Paklena konkurencija Amela Tuke u borbi za zlato: Evo kada ga možete gledati

Radiosarajevo.ba
Paklena konkurencija Amela Tuke u borbi za zlato: Evo kada ga možete gledati
Foto: EPA-EFE/Radiosarajevo.ba / Amel Tuka već ima medalju sa svjetskog prvenstva

Amel Tuka sutra (utorak) u 21.10 sati (22.10 sati po lokalnom) u Dohi trči finalnu utrku na 800 metara na Svjetskom prvenstvu.

Naš najbolji atletičar je u nedjelju navečer obradovao Bosna i Hercegovinu sjajnim nastupom u svojoj polufinalnoj utrci, u kojoj je ubjedljivo osvojio prvo mjesto i plasirao se u još jedno finale.

Pogledajte kako je Amel Tuka pomeo konkurenciju i plasirao se u finale

Amel Tuka je večeras izborio plasman u finale na 800 metara na Svjetskom atletskom prvenstvu u Dohi. Naš najbolji atletičar je u svojoj trećoj polufinalnoj grupi, ubjedljivo zauzeo prvo mjesto i plasirao se u finale. Tuka je imao vrijeme 1:45.63. Iza njega, drugo mjesto u njegovoj polufinalnoj grupi osvojio je Bruce Hoppel iz Sjedinjenih Američkih Država.

Tuka je pobijedio u vremenu 1:45.63 i zajedno sa Amerikancem Bryceom Hoppelem u trećoj polufinalnoj grupi na osnovu rezultata plasirali se u finale. 

Poznata su i imena preostalih šest atletičara koji će u utorak trčati zajasno u konkurenciji sa Tukom i Hoppelom. To su: Adrian Ben iz Španije, Donovan Brazier iz Amerike, Wesley Vasquez iz Portorika, Ferguson Rotich iz Kenije, Marco Arop iz Kanade i još jedan Amerikanac Clayton Murphy

Najbolji rezultat od svih atletičara u finalu ima upravo naš Amel Tuka, kojem je lični rekord 1:42.51. Iza njega su Rotich sa tri sekunde slabijim vremenom (1:42:54) i Braizer (1:42.70).

U ovoj godini najbolje vrijeme od osmorke imaju upravo RotichBraizer, dok Tuka sa 1:43.62. Naš atletičar je ovo vrijeme ostvario u Monacu u utrci Dijamantske lige sredinom jula ove godine. U odnosu na ostale atletičare Tuka ima treće vrijeme. 

"Cilj nam je doći do finala i biti među osam najboljih na svijetu. Finale je priča za sebe, trener i ja moramo ozbiljno pričati o strategiji", rekao je Tuka uoči polaska u Dohu. čime je svoj cilj već ostvario. 

Tuka je 2015. godine u Pekingu, također u utrci na Svjetskom prvenstvu, Bosni i Hercegovini donio bronzanu medalju osvajanjem trećeg mjesta. 

Pogledajte još jednom utrku s kojom se Tuka plasirao u finale: 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije