Reakcije na hapšenje generala Drekovića: Šta kažu Divjak, Karavelić, Polutak...

E. Halimić
Reakcije na hapšenje generala Drekovića: Šta kažu Divjak, Karavelić, Polutak...
Foto: Privatni album / General Vahid Karavelić

Borci Armije RBiH, oficiri, generali, svi su razočarani jutrošnjim hapšenjem generala Ramiza Drekovića. Ističu da je ovo još jedan u nizu pokušaja izjednjačavanja agresora i branitelja. 

Stigle informacije iz Tužilaštva: Zašto je uhapšen general Ramiz Dreković

General Armije RBiH i predsjednik Udruženja generala BiH Vahid Karavelić za Radiosarajevo.ba kazao je da je teško komentirati hapšenje generala Ramiza Drekovića.

„Razočaran sam u sve što sam radio i činio za ovu državu. Bilo šta da kažem to neće odgovarati javnosti, stoga je možda pametnije da šutim. Teško je govoriti u uime Udruženja jer u našem društvu ta udruženja više ništa ne znače, samo su puka formalnost. Ne mogu ništa, nemaju uticaj, nažalost“, poručio je Karavelić.

Dodao je da je hiljadu puta do sad rečeno da su ovakve stvari pokušaj izjednjačavanja žrtve i zločinca.

„Više puta smo to govorili i u najvišim državnim organima, preko medija upućivali poruke, ali ova praksa se nastavlja“, kazao je vidno razočarani general Karavelić.

Predsjednik „Unije veterana“ KS Ismet Imamović nam je kazao da mu telefon ne prestaje zvoniti od ranih jutarnjih sati.

„Zovu me borci i raspituju se šta se desilo. Što je nas tiče ovo je još jedan pokušaj izjednjačavanja žrtve i agresora. Ko god poznaje generala Drekovića zna o kakvom čovjeku se radi, to je pošten čovjek i oficir Armije RBiH. Ovo je za nas veliko iznenađenje. Pogotovo što se zna da je general Dreković bio na ratištu i nije bio dio tih nekih struktura koje su mogle doći u poziciju da naprave tako jedno djelo“, istakao je Imamović.

Prema njegovim riječima, udruženja boraca već nekoliko godina reagiraju putem medija da se zaustavi hapšenje pripadnika Armije RBiH.

Mi smo legalisti i borili smo se za ovu državu, za vladavinu prava i zakonitost. Ovo je još jedno u nizu spektakularnih hapšenja po ne znam čijem nalogu. Mislim da je poziv generalu Drekoviću bio dovoljan, nije bilo potrebe za hapšenjem“, naglasio je Imamović.

General Armije RBiH Mustafa Polutak za naš portal kazao je da javnost u BiH je svjedok da naše sadašnje pravosuđe radi neselektivno.

„Oni tjeraju po svom, odnosno po svaku cijenu žele da izjednače krivicu agresora i branioca. Obzirom da su do sad dosta optužili i osudili pripadnika agresorske strane za stvarne zločine, sad idu na to da izjednače. Idu redom, traže i najmanju sitnicu, izmišljaju, dovode lažne svjedoke... Optužuju naše najistaknutije komandante koji sigurno nisu ni blizu učinili nikakav zločin niti su blizu toga bili“, smatra Polutak.

Dodao je da je ovo već viđen scenarij od strane sadašnje garniture kompletnog pravnog sistema u našoj državi, a počinjući od Visokog sudskog i tužilačkog vijeća, preko Tužilaštva i Suda BiH.

„Istrage su preuzeli ljudi koji imaju poseban pik na branioce Bosne i Hercegovine“, naglasio je Polutak.

Penzionisani general Jovan Divjak na naše je pitanje odgovorio sljedećim riječima: "Teško komentirati, nemam ja više podataka...poznajem Drekovića, i on mene, ali za šta je ko odgovaran... Bilo šta da kažem, ne mogu, osim - sabura njegovoj porodici. Tim ljudima smao želim sabura, a tu je on da dokaže i demantira. Uveren sam da ne snosi nikakvu odgovornost i da je poštivao Ženevske konvencije."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije