstavnik EU Johann Sattler, izvršni direktor Fondacije AGORA Danijel Petrović...

"Mladi ljudi koji su istinska snaga ove zemlje ne žele i dalje biti zarobljeni u prošlosti. Njima je daleko važnija BiH 2030. od BiH 1995. Građani zaslužuju svjetliju budućnost u stabilnoj i prosperitetnoj demokratskoj BiH, članici euroatlantske zajednice. SAD će podržavati njihova zalaganja da ovu viziju pretvore u stvarnost", kazao je Nelson.

Nelson je istakao da je Dayton, koji je postavio temelj mira, osigurao i put pomirenja čime je BiH postala funkcionalno i demokratsko društvo.

Poručio je da je tokom 25 godina OHR bio uporan predvodnik toga, ali i da je sada vrijeme da se naprave ključni koraci za budućnost.

"Kako bismo to uradili, moramo unaprijediti ovaj sporazum jer njegova namjera nije da bude vječan", ukazao je Nelson.

Sattler je istakao da je krajnje vrijeme da pričamo o boljoj sadašnjosti i boljoj budućnosti.

"Građani zaslužuju život bez straha, siromaštva, stalnih političkih kriza", kazao je Sattler, i dodao da mladi smatraju da članstvo u EU osigurava dugoročan mir te da vlasti moraju napraviti odlučnije korake u tom pravcu.

"Uvjereni smo da se značajan korak mora i može ostvariti naredne godine. Prelazak iz postkonfliktne faze u fazu pristupanja u EU, iz Dejtona u Brisel. Evropa je već tu, sada je vrijeme za EU. Živjela BiH", poručio je Sattler.

Ministrica Turković je podsjetila da je sporazum definisao buduće uređenje, te da je u 25 godina urađeno mnogo.

"Dejtonski sporazum je velikim dijelom ispunio svoju zadaću, očuvao je mir. BiH se nalazi na razmeđi, između teške prošlosti i bolje budućnosti. Raduje nas angažman naših prijatelja koji ulažu napore kako bi naša zemlja nastavila integracijske procese", istakla je Turković.

Građanima BiH obratilo se niz bivših i sadašnjih visokih državnih i međunarodnih zvaničnika putem unaprijed snimljenih video-poruka.

Među njima i bivši američki predsjednik Bill Clinton, ministar vanjskih poslova Francuske Jean-Yves Le Drian, generalni sekretar UN-a Antonio Guterres, generalna sekretarka Vijeća Evrope Marija Pejčinović Burić, generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg, premijer Albanije Edi Rama...

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije