Đapo: Premijer je potpisao pismo namjere za 500 hiljada vakcina Sinofarm

9
Radiosarajevo.ba
Đapo: Premijer je potpisao pismo namjere za 500 hiljada vakcina Sinofarm
Foto: A.K./Radiosarajevo.ba / Edita Đapo

Ministrica Edita Đapo, članica novog pregovaračkog tima za nabavku vakcina, za N1 je govorila o novom pokušaju Vlade FBiH da nabavi vakcine protiv COVID-19.

Federalno ministarstvo se obraćalo Vijeću ministara, odnosno Ministarstvu civilnih poslova, da idu s direktnom nabavkom Pfizera, Sinovaca i Sputnika V, kazala je ona.

"Međutim Vijeće ministara nije učinilo apsolutno ništa i spalo je na Vladu FBiH da idemo u direktne nabavke. Pregovarački tim je osnovan u četvrtak, mi smo u petak i evo danas, moram reći da je premijer imao agresivnu dimplomatsku aktivnost, gdje je obišao sve ambasade, i američku i rusku i kinesku. Od Kine smo dobili koje korake moramo poduzeti, pretpostavka je da sve moramo učiniti i kod ostala dva partnera.

Ono što smo saznali, kada smo tek počeli koordinirati ovu aktivnost, jer smo se sve vrijeme vodili logikom da je Federacija BiH dužna obezbijediti novac, a da je Vijeće ministara pokrenulo procdeuru direktne nabavke. Potom smo spoznali da je premijer Forto se već prijavio i pokušao stati u red, da tako plastično kažem, Pfizerove vakcine, ali informacija koju sam ja danas dobila je da Pfizer traži državnu vlast, odnosno Vijeće ministara da s njima razgovara", poručila je Đapo.

Ona ističe da su oni kao Vlada Federacije htjeli udružiti s Kantonom Sarajevo, povećati broj vakcina, platiti, samo da se ne gubi taj red, piše N1.

"Međutim očigledno je da oni traže samo Vijeće ministara. Od kineske ambasade smo dobili dokumente i premijer je danas potpisao to pismo namjere, ili zahtjev za 500.000 vakcina od Sinofarma, također ćemo naručiti pola miliona od Sinovaca. Naš Zavod za javno zdravstvo nas je upozorio da mi imamo dobar sistem za čuvanje Pfizerove vakcine, a to je sistem za čuvanje na minus 80 i za Sinovac i Sinofarm koje se čuvaju na 2 do pet stepeni, dok se Sputnik V čuva na minus 20 i mi nemamo dobru infrastrukturu, ali vjerujem da naši velepromentnici imaju i bilo bi važno da dođu vakcine, a vjerovatno veleprometnici imaju mogućnost distribucije i čuvanja vakcina. Rekli smo da zavod sve provjeri do sutra i informiše nas do sutra kako bi znali koje ćemo količine naručiti.

Mi ćemo morati napraviti jedan pritisak i premijer će se obratiti predsjedavajućem Vijeća ministara, da stanemo u red i prijavimo se za Pfizer. Ukoliko RS neće, onda moraju izaći u susret Federaciji BiH", kazala je Đapo u razgovoru za N1.

Ostatak razgovora možete pročitati OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (9)

/ Povezano

/ Najnovije