Mjesec dana fudbalskog "ludila": Otvoreno Svjetsko prvenstvo u Rusiji

Radiosarajevo.ba
Mjesec dana fudbalskog "ludila": Otvoreno Svjetsko prvenstvo u Rusiji
Foto: EPA / Iker Casillas i Natalia Vodianova
Svjetsko prvenstvo u fudbalu počinje danas u 17 sati utakmicom između domaćina Rusije i Saudijske Arabije. Prije prve utakmice na stadionu Lužnjiki upriličen je spektakl, a duel domaćina i Saudijske Arabije gledat će 80.000 navijača.

Pred 80.000 navijača na stadionu Lužnjiki danas su nastupili Robbie Williams  i slavna sopranistica Aida Garifullina, a pridružilo im se 500 plesača i plesačica. Predstavljene su sve reprezentacije koje učestvuju na Svjetskom prvenstvu. Svjetsko prvenstvo otvorio je Vladimir Putin, predsjednik Rusije. Nakon Putina navijačima na stadionu i širom svijeta obratio se i predsjednik FIFA-e Gianni Infantino.

Rusija će u narednih mjesec dana biti domaćin navijačima iz svih dijelova svijeta, a već nekoliko dana u ovoj državi vlada posebna atmosfera. Za osiguranje brinut će više od 17.000 specijalaca, policajaca, vojnika, redara, tu je i 17.000 volontera... Sve to da bi svaki od 64 susreta prošao bez najmanjeg incidenta.

Trofej namijenjen prvaku svijeta na stadion Lužnjiki uoči utakmice donio je bivši golman reprezentacije Španije Iker Casillas i ruskinja Natalia Vodianova, a najveće fudbalsko takmičenje trajat će do 15. jula. Prethodni Mundijal gledalo je 3.2 milijarde ljudi, a procjene su da će ovo Svjetsko prvenstvo oboriti rekorde po broju gledanosti. 

Početni udarac bit će izveden s loptom koju su trećeg juna na zemlju vratili astronauti Međunarodne svemirske stanice (ISS), Anton Škaplerov, Scott Tingle i Norishige Kanai.

Otvaranju Svjetskog prvenstva prisustvuje i predsjednik Rusije Vladimir Putin, a istaknuo je kako su u Rusiji dobrodošli i lideri drugih zemalja svijeta. Svjetsko prvenstvo igra se na 12 stadiona u 11 gradova širom Rusije.

Prvi put na jednom Svjetskom prvenstvu koristit će se i VAR tehnologija, koja će pomoći sudijama kako bi se izbjegle elementarne sudijske pogreške.

Pogledajte raspored utakmica Svjetskog prvenstva u Rusiji.

Naslov brani Njemačka, koja je prije četiri godine u Brazilu nakon produžetaka sa 1:0 (strijelac Mario Gotze u 113. minuti) pobijedila Argentinu.

Sve što trebate znati o Svjetskom prvenstvu.

Recite nam šta mislite - u anketi portala Radiosarajevo.ba prognozirajte novog svjetskog prvaka u fudbalu! 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije