Da bi se Zmajevi plasirali na Euro, moraju uzeti bod ili navijati za 3 selekcije

Radiosarajevo.ba
Da bi se Zmajevi plasirali na Euro, moraju uzeti bod ili navijati za 3 selekcije
Foto: EPA-EFE / Zmajevi

Rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine večeras je u Tuzli igrala važnu utakmicu u borbi za plasman na Europsko prvenstvo i nadigrali Fince sa 31:19. 

Zmajevi su i prvim trijumfom nad Finskom (30:26) na gostovanju napravili ogroman korak prema plasmanu na EURO 2020. godine.

Euro groznica trese Bosnu i Hercegovinu, na korak od historijskog uspjeha

U sjajnoj atmosferi u Tuzli ponovo pala Finska, Zmajevi korak bliži Euru

Pobjeda nad istim rivalom pulene Bilala Šumana dovela je na korak od plasman među tri selekcije u grupi, e onda ide matematika.

Već ranije je poznato da će na Europsko prvenstvo plasirati po dvije prvoplasirane ekipe iz osam grupa i tek četiri najbolje trećeplasirane.

Tabela trećeplasiranih će se krojiti tako što će se brisati bodovi protiv posljednjeplasiranih selekcija.

No, krenimo redom:

Ako dođemo u situaciju da završimo treći u grupi iza Bjelorusije i Češke, u tom slučaju moramo navijati za Sjevernu Makedoniju.

Iz grupe 2, gdje su Hrvatska, Srbija, Švicarska i Belgija, trećeplasirana reprezentacija će sigurno biti među četiri najbolje, posebno nakon remija Srbije i Hrvatske (25:25). Otpada nam i grupa 8, gdje je trijumf Crne Gore protiv Danske zakomplikovao borbu za prva dva mjesta, ali iz te grupe će trećeplasirani biti među četiri, skoro pa sigurno.

Grupe 6 i 7 imaju dva izrazita favorita, to su Francuska i Portugal, odnosno Mađarska i Rusija, tako da je teško očekivati da Rumunija i Litvanija, odnosno Italija i Slovačka ugrabe koji bod za tabelu trećeplasiranih.

Posebnu pažnju smo obratili na Grupu 4. Slovenci su prvi,  a Holandija i Latvija se međusobno bore za drugo mjesto. Dakle, ovdje je za nas bitno da Slovenija do kraja savladala Holandiju dva puta i Latviju u drugom meču, što se realno može očekivati.

U tom slučaju, Zmajevi bi sigurno bili bolji od bilo koje selekcije, osim ako ne doživimo neki katastrofalan poraz od Bjelorusije ili Češke Republike.

 Zmajevi korak bliži Euru nakon pobjede nad Finskom - undefined

Foto: EPA-EFE:  Zmajevi korak bliži Euru nakon pobjede nad Finskom

U Grupi 1 Izrael je trijumfom protiv Poljske zakomplikovao situaciju, ali ne trebamo brinuti. Zmajevi imaju puno bolju razliku i od Izraela, Kosova i Poljske, samo da Njemačka u ovoj grupi dobije sve protivnike. Što je i realno.

Sada dolazimo do Grupe 3. Sjeverna Makedonija vodi sa pet boda ispred Islanda i Turske. Za BiH je ovdje Turska opasnost. Ako Sjeverna Makedonija pobijedi Tursku, to bi otvorilo vrata Zmajevima da budu među četiri najbolje trećeplasirane u mini-tabeli osam selekcija.

Naravno, više ćemo znati u junu kada se igraju mečevi protiv Bjelorusije i Češke, ali svakako u narednim kolima trebamo navijati za Njemačku, Sloveniju i Sjevernu Makedoniju.

Protiv Bjelorusije 12. juna Zmajevima treba samo bod, ako taj meč izgubimo (ne daj Bože, op. a.), onda nam treba pobjeda nad Češkom. 

U slučaju da izgubimo oba duela u našoj grupi, onda će nam trebati pomoć Njemčake, Slovenije i Sjeverne Makedonije. A onda ide, ponavljamo - matematika.  

Trenutna tabela trećeplasiranij nakon četiri odigrana kola - undefined

Printscreen: Trenutna tabela trećeplasiranij nakon četiri odigrana kola

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije