Konaković: Ako SDA ne skupi 18 ruku, Vladu KS ćemo formirati mi

F. Z.
Konaković: Ako SDA ne skupi 18 ruku, Vladu KS ćemo formirati mi
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Muzur i Konaković na press konferenciji
Centralna izborna komisija jutros je, nakon obrađenih 67.06 posto biračkih mjesta (399 od 595), ažurirala podatke o glasovima za Skupštinu Kantona Sarajevo.

Ubjedljivo vodi Stranka demokratske akcije sa 34.705 osvojenih glasova, ili 24.77 posto. Nakon njih slijede Narod i pravda (14.11%), Naša stranka (13.18), SDP (10.33), SBB (9.31), DF (6.28), NBL (4.08) i BOSS (3.46). Za formiranje vlasti u Kantonu Sarjevo potrebno je najmanje 18 zastupnika od 35 koliko čini Skupštinu.

SDA (10 mandata) kao pobjednik izbora pokušat će formirati vlast, ali je pitanje da li će moći pronaći još osam zastupnika s obzirom na to da su iz Naroda i pravde i Naše stranke istaknuli da neće u koaliciju s ovom strankom. Već se govorilo o koaliciji Naroda i pravde (šest mandata), Naše stranke (pet mandata) i SDP-a (četiri mandata), a ako do nje dođe, trebat će im po trenutnom stanju još tri mandata kako bi mogli formirati vlast.

Konaković: Dogovor je postignut, ovo je ozbiljna politička priča

Kojović: Spremni smo na razgovore o koaliciji, reći ćemo ne korupciji

Po trenutnom stanju mandate su još osvojili SBB (4), DF (3), NBL (2) i BOSS (1).

Sa predsjednikom stranke Narod i pravda - Elmedinom Konakovićem razgovarali smo o formiranju vlasti u Kantonu Sarajevo, ali i velikom broju nevažećih glasačkih listića i neregularnostima na izborima.

Radiosarajevo.ba: Mnogo se priča o koaliciji Naroda i pravde, Naše stranke, SDP-a i još nekih političkih opcija kako bi se formirala vlast u Kantonu Sarajevo. Da li ste vi zainteresovani za to da formirate vlast u Kantonu Sarajevo?

Elmedin Konaković: Mi jesmo naravno zainteresovani, mi smo izašli sa konkretnim rješenjima. Ne možete popravljati stanje u državi ako ne činite vlast. Najavili smo naravno uslove pod kojima ulazimo u vlast. To je usvajanje nekoliko ključnih dokumenata, prije svega zakon o porijeklu imovine nas političara, pa onda dalje... Mislim da se u tome slažemo principijelno i sa Našom strankom i sa SDP-om, da tu ne bismo trebali imati zastoja. Mi poštujemo činjenicu da je SDA pobijedila u Kantonu Sarajevo i oni će imati vremena da pokušaju skupiti 18 ruku da formiraju Vladu. Ukoliko ne uspiju, onda ćemo mi.

Ko prvi uspije skupiti 18, 19 ili 20 on čini parlamentarnu većinu i on će formirati vlast u Kantonu Sarajevo. Sve drugo su neke političke priče. Jesmo zainteresovani da se scena promijeni, da se uvedu potpuno nove politike, da biramo najsposobnije ljude, da ne bude stranačkih prefiksa i predznaka i da se zaista osjeti značajno bolje političko stanje na sceni. Isključili smo opciju koaliranja s SDA jer je s njima nemoguće, te ljude dobro poznajemo, znamo da tamo dominiraju drugi interesi, ne slažemo se apsolutno oko toga. Ova priča već možda naredne sedmice dobije neke ozbiljnije konture.

Radiosarajevo.ba: Šta mislite o regularnosti izbora?

Elmedin Konaković: Mnogo je bilo neregularnosti. Po mom mišljenju više nego ikada. Imamo mnogo informacija. Samo u Hadžićima je 500 nevažećih listića Naroda i pravde. Još su nam javljali posmatrači neke brutalne krađe. Uputili smo mnogo prigovora. Sa CIK-om ćemo komunicirati kako to zakon nalaže i tražiti prebrojavanja. Tražit ćemo i angažman tužilaštava, jer imamo informacije da je bilo mnogo krivotvorenja. Na ovome se neće priča završiti, a to je još jedan od razloga. Ako ovako misle ostati na vlasti, brutalnim krađama, to je homogeniziralo kompletan ostatak političke scene koji je odlučan da se zaustavi ovako SDA, koja je najviše manipulirala izbornim rezultatima.

Dakle imali smo stotine primjedbi naših posmatrača, a imate u Ilijašu činjenicu da predsjednik Općinskog odbora na nekoliko biračkih mjesta ima 100 posto glasova. Dakle SDA 100, on 100 od 100. To su potpuno nezapamćene stvari i tu se vidi da je bilo manipulacije. Mi ćemo istjerati do kraja na toj borbi. Već na političkoj sceni radimo na ujedinjenju onih koji će se tome suprotstaviti. U jedinstvu je snaga.

Radiosarajevo.ba: Kako komentarišete broj nevažećih listića u borbi za Predsjedništvo BiH?

Elmedin Konaković: Država će pokazati snagu svog pravnog sistema tako što bi trebalo Tužilaštvo da se umiješa, da se naprave grafološki nalazi koji mogu utvrditi da li je istom, ili drugačijim olovkama bilo "ikseva" na listićima. Po mom mišljenju onaj ko vodi proces, a vjerovatno bi SDP trebao uputiti takvu vrstu prigovora i zatražiti vještačenje koje može pokazati, odnosno po mom mišljenju dokazati da je bilo takve manipulacije i da izborni rezultati nisu voljom naorda, nego u značajnoj mjeri voljom njihovih predstavnika, biračkih odbora.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije