Počinje nogometna groznica u Rusiji: Kreće lov na 32 miliona eura

A. S.
Počinje nogometna groznica u Rusiji: Kreće lov na 32 miliona eura
Foto: Twitter / Svjetsko prvenstvo
Liga prvaka, nacionalna prvenstva, lige petice, promašeni penali, izgubljene titule... sve će to danas pasti u zaborav, jer će svjetla nogometne pozornice biti usmjerena samo u jednom smjeru ka - Svjetskom prvenstvu u Rusiji.

Od danas pa sve do 15. jula, dakle u narednih 31 dan, kada se igra finale na stadionu Lužnjiki u Moskvi, na rasporedu je najveća smotra najboljih selekcija svijeta.

Njih, 32 reprezentacije raspoređene u osam grupa sa po četiri selekcije, tražit će put prema svjetskom naslovu. 

A taj naslov brani Njemačka, koja je prije četiri godine u Brazilu nakon produžetaka sa 1:0 (strijelac Mario Gotze u 113. minuti) pobijedila Argentinu, sa Leom Messijem u timu.

Favorita za naslov ima mnogo. Osim neprevaziđenih Pancera, tu su Brazil, Argentina, Francuska, pa Španija, koja je "minut do 12" promijenila selektora (postavljen Fernando Hierro)... Postavlja se pitanje šta može Egipat sa fenomenalnim Mohamedom Salahom. Da li je vrijeme za neko iznenađenje!?

Odmarali smo od Mundijala 1.432 dana. Tačno toliko je prošlo dana od prošlog finala. Upravo posljednje Svjetsko prvenstvo gledalo je 3.2 milijarde ljudi. Za ovo se očekuje da brojke budu nadmašene.

Svaka reprezentacija učesnica ima dovoljno motiva da u 90 minuta pruži maksimum. Novi svjetski prvak bit će bogatiji za 32 miliona eura (finalista će dobiti 23,6 miliona eura).

 Znamo da se na Mundijalu sve vrti oko bubamare i brojki, a ova smotra najboljih je vrijedna 12 milijardi dolara. Toliko upravo vrijedi sve selekcije učesnice. 

Prvi za to imat će priliku domaćin Rusija i Saudijska Arabija, koji će u 17 sati otvoriti Mundijal. Nakon toga ukupno ćemo gledati još 63 utakmice na 12 stadiona u 11 gradova.

Sistem takmičenja je identičan onima kao i prethodnih godina. Iz osam grupa po dvije najbolje selekcije će se plasirati u nastavak takmičenja. Nakon toga ide se po sistemu nokaut-faze, gdje će pobjednici nastavljati takmičenje, a poraženi pakovati kofere. i tako sve do finala.

U svom ludilu i strahu od mogućih terorističkih napada, veliku ulogu će imati i pripadnici sigurnosnih snaga, policije, vojske... To je svakako nezaobilazna tema, iz razloga što se u Rusiji očekuje dolazak milion navijača, veliki broj turista.

Na osiguranje će brinuti više od 17.000 specijalaca, policajaca, vojnika, redara, tu je i 17.000 volontera... Sve to da bi svaki od 64 susreta prošao bez najmanjeg incidenta.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin bit će prisutan na otvaranju Mundijala, a jučer je stigla vijest iz Kremlja da su predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Trump i lideri drugih zemalja dobrodošli kao gosti na Svjetskom prvenstvom.

Pola sata prije početka utakmice između Rusije i Saudijske Arabije, održat će se ceremonija otvaranja. Robbieju Williamsu će se u duetu na otvorenju Svjetskog nogometnog prvenstva, upravo na stadionu Lužnjiki u Moskvi, pridružiti i slavna sopranistica Aida Garifullina. 

Za nogometni spektakl sve je spremno. Rusi su poručili da Mundijal može početi...

Mundijal i u Sarajevu, Tuzli, Zenici, Mostaru, Banjoj Luci...

 
Tokom Mundijala domaći zaljubljenici nogometa, kao i turisti koji posjete Sarajevo, imat će uzbudljiva navijačka okupljanja i najjače navijanje uz utakmice na 24m2 LED ekranu unutar šatora.
 
Slično će biti i u ostalim bh. gradovima - Mostaru, Tuzli, Zenici, Banjoj Luci, Višegradu... gdje će se na trgovima i u kafićima pratiti najveća nogometna smotra na svijetu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije