Nihad Selimović o licenci za Europu i suspenziji direktora Šiljka

A. Sokolović
Nihad Selimović o licenci za Europu i suspenziji direktora Šiljka
Foto: Nedim Grabovica / Radiosarajevo.ba / Nihad Selimović

Nihad Selimović, predsjednik Fudbalskog kluba Željezničar, i dalje čvrsto vjeruje da će Plavi naredne sezone igrati na UEFA-inoj europskoj sceni - Ligi Europe.

Oglasili se iz FK Željezničar u vezi licence, suspendiran direktor Šiljak

Problemi za Plave: Željezničar ostao bez licence za Europu

To je danas potvrdio u razgovoru za Radiosarajevo.ba, nedugo nakon što se klub oglasio saopćenjem s Vanredne sjednice Upravnog odbora na kojoj je donijeta odluka o suspenziji direktora Mirsada Šiljka.

Šiljak je morao biti suspendiran

Prema riječima Selimovića ništa se nije promijenilo od 17. aprila kada je u razgovoru za naš portal kazao "da je čvrsto uvjeren da će klub igrati i naredne sezone na europskoj sceni".

Nihad Selimović, predsjednik FK Željezničar: Licenca za Europu nije upitna

"Prema informacijama kojim raspolažem, svi podaci i papiri vezani za našu licencu su dobri i prema Nogometnom savezu Bosne i Hecegovine su otišli na vrijeme. Mi smo imali taj novac na račun i bilo ga je više od 300.000 KM koliko je potrebno. Za mene tu nema dileme", kazao je Selimović. 

Prvog čovjeka FK Željezničar smo pitali za suspenziju direktora kluba Mirsada Šiljka. Zanimalo nas je "kada je sve uredno i čisto, zbog čega je onda Šiljak morao biti suspendiran". 

"Šiljka smo morali suspendirati, jer klub nije dobio licencu za Europu. Oformirali smo Komisiju koaj će utvrditi odgovornost Šiljka, kao i ostale činjenice da li je bilo propusta. Ja sam dobio informaciju od odgovornih ljudi, da je sve na vrijeme plaćeno. Vidio sam i sporne uplatnice i na njima je uredan datum uplate. Da li je neko dobio novac sa zakašnjenjem dan ili dva, to već nije do nas", dodao je Selimović za Radiosarajevo.ba, prije nego je otišao na službeno putovanje u Tursku.

Nihad Selimović - undefined

Foto: FK Željezničar: Nihad Selimović

Selimović je najavio da će Šiljak, u slučaju da Željezničar ne dobije licencu za Europu, najmanje što može dobiti otkaz u klubu, ali i da će morati odgovarati s obzirom na to da bi u tom slučaju Željezničar ostao bez ogormnog novca.

"Za sada se nećemo igrati rekla - kazala... Sačekat ćemo šta će utvrditi Komisija pa tek onda donositi odluke", dodao je Selimović, koji je i sam na svom izboru za predjednik FK Željezničar najavio da će "Plavi sigurno igrati u Europi, što mu je i bio prvi cilj".

Na naše pitanje da li je FK Željezničar predao žalbu NSBiH na prvostepenu odluku, Selimović je rekao:

"Nismo još... Do narednog utorka imamo vremena. U svakom slučaju žalba će otići na vrijeme, a i dalje tvrdim da je sve u redu".

Fudbalski klub Željezničar je trenutno na četvrtom mjestu koje vodi naredne sezone na europsku scenu. U preostala tri kola Plavi s Grbavice igraju protiv Radnika i Tuzla Cityja u gostime, te sa Čelikom pred svojim navijačima. 

Željo gubi od milion do 1,2 miliona KM

U slučaju da puleni Amara Osima na terenu zadrže četvrtu poziciju i osiguraju plasman u Ligu Europe, a Nogometni savez BiH ne izda licencu Plavima za ovo UEFA takmičenje, FK Željezničar će ostati bez milion do 1,2 miliona KM sigurnih prihoda, koji su već planirani u budžetu za narednu sezonu.

Za sami plasman u Europu tim s Grbavice bi dobio 200.000 eura. Plasman u drugo pretkolo, što se i očekuje s obzirom na težinu protivnika iz San Marina, Lihtenštajna, Andore..., donosi dodatnih 200.000 eura, što je ukupno 800.000 maraka.

Preostalih 200.000 do 400.000 maraka, klub će izgubiti od prava za TV prijenose susreta, sponzora i prodatih ulaznica, dresova, klupskih suvenira, kao i dijela marketing ugovora s novim potencijalnim klijentima. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije