Sarajevo: SIPA uhapsila generala Ramiza Drekovića

Radiosarajevo.ba
Sarajevo: SIPA uhapsila generala Ramiza Drekovića
PrtScr / Ramiz Dreković

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) jutros je u Sarajevu uhapsili generala Ramiza Drekovića, potvrdio je za Radiosarajevo.ba advokat Mirsad Crnovršanin.

Bivšeg komandanta Petog korpusa Armije BiH pripadnici SIPA-e uhapsili su u njegovom stanu u Alipašinoj ulici, prema nalogu Tužilaštva Bosne I Hercegovine.

“Istina je da je Dreković priveden u prostorije SIPA-e gdje se i sada nalazi. U stanu bivšeg komandanta Petog korpusa Armije RBiH nije vršen pretres, već su pripadnici SIPA-e samo po njega došli”, dodao je Crnovršanin za Radiosarajevo.ba.

Ramiz Dreković rođen je 10. maja 1956. godine u Tutinu. Nakon završene osnovne škole u Ribarićima, srednju školu, gimnaziju, završava u rodnom gradu Tutinu. Poslije završene srednje škole upisuje vojnu akademiju KoV, smjer oklopno-mehanizovane jedinice. Istu završava 1980. godine u Banjoj Luci, nakon dvije godine školovanja provedenih u Beogradu.

Vojničku karijeru u bivšoj JNA započinje službovanjem u Bjelovaru gdje u početku obavlja dužnosti komandira voda. Poslije je obavljao i dužnosti komandira čete i zamjenika komandanta oklopno-mehanizovanog bataljona. Samoincijativno napušta tu vojsku u septembru 1991. godine u činu kapetana prve klase. Iz Bjelovara se vraća u Bosnu i Hercegovinu, u Bihać gdje se stavlja na raspolaganju Patriotskoj ligi.

Međutim, napušta Patriotsku ligu i prelazi u Centar službi sigurnosti Bihać gdje obavlja poslove inspektora za odbrambene pripreme. Do početka rata radi na organiziranju otpora. Početkom 1992. godine preuzima dužnost komandanta Opštinskog štaba TO i na toj dužnosti ostaje do kraja avgusta 1992. godine kada postaje komandant novoformirane Unsko-sanske operativne grupe.

Formiranjem 5. korpusa a prema naredbi Štaba vrhovne komande OS Republike BIH od 14. oktobra 1992. postavljen je na formacijsko mjesto komandanta 5. korpusa. Prema odluci Predsjedništva RBiH od 14. decembra 1993, unaprijeđen je u čin brigadnog generala, a 19. januara 1994. preuzima Četvrti korpus Armije RBiH.

Nakon rata i formiranjem Vojske FBiH obavlja dužnost zamjenika komandanta Komande obuke i doktrine, a 15. aprila 1997. godine, na 5. godišnjicu od formiranja Armije RBiH, unaprijeđen je u čin divizijskog generala.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije