Euro 2020: BiH u 2. šeširu, poznato 7 timova s kojim Zmajevi neće igrati

A. S.
Euro 2020: BiH u 2. šeširu, poznato 7 timova s kojim Zmajevi neće igrati
FOTO: Arhiv / Zmajevi na putu prema plasmanu na Evropsko prvenstvo

Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine bit će u drugoj jakosnoj grupi prilikom žrijeba kvalifikacija za Europsko prvenstvo 2020. godine.

Poraz Zmajeva: Uspavanka u Las Palmasu završena minimalnom pobjedom Španije

Europska nogometna federacija (UEFA) je odlučila da se jakosne grupe za žrijeb određuju po plasmanu u Ligi nacija, tako će u prvoj jakosnoj skupini biti 10 najboljih selekcije iz Divizije A, u drugoj jakosnoj skupini preostale dvije iz Divizije A te osam najboljih iz Divizije B...

Za sada je poznato osam nositelja, a to su: Belgija, Francuska, Italija, Portugal, Španija, Engleska, Švicarska i Holandija.

Jedna od ovih reprezentacija će biti rival Zmajevima, a Bosna i Hercegovina će biti u drugom šeširu, gdje su još sigurni Rusija, Ukrajina Vels, Danska, Austrija, Švedska i Island. To je sigurnih sedam reprezentacija protiv kojih Zmajevi neće igrati u kvalifikacijama za plasman na Euro.

Preostala dva tima saznat ćemo danas i sutra. Iz Divizije A doći će nam još jedan tim, pored Islanda, koji je već stigao. Dilema je između Hrvatske. Njemačke i Poljske. U ovom trenutku Poljska je najbliža.

No, ako Poljska dobije Portugal, a Njemačka nadigra Holandiju, onda će u naš šešir doći Hrvatska, koja bi imala najslabiju gol-razliku.

Posljednjeg desetog učesnika drugog šešira dobit ćemo između Češke i Slovačke. Pobjednik će biti u našem šeširu, poraženi ide u treći jakosni šešir. Remi odgovara Češkoj. Kvota na pobjedu Češke u kladionici Mozzart je 2.30, dok je kvota na trijumf Slovaka 3.35. Remi u ovoj utakmici Mozzart nagrađuje kvotom 3.10.

Srbija će biti u trećem šeširu, bez obzira kako završi susret protiv Litvanije, jer su osigurali da budu među dvije najbolje drugoplasirani ekipe.

Potencijalno moguće je da nakon dugo vremena na žrijebanju 2. decembar u Dublinu bude sortirana ex-Yu grupa u borbi za Euro, u kojoj bi bili Hrvatska, BiH, Srbija, te Slovenija, Crna Gora ili Makedonija.

Za kraj, i pored toga što sinoć u Las Palmasu Robert Prosinečki nije postavio rekord od deset susreta bez poraza i što nije uspio 2018. godinu završiti bez ijednog poraza, Bosna i Hercegovina će u Ligi nacija 2022 biti jedini tim iz bivše nam države koji će igrati u Diviziji A, što je svakako za veliku pohvalu.

Zmajevi i još 11 europskih giganta svjetskog glasa.

Respekt!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije