Šest šešira: Zmajevi mogu završiti u "grupi smrti", a lako otići i na Euro 2020

A. S.
Šest šešira: Zmajevi mogu završiti u "grupi smrti", a lako otići i na Euro 2020
Foto: Haris Duljević / Zmajevi nakon pobjede nad Austrijom

Utakmicom Portugal - Poljska (1:1) sinoć je sat prije ponoći završeno premijerno izdanje Lige nacija, novog takmičenja koje je osvojilo srca mnogih navijača širom Europe. 

Posebno nas iz Bosne i Hercegovine, koji možemo biti ponosni na svoju nogometnu reprezentaciju, s obzirom na to da su na startu Zmajevi osvojili prvo mjesto u Grupi 3 Divizije B i izborili plasman u najkvalitetniji europski nogometni razred u 2020. godini. 

Svi šeširi uoči žrijeba 

S ispadanjem Poljske u Diviziju B poznati su bili i svi šeširi uoči žrijeba kvalifikacionih grupa u borbi za plasman na Europsko prvenstvo. 
 
Pregled šešira:
 
Prvi šešir: Engleska, Holandija, Portugal, Švicarska, Belgija, Hrvatska, Francuska, Italija, Španija, Poljska
 
Drugi šešir: BiH, Austrija, Češka, Danska, Island, Rusija, Švedska, Ukrajina, Vels i Njemačka
 
Treći šešir: Finska, Sjeverna Irska, Norveška, Republika Irska, Srbija, Slovačka, Turska, Bugarska, Izrael, Škotska
 
Četvrti šešir: Albanija, Kipar, Estonija, Gruzija, Grčka, Litvanija, Crna Gora, Slovenija, Rumunija, Mađarska
 
Peti šešir: Armenija, Azerbejdžan, Bjelorusija, Gibraltar, Kazahstan, Kosovo, Luksemburg, Makedonija, Moldavija, Farska Ostrva
 
Šesti šešir: Andora, Latvija, Lihtenštajn, San Marino, Malta.
 
Zmajevi nakon pobjede nad Austrijom - undefined

Foto: Haris Duljević : Zmajevi nakon pobjede nad Austrijom 

Još ranije je bilo poznato da će Bosna i Hercegovina završiti u drugom jakosnom šeširu, tako da ćemo biti među prva dva favorita na žrijebanju 2. decembra u Dublinu.
 
Na prvi pogled BiH lako može završiti u "grupi smrti", ali isto tako, uz malo sreće, završiti i s reprezentacijama od kojih smo daleko superiorniji.
 
Već smo ranije pisali da puleni selektora Roberta Prosinečkog mogu lako završiti i u ex-Yu grupi, s obzirom na to da je Hrvatska u prvom, BiH u drugom, Srbija u trećem, Slovenija u četvrtom, a Makedonija u petom šeširu.
 
Na kraju naša se prognoza i obistinila, jer je Hrvatska i pored ispadanja u Diviziju B završila u prvom šeširu, dok su Island i Poljska kao najslabije plasirani završili u našoj jakosnoj grupi. 
 
Samim tim protivnici BiH ne mogu biti: Austrija, Češka, Danska, Island, Rusija, Švedska, Ukrajina, Vels i Njemačka.
 
Prema nekim prognozama BiH bi u "grupi smrti" mogla biti sa Francuskom, Srbijom, Rumunijom i Makedonijom. Loš scenarij je da nas zapadne Grčka iz četvrtog šešira .
 
Idealni scenarij za skoro siguran prolaz bi bila grupa sa Poljskom iz prvog, Finskom ili opet Sjevernom Irskom iz trećeg, Albanijom iz četvrtog i, recimo, Gibraltarom iz petog i Andorom iz šestog šešira.
 
Podsjetimo, u Dublinu žrijebat će se ukupno deset grupa (pet sa po šest ekipa i pet sa po pet ekipa), a plasman na Euro osigurat će po dvije prvoplasirane selekcije iz grupa.

Protiv Švedske u baražu

Kvalifikacije će se igrati od 21. marta do 19. novembra 2019. godine, dok je baraž (koji se od sada osigurava preko Lige nacija) zakazan za termin od 26. do 31. marta 2020. godine, a nakon kojeg ćemo dobiti posljednja četiri učesnika iz četiri ranga Lige nacija (Lige A, B, C i D).

Euro će se igrati u 12 država od 12. juna do 12. jula 2020. godine.

Bosna i Hercegovina je prvim mjestom u grupi 3 Divizije B osigurala baraž za Euro. Ako ne završimo među dvije najbolje selekcije u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo, u baražu bismo igrali protiv Švedske, a drugi par bi činili Ukrajina i Danska.

Sa Švedskom bismo igrali isključivo u slučaju da obje selekcije ne izbore plasman na Euro. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije