Blokiran ulaz u Sarajevo, kao i autoputevi i ceste u Konjicu, Zenici i Tuzli

Radiosarajevo.ba
Blokiran ulaz u Sarajevo, kao i autoputevi i ceste u Konjicu, Zenici i Tuzli

Zbog protesta boraca Armije RBiH i HVO-a u prekidu je odvijanje saobraćaja na raskrsnici magistralnih puteva M-4 i M-17 u mjestu Karuše, na dionici M-17 Žepče-Zenica (u mjestu Donja Golubinja), na planinskom prevoju Ivan (M-17 Sarajevo-Konjic) i na petljama Šićki brod (Tuzla) i Blatuša (Zenica), kao i na Vogošćanskoj petlji (Sarajevo).

Pripadnici MUP-ova osiguravaju proteste demobiliziranih boraca koji su najavili da će ostati do ispunjenja zahtjeva koje upućuju Parlamentu Federacije BiH, odnosno traže ukidanje boračkih organizacija kojih ima 1.600, utvrđivanje boračkog dodatka te uspostavi tačnog boračkog registra.

Udruženja poslodavaca Federacije Bosne i Hercegovine uputilo je apel nezadovoljnim borcima i radnicima da probleme i opravdane zahtjeve koje imaju, rješavaju sa i u institucijama sistema koje su im uzrokovale probleme zbog kojih je njihov status neriješen. 

Iz Udruženja poslodavaca FBiH pozivaju obespravljene borce i radnike da svoje opravdane proteste organiziraju na način da blokiraju rad institucija koje su im onemogućile ostvarivanje njihovih zakonima zagarantiranih pravaa ne javnih saobraćajnica

Zbog blokade saobraćaja na više lokacija u Bosni i Hercegovini došlo je do značajnih kašnjenja autobuskih linija Centrotransa u gradskom, međugradskom ali i međunarodnom saobraćaju. 

"Molimo putnike za strpljenje i razumijevanje, te da svoja putovanja planiraju u skladu sa trenutnim stanjem u saobraćaju.  

Nadamo se da će se stanje na putevima stabilizirati i da će u što kraćem roku svi polasci Centrotransa nastaviti sa redovnim odvijanjem redova vožnje", navodi se u saopćenju Centrotransa.

Zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta, za teretna vozila sa prikolicom i šlepere na snazi je zabrana saobraćaja na magistralnom putu M-5 Ripač-Vrtoče, a za vozila preko 3,5 t na regionalnom putu R-419 Mihalji-Blidinje.

Na pojedinim dionicama u višim predjelima mjestimično ima ugaženog snijega, a zbog niskih temperatura na svim pravcima prisutna je poledica.

Na snazi su zimski uvjeti za vožnju, pa u skladu s tim dolazi do zabrane saobraćaja priključnim vozilima na planinskim prevojima gdje je kolovoz zasniježen, do stvaranja uvjeta za sigurno saobraćanje. Također u slučaju potrebe, autobusi i teretna vozila moraju imati lance na pogonskim točkovima na planinskim prevojima.

Ekipe putne operative nalaze se na terenu, ali je, zbog niskih temperatura na pojedinim dionicama usporeno djelovanje posipnog materijala. Vozače savjetujemo da vožnju prilagode trenutnim uvjetima i stanju na putevima, te da na put ne kreću bez zimske opreme.

Na autoputu A-1 dionici Sarajevo zapad-Lepenica zbog aktivnog klizišta na lokalitetu Ban Brdo, saobraćaj je u desnoj cijevi tunela Igman, kao i na mjestu radova, preusmjeren iz vozne u preticajnu traku. Molimo vozače da na ovoj dionici autoputa voze smanjenom brzinom.

Zbog zimskih uvjeta za vožnju u Hrvatskoj, obustavljen je saobraćaj za teretna vozila preko 7,5 t na graničnim prelazima Izačić i Velika Kladuša.

Na ostalim graničnim prelazima ne čeka se duže od 30 minuta

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije