Mamić se predomislio: Odustao od samoubistva, ali i od povratka u Hrvatsku

Radiosarajevo.ba
Mamić se predomislio: Odustao od samoubistva, ali i od povratka u Hrvatsku
Radiosarajevo.ba / Zdravko Mamić u Međugorju

Bivši čelnik Dinama Zdravko Mamić koji je od hrvatskog pravosuđa pobjegao u našoj zemlji rekao je kako se više nikada ne kani vratiti u Hrvatsku dodajući kako je uvjeren da ga BiH neće izručiti osim ukoliko ne bude političkih pritisaka ali je dao naslutiti kako u takvom slučaju zapravo ne razmišlja o samoubistvu kako je to ranije sugerirao, javlja Hina.

Zdravko Mamić: Ako me probaju izručiti, otrovat ću se kao Praljak

"Ugledni bosanskohercegovački i hrvatski odvjetnici su me uvjerili da nema pravnih elemenata za moje izručenje Hrvatskoj. Stajališta tih poznatih odvjetnika također sam dobio i u pravnim mišljenjima koje su mi dali mnogi profesori pravne struke, među koje spada i profesor Davor Derenčinović, šef Katedre za kazneno pravo na Pravnome fakultetu u Zagrebu", kazao je Mamić.

On tvrdi kako je po svim pokazateljima BIH više pravna država nego Hrvatska i zbog toga i vjeruje kako je neizvedivo njegovo izručenje po zakonima BiH za djela koja mu se stavljaju na teret .

"No, sačekajmo sve. O tome će isključivo odluke donijeti sudovi u BIH i ministar pravde BiH. Pravna struka me uvjerava da, po pravu, ne postoji mogućnost za izručenje i ja im vjerujem. Sad, mogu me samo na silu ili političkom odlukom izručiti Hrvatskoj. Ja se nadam da se to neće dogoditi i da se politika neće miješati", poručio je Mamić.

Bivši čelnik Dinama se već punu godinu nalazi u Međugorju u Hercegovini i u to mjesto je stigao samo dan prije izricanja presude u Županijskome sudu u Osijeku, gdje je nepravomoćno osuđen na šest i pol godina zatvora.

Prošle je godine Sud BIH odbio zahtijev da Mamić bude izručen Zagrebu što je potpisao i ministar pravde BIH Josip Grubeša.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije