Fadil Novalić: Radimo 24 sata dnevno dok ne nabavimo vakcine za građane

31
Radiosarajevo.ba
Fadil Novalić: Radimo 24 sata dnevno dok ne nabavimo vakcine za građane
Foto: Vlada FBiH / Novalić s kantonalnim premijerima

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić i zamjenik premijera FBiH Vesko Drljača održali su danas sastanak putem video linka s kantonalnim premijerima, s ciljem definiranja zajedničkih aktivnosti i mjera na saniranju pogoršane epidemiološke situacije izazvane koronavirusom u cijeloj Federaciji.

Sve prisutne premijer Novalić je upoznao da je nabavka vakcine za građane u FBiH prvi prioritet u radu Federalne vlade, te da Vlada na tom pitanju radi 24 sata dnevno dok ne nabavi vakcine za građane.

"Obavili smo razgovore sa ambasadama SAD, Kine i Rusije, ali i s drugim ambasadama čije zemlje proizvode vakcinu. Dobili smo određene informacije i instrukcije, te smo već u Kinu uputili tražena pisma, kao i zahtjeve, kako bi direkno ušli u proces nabavke vakcina.

S obzirom na to da Pfizer i dalje insistira na pregovorima direkno s državom, hitno ćemo zatražiti od Vijeća ministara BiH, da se država odmah uključi u pregovore za potrebe nabavke vakcina za Federaciju. Uključili smo i ostale mehanizme, poslali i na druge adrese pisma i zahtjeve, a nismo odustali ni od nabavke vakcina Sputnik V. U naredna dva do tri dana očekujemo makar jedan pozitivan odgovor", naglasio je premijer Novalić.

Na sastanku je prezentirana i informacija o epidemiološkoj situaciji u FBiH na dan 29.3.2021. godine. Prema podacima iz informacije na nivou FBiH sedmodnevna incidenca iznosi 344 slučaja na 100 hiljada stanovnika, a najviša je zabilježena u Hercegovačko-neretvanskom (778), Zapadnohercegovačkom (757) i Bosansko-podrinjskom kantonu (716). Sedmični indikatori, pored ostalog, pokazuju da je u FBiH broj novih potvrđenih slučajeva povećan za 13,5 posto, a broj hospitaliziranih pacijenata za 5,6 posto.

Kantonalni premijeri prezentirajući nove podatke o epidemiološkoj situaciji u kantonima ukazali su na povećan broj hospitaliziranih pacijenata s težom kliničkom slikom. Pozdravili su poduzete aktivnosti Federalne vlade na nabavci vakcina prezentirane na današnjem sastanku.

Rezimirajući upućene prijedloge i preporuke, konstatovano je da je neophodno produžiti postojeće epidemiološke mjere, te pojačati nadzor nad njihovim provođenjem.

Zaključeno je da se i s današnjeg sastanka uputi Vijeću ministara BiH zahtjev za pojačanom kontrolom granica, shodno pogoršanoj epidemiološkoj situaciji, te neophodnost uvođenja testa, posebno radi predstojećih vjerskih praznika. Bit će upućen i zahtjev da konačno profunkcionira Koordinaciono tijelo BiH za zaštitu i spašavanje s ciljem ujednačavanja mjera na cijelom prostoru BiH. Također, premijeri Federacije i kantona saglasni su da Vlada FBiH zatraži od Vijeća ministara BiH hitno pokretanje aktivnosti prema proizvođaču Pfizer, koji insistira i prepoznaje u komunikaciji jedino državu, a za nabavku 500 hiljada vakcina ovog proizvođača za potrebe Federacije.

Povodom predstojećih vjerskih blagdana premijeri u Federaciji su zaključili da će premijer Novalić u njihovo ime uputiti pismo vjerskim zajednicama u BiH s molbom da se poduzmu i dodatne neophodne aktivnosti, te apeli prema vjernicima s ciljem poštivanja mjera u vrijeme pogoršane epidemiološke situacije.

Na prijedlog premijera Unsko-sanskog kantona Mustafe Ružnića, s obzirom na povećan broj oboljelih migranata na području tog kantona, zatražit će se od Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva predlaganje i dodatnih mjera kako bi se suzbilo širenje virusa uzrokovano uglavnom njihovim kretanjem.

Naredni sastanak premijera u FBiH bit će održan u utorak.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (31)

/ Povezano

/ Najnovije