Ambasada BiH o skandalu u Beogradu i nastupu tima iz Banje Luke pod zastavom RS-a

A. S.
Ambasada BiH o skandalu u Beogradu i nastupu tima iz Banje Luke pod zastavom RS-a
Facebook / Takmičenje je okupilo više od 1.000 srednjoškolaca iz 26 zemalja

U Beogradu se trenutno održava Svjetsko prvenstvo u fudbalu za srednje škole na kojem nastupa i ženska reprezentacija Republike Srpske. Oni nastupaju u trenirkama i sportskoj opremi manjeg bh. entiteta, što je izazvalo svojevrstan skandal u regionu.

Skandali: RS na Svjetskom prvenstvu kao samostalna država!

U Srbiji su im dozvolili nastup, najviše zbog perfidnosti Željka Tanaskovića, bivšeg odbojkaškog reprezentativca Srbije i sadašnjeg predsjednik Saveza za školski sport ove zemlje, koji je svojim vezama kao predsjednik komiteta u svjetskoj organizaciji dozvolio nastup i selekciji RS-a.

Portal Radiosarajevo.ba kontaktirao je Ambasadu Bosne i Hercegovine u Srbiji, gdje smo razgovarali da otpravnikom poslova Zoranom Perkovićem.

Zoran Perković, otpravnik poslova u Ambasadi BiH u Srbiji - undefined

YouTube: Zoran Perković, otpravnik poslova u Ambasadi BiH u Srbiji

„Iskren da budem, još nismo reagirali, jer smo tek sada putem medija saznali za to. Uz sve to, nismo ni imali informaciju da jedna ekipa iz RS-a nastupa na takmičenju kao samostalna država. Koliko je nama poznato, ovo takmičenje se ne održava pod okrivljem UEFA-e, niti UEFA-e, već se tretirati kao takmičenje nekih škola. Nažalost, nama se to često dešava da neka kulturno umjetnička društva na različitim manifestacija nastupaju pod zastavom RS-a. Oni na tim takmičenjima predstavljaju RS, a ne BiH“, kazao je Perković.

Na našu konstataciju da je riječ o perfidnoj igri jedne osobe, ovoga puta bivšeg odbojkaškog reprezentativca Srbije Željka Tanaskovića, koji kao predsjednik Saveza za školski sport Srbije nije smio dozvoliti nastup školarcima iz Banje Luke da nastupe kao takmičari RS-a već samo BiH, Perković je obećao da će već danas kontaktirati ovaj savez.

„Čvrsto obećavam da ćemo kao Ambasada BiH u Srbiji reagirati na ovaj skandal i detaljno informirati javnost“, dodao je Perković za Radiosarajavo.ba.

Za reakciju smo kontaktirali i Savez za školski sport Srbije, ali niko nije odgovarao na naše pozive.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije