Protesti za Pazarić se nastavljaju, građani pitaju: Hoćete li i nas vezati?

B. T.
Protesti za Pazarić se nastavljaju, građani pitaju: Hoćete li i nas vezati?
Foto: A. Kuburović/Radiosarajevo.ba / Protesti u Sarajevu

Građani Sarajeva okupili su se ispred Vječne vatre na novom mirnom protestu zbog stanja u Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine u Pazariću. 

Okupljeni traže humanije uslove za sve institucije u koje se smještaju djeca sa poteškoćama, ne samo Pazarić.

Na protestu su prisutni i roditelji djece sa poteškoćama u razvoju, koji kažu da imaju mnoštvo problema i da nemaju razumijevanje nadležnih.

Kako kažu organizatori, nisu zadovoljni jučerašnjim smjenama jer će "doći isti".

Jedan od učesnika poručio okupljenim da se trebamo svi zajedno moraju boriti, pogotovo studenti, te da se ničega ne treba bojati. Njegov govor popraćen je velikim aplauzom.

Ovo je četvrti dan od kada Sarajlije protestiraju, trežaći bolji tretman štićenika ovog, ali i ostalih sličnih ustanova.

Navodno je sinoć policija dolazila na vrata mladim koji su govorili na jučerašnjim protestima ispred Vlade Federacije BiH, istaknuli su okupljeni.

"Ovo je mali broj okupljenih, želim da dam podršku oboljeloj djeci, uz njih smo. Svaki glas je bitan kad smo zajedno", kazala je Hena Šukalo.

Na transparentima se mogu vidjeti različite poruke "Stop modernom ropstvu, Je li vas stid, Hoćete li i nas vezati, Ne vezati i slično".

Spomenka Stanišić, čiji je sin do septembra išao u centar Vladimir Nazor, tvrdi da je  tada 16 dječaka "izbačeno" iz škole.   

"Ono u Pazariću je strašno, grozno... Postoji i problem sa školom za djecu sa potrebnim potrebama Vladimir Nazor, koja postoji 56 godina i sada se priča da će se zatvoriti. Njih su izbacili, pošto imaju 21 godinu. A oni su išli samo u radionicu, po tri sata, i sada su na ulici. Mi smo štrajkovali, išli smo, prime nas, ali ništa", kazala je ona,  zaključivši da roditelje djece sa poteškoćama nemaju podršku države.  

Na protestima se pojavila i prosvjetna radnica prof. Zinaida Šehić-Jelačić, koja je radila u Školi za specijalna zanima. Kako je kazala, federalni premijer Fadil Novalić i resorni minsitar Vesko Drljača trebaju podnijeti ostavke.

„To je ono što je problem, pokvarena riba smrdi od glave. Što se tiče rješenja za ovu djeci i njohove roditelje, koji su napaćeni kao i djeca, mislim da u svakoj školi, u svakoj mjesnoj zajednici postoji prostor koji može biti iskorišten za dnevni boravak djece sa posebnim potrebama. U školama postoje i pedagozi, u nekim i psiholozi, to bi automatski bila pomoć djeci u dnevnom boravku“, kazala je ona.   

Okupljeni građani su nakon prvih obraćanja, krenuli prema Federalnom parlamentu, gdje će kako kažu iznijeti svoje zahtjeve.

Nezadovoljstvo je kulminiralo nakon što je zastupnica u Federalnom parlamentu Sabina Ćudić objavila uznemirujuće fotografije zlostavljanja štićenika ovog doma, na kojem se vidi kako su djeca vezana za radijatore i namještaj. 

Vlada Federacije BiH jučer je, podsjetimo, smijenila direktora Zavoda Redžepa Salića te članove Upravnog i Nadzornog odbora Zavoda te donijela više zaključaka koji bi trebali popraviti stanje u institucijama za zbrinjavanje osoba sa poteškoćama. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije