Hoće li se vlast u Kantonu Sarajevo formirati bez SDA?

F. Z.
Hoće li se vlast u Kantonu Sarajevo formirati bez SDA?
Foto: Nedim Grabovica / Radiosarajevo.ba / Slavlje pristalica SDA

U toku je prebrojavanje glasova za Skupštinu Kantona Sarajevo, a nakon 78.49 posto obrađenih mjesta ubjedljivi pobjednik izbora je Stranka demokratske akcije (SDA) sa 40.840 glasova, odnosno 24.66 posto. Slijede Narod i pravda (14.10), Naša stranka (12.93), SDP (10.29), SBB (9.24), DF (6.27), NBL (4.4) i BOSS (3.53).

To su stranke koje su prešle izborni prag od tri posto i nakon 467 od 595 obrađenih biračkih mjesta ovo su stranke čiji će zastupnici činiti Skupštinu Kantona Sarajevo. Vlast u Kantonu Sarajevo činiti će ona koalicija koja prva skupi 18 mandata, od 35 zastupnika koliko broji Skupština Kantona Sarajevo. Prema dosadašnjim rezultatima SDA je dobila deset mandata, a slijede Narod i pravda (šest), Naša stranka (pet), SDP BiH (četiri), SBB (četiri), DF (ti), NBL (dva) i BOSS (jedan).

SDA kao izborni pobjednik imat će prva priliku da formira vlast i skupi još osam mandata, ali će to po svemu sudeći biti izuzetno težak zadatak s obzirom na to da su tri stranke koje su nakon SDA ostvarile najbolji rezultat u Kantonu Sarajevo već najavile kako neće koalirati s izbornim pobjednikom.

"Razgovarat ćemo sa svim osim sa SDA. Svakako ćemo prvo održati razgovore sa našim partnerima. Što se tiče vlasti u kantonu razgovarali smo sa Elmedinom Konakovićem i Predragom Kojovićem. Prva dva kantona koja bi mogla da bude interesantna su Kanton Sarajevo i Zeničko-dobojski kanton, ali svakako ima još četiri do pet kantona u kojima se može razgovarati", rekao je predsjednik SDP-a Nermin Nikšić na konferenciji za medije održanoj prije dva dana u Sarajevu.

Identične najave došle su i iz stranke Narod i pravda. Elmedin Konaković je u razgovoru za Radiosarajevo.ba odbacio mogućnost koaliranja sa Strankom Demokratske Akcije (SDA).

"Isključili smo opciju koaliranja s SDA jer je s njima nemoguće, te ljude dobro poznajemo, znamo da tamo dominiraju drugi interesi, ne slažemo se apsolutno oko toga. Ova priča već možda naredne sedmice dobije neke ozbiljnije konture", rekao je Konaković.

Predsjednik Naše stranke, Predrag Kojović rekao je za Radiosarajevo.ba da je spreman na razgovore s Konakovićem i Nikšićem oko formiranja vlasti u Kantonu Sarajevo.

"Mi smo spremni za razgovore, ako su oni spremni ne samo da suštinski mjenjamo raspodjelu budžetskog novca nego i ponašanje vlasti prema građanima u naredne četiri godine. Reforme koje hoćemo sprovesti su nam neophodne i mnoge nemaju kratkoročni nego dugoročni pozitivan efekat i za takvo nešto moramo uključiti građane. Potezi moraju razumni, transparentni i teret reformi moramo pravedno raspodjeliti. Također, moramo biti sigurni da se radi o čvrstoj skupštinskoj većini otpornoj na korupciju i zastrašivanje a ne o preletačima koji će nas napustiti prvom zgodnom prilikom i otići u tzv. nezavisne SDA-ovce kako je do sada često bio slučaj", rekao je Kojović.

Isto je potvrdio i Konaković i istaknuo da je stranka Narod i pravda zainteresovana za koaliciju sa Našom strankom i SDP-om.

"Mi jesmo naravno zainteresovani, mi smo izašli sa konkretnim rješenjima. Ne možete popravljati stanje u državi ako ne činite vlast. Najavili smo naravno uslove pod kojima ulazimo u vlast. To je usvajanje nekoliko ključnih dokumenata, prije svega zakon o porijeklu imovine nas političara, pa onda dalje... Mislim da se u tome slažemo principijelno i sa Našom strankom i sa SDP-om, da tu ne bismo trebali imati zastoja. Mi poštujemo činjenicu da je SDA pobijedila u Kantonu Sarajevo i oni će imati vremena da pokušaju skupiti 18 ruku da formiraju Vladu. Ukoliko ne uspiju, onda ćemo mi", rekao je Konaković za Radiosarajevo.ba.

Ostaje dakle pitanje ko će prvi skupiti 18 ruku i formirati Vladu Kantona Sarajevo. Stranki demokratske akcije nedostaje osam ruku, a čini se da će Narod i pravda, SDP i Naša stranka koalirati i u tom slučaju nedostaju im tri ruke da formiraju Vladu.

U tom slučaju, prema dosadašnjim rezultatima, preostali su SBB sa četiri mandata, DF sa tri mandata, NBL s dva mandata i BOSS s jednim mandatom.

Ukoliko zaista dođe do formiranja koalicije Narod i pravda - Naša stranka - SDP o čemu predsjednici ovih stranaka već otvoreno govore, trebat će im još tri mandata za formiranje vlasti, pa sigurno možemo očekivati razgovore sa Demokratskom frontom i SBB-om.

"Mi još nećemo izlaziti sa definitivnim stavom. Nismo još dobili legitimitet. Ne možemo govoriti o formiranju vlasti. Ako dođe do dogovora i razgovora na osnovu ponuđenog programa donijet ćemo odluku", rekao je Sead Milavica - predsjednik Kantonalnog odbora Demokratske fronte za Radiosarajevo.ba. 

Iz SBB-a jučer je također stigla najava kako više nikada neće koalirati sa Strankom demokratske akcije (SDA). 

"Činjenica da je blizu dvije trećine birača glasalo protiv SDA, odnosno svoj glas su dali drugim strankama, jasno govori da ni neviđena izborna krađa ne može sakriti da građani žele odlazak vlasti duge skoro tri decenije. Javnost treba znati da sam i tokom kampanje, a i ranije javno govorio da SBB više ne želi koalirati sa SDA. To je za sva vremena završena priča", rečeno je iz SBB-a.

Ko je bliže dogovoru i hoće li ubjedljivi izborni pobjednik SDA ostati bez vlasti u Kantonu Sarajevo, ili će ipak postići dogovor sa svojim političkim oponentima saznat ćemo u narednom periodu.  Nema sumnje da nas čeka izuzetno interesantan postizborni period.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije