Predstavljamo novog selektora: Ko je Ivaylo Petev?

1
N.I.
Predstavljamo novog selektora: Ko je Ivaylo Petev?
Foto: Agencije / Ivaylo Petev

Danas je u prostorijama hotela Hills održana sjednica Izvršnog odbora Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine.

Ivaylo Petev je dobio podršku članova IO NS BiH i postao selektor nogometne reprezentacije BiH.

Pored Peteva, kao jedan od glavnih kandidata za selektora nogometne reprezentacija bio je Sergej Barbarez.

Naš portal Radiosarajevo.ba je pokušao stupiti u kontakt s novoizabranim selektorom reprezentacije BiH kako bi čuli prvu reakciju, ali očigledno zbog velikih obaveza nije bio u mogućnosti da odgovori na naš poziv.

Iako smo o Petevu mnogo toga čuli u posljednje vrijeme u našim medijima, za mnoge je on i dalje velika nepoznanica.

Ko je Ivaylo Petev?

Petev je rođen 9. jula 1975. godine u Lovechu. U tamošnjem Liteksu počeo je igračku karijeru u kojoj je u domovini još nastupao za Olimpik Teteven, Spartak 1918, Černo More, Rodopu Smolian, Dunav Ruse i Marek Dupnitsu.

Sa 32 godine je otišao u inostranstvo, u grčku Trikalu, nakon čega se vratio u bugarski Liubimets, a u Etaru 1924 je završio igračku karijeru.

Petev je od 17. decembra 2014. do 27. septembra 2016. godine bio prvi strateg reprezentacije Bugarske.

U prvoj utakmici s Petevom na klupi Bugari su do 84. minute vodili protiv Italije koja je uspjela odnijeti bod iz Sofije. On je u 13 utakmica pet puta pobijedio uz dva remija i šest poraza.

Trenersku karijeru, kao trener-igrač, počeo je u Liubimetsu, a onda ga je za trenera izabrao kontroverzni Kiril Domuščijev - bugarski poduzetnik i vlasnik Ludogoretsa.

Pod vodstvom Peteva Ludogorets je 2011. godine prvo izborio plasman među prvoligaše, a onda je u iduće dvije sezone osvajao titulu.

Trenirao je i kiparski AEL Limasol, s kojim je radio odličan posao i umalo osvojio titulu. Završili su drugi na tabeli, s istim brojem bodova kao i prvak APOEL, čime su izborili nastup u trećem pretkolu Lige prvaka u dijelu žrijeba za neprvake. Tu su u prvoj utakmici uspjeli pobijediti Zenit (1:0), ali u Sankt Peterburgu su poraženi s 3:0. Ta eliminacija ih je odvela u plej-of Lige Europe, gdje nisu imali sreće sa žrijebom - naletjeli su na Tottenham i ispali s ukupnih 5:1.

Kasnije je vodio zagrebački Dinamo, kiparsku Omoniju iz Nikozije, saudijski Kadisijah i poljsku Jagieloniju. 

Petev je jedan od rijetkih trenera u svijetu koji je samo dan bio na klupi jednog tima. Levski iz Sofije angažovao ga je 8. oktobra 2013. godine, što se nije svidjelo navijačima zbog njegovih ranijih izjava o ovome klubu.

Upali su na konferenciju za medije i skinuli mu dres Levskog, a Petev je dan kasnije podnio ostavku.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije