Borci razjedinjeni u borbi: Jedni ne žele blokadu, drugi ne znaju šta blokiraju

E. H.
Borci razjedinjeni u borbi: Jedni ne žele blokadu, drugi ne znaju šta blokiraju
Veliki broj demobiliziranih boraca iz Federacije Bosne i Hercegovine danas će, prema najavama, ponovo izaći na ulice i blokirati saobraćaj, kako su to neki od njih uradili i 28. februara, te prvih dana marta širom FBiH.

Ovog puta, dio demobiliziranih boraca ponovo se odlučio na radikalne mjere jer, kako kažu, vlasti u ovom bh. entitetu ne razmišljaju uopće o ispunjenju njihovih zahtjeva, zbog čega će svoja prava tražiti na ulicama.

"Mi smo multietnička udruga i u vrlo dobrim smo odnosima sa svim ljudima u BiH koji se bore za revoluciju. Radimo mi kako oni rade, svi smo zajedno u tome. U kontaktu smo stalno, u dogovoru, zajedno smo u tome i zajedno ćemo biti. Parlament je na potezu i mi ih čekamo još od sedmog mjeseca prošle godine. Sve se desilo zbog njih, pa i oni protesti 28. februara. Ipak, danas još nismo sigurni šta ćemo blokirati, čekamo dogovor svih i da vidimo sve reakcije. Blizu je podne", kazao je za Radiosarajevo.ba, predstavnik jedne od udruge boraca koje bi danas trebale učestvovati u blokadi.

Borci iz ostalih gradova dodali su kako ih ignorantski odnos nadležnih vlasti razočarava te da to ne mogu više trpjeti i da prošli protesti nisu bili samo upozorenje, zbog čega su danas spremni na radikalnije poteze. Neki od ovih boraca proveli su i skoro 300 dana u Kampu heroja koji se nalazi u Alipašinoj ulici u Sarajevu, ispred bivše zgrade Vlade Federacije BiH.

Ipak, zanimljivo je da su brojni borci razjedinjeni u traženju svojih prava, te neki od njih koji su boravili u Kampu heroja ističu kako su ranije postigli sporazum s Vladom FBiH, koji nije ispoštovan, te da su tužili entitetsku vlasti. No, dodaju, ne podržavaju današnje proteste i neće izaći na njih. Tako je i sa Udrugom Razvojačeni branitelji HVO-a iz Širokog Brijega, čiji predsjednik Vlado Marušić ističe da oni neće na taj način tražiti svoja prava.

"Naša ideja je da više nikada, nakon 28. februara, nećemo blokirati puteve i granice jer time remetimo promet ljudi, roba i usluga. Mi ćemo sve svoje buduće snage usmjeriti u institucije izvršne i zakonodavne vlasti, te budući da na narednu sjednicu, prema našim informacijama, nisu uvršteni naši zahtjeve, mi ćemo vjerovatno organizirati nove proteste pred Parlamentom FBiH, gdje ćemo tražiti naša prava. Dakle, mi nemamo ništa s tim današnjim protestima", kazao je Marušić.

To potvrđuju i oprečne informacije iz Kampa heroja, gdje su pojedini borci za Radiosarajevo.ba kazali kako neće blokirati saobraćaj, ali da će napraviti protestnu šetnju.

"Mi ćemo krenuti iz kampa i napravit ćemo neku manju protestnu šetnju do Parlamenta Federacije BiH, sa našim zastavama i obilježjima. O ostalim blokadama i drugim okupljanjima nemam informacija", istaknuo je jedan od boraca koji nije želio da ga imenujemo.

Ni u Ministarstvu za unutrašnje poslove Kantona Sarajeva nisu imali mbnogo informacija, osim toga da su dobili dojave da će protesti biti održani.

"Nemamo mi informacija o tome gdje će biti održani protesti, a zavisi od situacije da li će biti pojačana frekvencija policijskih službenika koji bi mogli obezbjeđivati takav skup", kratko su prokomentirali iz Operativnog centra MUP-a KS-a.

Podsjećamo, 28. februara 2018. godine počeli su veliki protesti demobiliziranih boraca iz Federacije BiH, tokom kojih su blokirane veće saobraćajnice u brojnim gradovima Bosne i Hercegovine. Blokada je bila posebno izražena u Vogošći, zbog čega je bio blokiran izlaz iz Sarajeva, te blokade u blizini Zenice, Tuzle i Konjica.

Sve ove blokade su, policijskim djelovanjem kroz pregovore ili primjenom sile, razbijene u narednim danima, čime je tada završen veliki bunt boraca u FBiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije