Građani se razilaze ispred Parlamenta FBiH: Mi smo njihov glas!

B. T.
Građani se razilaze ispred Parlamenta FBiH: Mi smo njihov glas!
Foto: A. Kuburović/Radiosarajevo.ba / Protest ispred Parlamenta FBiH

Građani Sarajeva okupili su se ispred Vječne vatre na novom mirnom protestu zbog stanja u Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine u Pazariću. 

Okupljeni traže humanije uslove za sve institucije u koje se smještaju djeca sa poteškoćama, ne samo Pazarić.

Protesti za Pazarić se nastavljaju, građani pitaju: Hoćete li i nas vezati?

Na protestu su prisutni i roditelji djece sa poteškoćama u razvoju, koji kažu da imaju mnoštvo problema i da nemaju razumijevanje nadležnih.
 
Nakon kratke protestne šetnje od Vječne vatre stigli su pred zgradu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine.
 
Nekoliko stotina ljudi ispred Parlamenta uzvikuje "Mi smo njihov glas".
 
Građani se pitaju gdje je sarajevska inteligencija, profesori, opozicioni političari, književnici i drugi... kritizirajući ih što se ne pojavljuju na skupu.
 
Okupljeni zahtijevaju ostavke zastupnika SDA, HDZ, DF i ostalih koji su bili protiv ili suzdržani prije nekoliko dana kada je na sjednici Parlamenta FBiH odbijen zahtjev za sjednicu o Pazariću.
  
Na kraju su poručili da će skup skup dobiti svoju strukturu i vodstvu, te su zamolili sve građane da budu uz njih, jer ovo je tek početak, i polako se počeli razilaziti. Zamolili su ih da prate medije, putem kojih ću, kako su kazali, obavijestiti o narednim aktivnostima. 
 
"Uzeli su nam prošlost i sadašnjost, ali neće budućnost. Budite uz nas", poručeno je ispred Parlamenta, nakon čega je skup okončan.  
 
 
Nezadovoljstvo je kulminiralo nakon što je zastupnica u Federalnom parlamentu Sabina Ćudić objavila uznemirujuće fotografije zlostavljanja štićenika ovog doma, na kojem se vidi kako su djeca vezana za radijatore i namještaj. 

Vlada Federacije BiH jučer je, podsjetimo, smijenila direktora Zavoda Redžepa Salića te članove Upravnog i Nadzornog odbora Zavoda te donijela više zaključaka koji bi trebali popraviti stanje u institucijama za zbrinjavanje osoba sa poteškoćama. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije