Rukometni Zmajevi stigli u Sarajevo, navijači ih dočekali aplauzom

A. S.
Rukometni Zmajevi stigli u Sarajevo, navijači ih dočekali aplauzom
Foto: Dž. Kriještorac/Radiosarajevo.ba / Rukometna reprezentacija BiH

Rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine prvi put u historiji igrala je na Europskom prvenstvu.

Izabranici selektor Bilala Šumana danas su stigli u našu zemlju iz norveškog Trondheima, a na Međunarodnom aerodromu u Sarajevo dočekali su ih najvatreniji navijači i članovi porodica, te njihov veliki fan, ministar u Vladi Kantona Sarajevo Srđan Mandić

"Moglo je biti bolje, ali sam generalno zadovoljan... Iskreno, žalim za svakom utakmicom koju smo odigrali. Bit će vremena za analize", kazao je Bilal Šuman za Radiosarajevo.ba, prije nego je počela konferencija za medije kojoj su prisustvovale brojne novinarske ekipe. 

"Osjetili smo kako izgleda Europsko prvenstvo. Odigrali smo tri utakmice, izgubili smo u sve tri, međutim, cilj nam je bio napraviti jedan kontinuitet igranja na ovakvim takmičenjima. Još stojim iza toga da ova naša reprezentacija imaju taj kvalitet i potencijal da mogu biti učesnici svih velikih takmičenja. U Trondheimu je bilo mnogo dobrih stvari, pa tako i onih koje moramo popraviti. Mogu da budem zadovoljan našom odbranom, pogotovo u situaciji šest protiv šest, svaka selekcija se namučila s nama. To je bio jedan od boljih segmenata naše igre, a i golmani su također bili na nivou. Pozicioni napad je stvar na kojoj moramo raditi u narednom periodu, kao i na tim tehničkim greškama koje su nam se učestalo dešavale. Kažnjavali su nas i Norvežani i Francuzi", rekao je Šuman, pa nastavio:

"Moglo je ovo sve biti i puno bolje, posebno u rezultatskom smislu. Imam osjećaj da smo protiv Portugala sami sebe pobijedili, mogli su to biti naši prvi bodovi na Euru, ali Bože moj. Ispalo je kako je ispalo. Kada je u pitanju utakmica s Francuskom, prvim poluvremenom možemo biti zadovoljni, bili smo s njima u nekom egalu, no drugo poluvrijeme je pokazalo njihov kvalitet. Za momke nemam nikakve zamjerke. Pokazali su veliku želju, borbenost i volja nisu izostali, možda su i u toj nekoj ogromnoj želji i izgorili. Nadam se da će u budućnosti biti još ovakvih takmičenja za BiH."

Puman je najavio i nova imena u reprezentaciji BiH. 

"Bit će tu nekih novih lica uskoro vjerovatno. Za Toromanovićem sam razgovarao, on je odlučio da se oprosti, no na njegovo mjesto će doći novi pivoti. Vidjet ćemo kako će izgledati taj roster na proljeće. Cilj i vizija naše reprezentacije je da moramo napraviti kontinuitet igranja na ovakvim takmičenjima, kako bismo kasnije mogli vidjeti koliko smo daleko od toga da jednom odemo i do drugog kruga", naglasio je Šuman. 

Prokomentarisao je i glasine da član stručnog štaba Lasse Boesen odlazi.

"Ne znam odakle te informacije. Pozdravio se s momcima, ide u Dansku, ali ja bih prvi znao odlazi li on ili ne. On je tu, vidjet ćemo kako će izgledati sve u dogledno vrijeme što se tiče ostalih stvari u Savezu. Optimistični smo, vjerujem da će stvari doći na svoje mjesto i da će se olakšati rad", poručio je Šuman.

Hrabri rukometni Zmajevi su u Norveškoj izgubili sva tri susreta u grupnoj fazi, ali niti jedna selekcija od tri rivala - Norveške, Portugala i Francuske nije nas nadigrala.

Europska rukometna federacija (EHF) je objavila da će se BiH u aprilu igrati kvalifikacije za baraž.  Pored Bosne i Hercegovine nositelji će još biti naše komšije Srbijanci, te Ukrajina i Poljska. Petog nositelja dobit ćemo između Rusije i Latvije.

Lijepa vijest iz Norveške: Zmajevi nositelji u kvalifikacijama za baraž za SP

Iako su na Europskom prvenstvu izgubili sve tri utakmice, rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine sinoć je saznala lijepu vijest - Zmajevi će biti nositelji u kvalifikacijama za baraž za Svjetsko prvenstvo 2021. u Egiptu. Europska rukometna federacija (EHF) je objavila da će se kvalifikacije za baraž igrati 15. i 16.

Četiri su potencijala rivala - Izrael, Litvanija, Rumunija i Turska. Peti mogući protivnik našoj reprezentaciji boit će najslabija selekcija s ovog europskog prvenstva, a to je trenutno Latvija.

Pobjednici kvalifikacija plasirat će se u baraž i tamo će im se pridružiti 13 selekcija sa Europskog prvenstva koje se nisu kvalificirale na Mundijal.

'Bomba' Dejana Malinovića o kojoj bruji Europa: Golman Francuske je pogledom sve pratio

Rukometni Zmajevi se danas vraćaju kući. U Trondheimu su poraženi u sva tri meča sa Norveškom, Portugalom i Francuskom, ali svi trebamo biti ponosni na hrabre pulene selektora Bilala Šumana. Pamtimo će sjajne odbrane Burića i Grahovca, golove Nikole Prce, ali naši rukometni reprezentativcu mogu biti ponosni i na spektakularan gol u sinoćnjem meču protiv Francuske (23:31).

Susreti baraža igrat će se u junu 2020. godine.

Podsjetimo, Zmajevi su plasman na smotru najboljih reprezentacija Starog kontinenta izborili su u junu 2019. velikom pobjedom u Ostravi protiv Češke (24:23). 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije