Izdvojili smo tri opcije kako Zmajevi mogu na Euro, jedna je 100 posto sigurna

A. S.
Izdvojili smo tri opcije kako Zmajevi mogu na Euro, jedna je 100 posto sigurna
Foto: Dž. Kriještorac/Radiosarajevo.ba / Ilustracija

Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine sinoć je predvođena veličanstvenim navijačima na Bilinom polju nadigrala Finsku sa 4:1 i našim konkurentima u borbi za plasman na Eurossko prvenstvo očitala lekciju iz modernog nogometa.

Zmajevi su s tim trijumfom ostali u igri za plasman na Euro 2020, a dodatno nas je obradovala sinoć vijest da se Lihtenštajn pobrinuo za još jedno iznenađenje odigravši 1:1 sa Armenijom.

Pjanić predvodio Zmajeve: BiH zgazila Finsku u Zenici

Reprezentacija Bosne i Hercegovine pobijedila je Finsku u Zenici rezultatom 4:1. Zmajevi su dobro otvorili utakmicu. Već u petoj minuti imali smo izglednu šansu za penal, ali sudija je smatrao da finski defanzivac nije igrao rukom. Amer Gojak postigao je gol na ubacivanje Edina Višće, ali su sudije svirale nedozvoljenu poziciju.

Italijani su nakon Belgije druga selekcija koja je izborila vizu za Euro. Za drugo mjesto u našoj grupi vodit će se velika borba između tri selekcije koja dijele svega dva boda – Finske, Armenije i Bosna i Hercegovine.

U najboljoj situaciji od svoih selekcija u našoj grupi J je Finska koja zauzima drugo mjesto sa 12 bodova. Armenija i Zmajevi imaju po 10, s tim da su Armenci na trećem mjestu zbog boljeg međusobnog duela.

Prosinečki: Moramo nastaviti pobjeđivati kako bi se plasirali na Euro

Bosna i Hercegovina savladala je večeras u Zenici selekciju Finske s 4:1, a selektor Zmajeva Robert Prosinečki bio je jako zadovoljan igrom svojih izabranika. Rezultat je lijep, smatra selektor, ali već moramo razmišljati o narednoj utakmici. "Mislim da smo odigrali jako dobro, da smo bili bolji od Finske u svim aspektima.

Podsjetimo, ako dva ili više timova imaju jednak broj bodova prvi faktor koji odlučuje u vezi plasmana nas Euro je međusobni skor, pa je iz tog razloga veoma važno da su Zmajevi sinoć sačuvali onih 4:1 protiv Finaca, jer bi s golom i rezultatom od 2:4 Finci bili bolji u međusobnom skoru sa našom selekcijom.

Do kraja kvalifikacija su ostala tri kola. Zmajevi trebaju da igraju još protiv Grčke (utorak, op. a.), ltalije kod kuće (15. novembar) i na kraju sa Lihtenštajnom u gostima (18. novembar).

Kvalifikacije u grupi J nastavljaju se u utorak. Grčka će dočekati Zmajeve, Finska će biti domaćin Armeniji, dok Italijani gostuju Lihtenštajnu.

Naša selekcija do kraja kvalifikacija igra još i protiv Italije kući, te Lihtenštajna u gostima.

Zmajevi moraju slaviti u sve tri utakmice, te se nadati kiksevima Finske i Armenije ako žele na Euro 2020.

Postoji i opcija u kojoj se možemo plasirati na Euro i sa sedam bodova, ali nam u tom slučaju treba pomoć Armenije i Grčke.

Armenije da odigra neriješeno u utorak sa Fincima i da Grčka u posljednjem kolu na svom terenu nadigra Finsku. Uz sve, Italija u posljednjem kolu ne bi smjela izgubiti od Armenije na svom terenu.

U tom slučaju BiH bi sa sedam bodova bila druga u grupi. Tabela bi na kraju izgledala ovako - BiH bi imala 17 bodova, Finska 16, a Armenija 14 ili 15 (poraz ili remi sa Italijom).

U tom slučaju nam ne bi odgovaralo da Armenija dobije Italiju u gostima, jer bi onda oni sa 17 bodova bili drugi u grupi zbog boljeg međusobnog skora sa našom selekcijom.

Dakle, opcija 1 - sve pobjede te kiksevi (barem jedan) Finske i Armenije, opcija 2 - 7 bodova te remi Finske i Armenije uz pomoć Italije i Grčke u posljednjem kolu.

Opcija 3 - koja je u ovom trenutku najsigurna i jedina osigurana je play-off za Euro koji su puleni selektora Robrerta Prosinečkog osiguirali nakon trijumfa u Diviziji B Lige nacija.

Sve će svakako biti mnogo jasnije nakon utorka, kada se igraju dva velika duela u našoj Grupi J u kojima se, kako smo rekli, sastaju Grfčka – BiH i Finska – Armenija.

Heroj večerašnje pobjede na Bilinom polju: Zaslužili smo tri boda

Nakon utakmice protiv Finske u kojoj je postigao dva gola, Miralem Pjanić je bio jako zadovoljan izdanjem naše reprezentacije. Kako kaže, vidjelo se od prve minute da želimo tri boda. "Drago mi je što su momaci super igrali. Svi do jednog i ovi koji su ušli. Bili smo bolji i zaslužili smo pobjedu.

Nakon tih duela napravit ćemo nove kalkulacije ili se, u slučaju loših vijesti, već početi pripremati za baraž, gdje nas na putu do Eura opet kroz polufinale i finale čekaju dva susreta.   

Pogledajte sada kako izgleda tabela tri kola prija kraja kvalifikacija: 

     

Rezultati by SofaScore

          

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije