Kako će izgledati jakosne grupe na Euro: Prijeti li Zmajevima crni scenarij?

Radiosarajevo.ba
Kako će izgledati jakosne grupe na Euro: Prijeti li Zmajevima crni scenarij?
Arhiv / Kako će se formirati jakosne grupe?

Domaćini su dvaput vodili, ali je Ukrajina do prevažnog boda stigla golom Besjedina u 93. minuti. Ukrajina je ranije osigurala plasman na Evropsko prvenstvo, ali je ovim bodom osigurala status nositelja u izrazito komplikovanom žrijebu grupa EURO-a koji će se održati 30. novembra u Bukureštu. Srbija će EURO tražiti kroz dodatne kvalifikacije, piše Index.hr.

Da je izgubila, Ukrajina bi mogla završiti u drugoj jakosnoj grupi, ako u posljednjem kolu Engleska pobijedi Kosovo, Španija Rumuniju, a Njemačka kod kuće svlada Sjevernu Irsku. Sva tri ishoda su vrlo realna.

Drama na ulicama Vaduza: BH Fanaticosi zaustavili autobus sa Zmajevima

Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine večeras u Vaduzu (20.45 sati) igra posljednju utakmicu kvalifikacija za Europsko prvenstvo 2020. godine. Ove kvalifikacije su još prije utakmice sa Italijom (0:3) dobile epitet propalih, ali susret protiv Lihtenštajna treba poslužiti da ekipa ostvari pobjedu s kojom bismo ostali u utrci za treći „šešir" uoči žrijebanja kvalifikacionih grupa za Svjetsko prvenstvo.

Kakve to veze ima s Hrvatskom?

Ukrajina je tako učinila uslugu i Hrvatskoj jer Francuska, ako gore navede tri utakmice završe očekivanim ishodima, više ne može biti u prvoj jakosnoj grupi, što znači da bi Hrvatska u žrijebu izbjegla prvog favorita turnira.

Lista nositelja u žrijebu se prvi put u historiji neće slagati po nacionalnom renkingu na UEFA-inoj listi, nego po renkingu u ovim kvalifikacijama. Pri slaganju takvog renkinga u grupama u kojima je bilo šest reprezentacija prvoplasiranoj ekipi oduzet će se bodovi osvojeni protiv posljednjeplasirane i tako ćemo dobiti listu najboljih prvoplasiranih, a onda i najboljih drugoplasiranih reprezentacija.

Kako će se formirati jakosne grupe?

Reprezentacije će u žrijebu za Europsko prvenstvo biti podijeljene u četiri jakosne grupe s po šest ekipa.

U prvoj će biti šest najboljih prvoplasiranih reprezentacija, a prema trenutnom stanju u svim grupama status nositelja garantiran je Italiji, Belgiji i Ukrajini koje više niko ne može izbaciti iz prve jakosne grupe.

U drugoj će biti preostale četiri prvoplasirane ekipe i dvije najbolje drugoplasirane reprezentacije.

U trećoj jakosnoj grupi bit će preostale drugoplasirane reprezentacije, a u posljednjoj će biti dvije najlošije drugoplasirane reprezentacije te četiri pobjednika dodatnih kvalifikacija, piše Index.

Dodatne kvalifikacije popunjavaju se po renkingu iz grupa Liga nacija (A, B, C i D).

Glavni problem u ovom žrijebu je činjenica da se igra u 12 europskih zemalja te da je domaćinima, koji se plasiraju ne EURO, garantirano da će igrati u svojim gradovima. Kako bi se to moglo odraditi u žrijebu, UEFA će neke reprezentacije domaćine razmjestiti i po nižim jakosnim grupana, kako se ne bi moglo dogoditi da ne igraju kod kuće.

Status reprezentacija koje nisu domaćini u jakosnim skupinama gotovo sigurno neće biti naknadno izmijenjen, što znači da će Hrvatska sigurno biti u drugoj jakosnoj grupi zajedno s Francuskom, Poljskom i pobjednikom grupe D (Danska, Švicarska ili Irska) te još dvije reprezentacije.

Večeras u Vaduzu BiH protiv Lihtenštajna: Novi tim za kraj debakl kvalifikacija

Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine večeras završava kvalifikacije za Europsko prvenstvo 2020. Nakon očitog debakla u ovim kvalifikacijama, Zmajevi se večeras bore za ugled i čast, ali i da bi s pobjedom ostali u utrci za treći "šešir" u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo.

Mogu li se već sad napraviti neke kombinacije?

Kako trenutno stvari stoje, aktualni evropski prvak Portugal bit će tek u trećoj jakosnoj grupi zbog lošeg rezultata u kvalifikacijama i bit će apsolutno najteži mogući protivnik iz te jakosne grupe.

Da u ovom trenutku završe kvalifikacije, jakosne grupe izgledale bi ovako:

Prva: Italija, Belgija, Engleska, Njemačka, Ukrajina, Španija

Druga: Francuska, Poljska, Danska, Hrvatska, Holandija, Češka

Treća: Rusija, Portugal, Švicarska, Turska, Austrija, Švedska

Četvrta: Finska, Mađarska, Island*, BiH*, Škotska*, Gruzija*

* – ove reprezentacije igraju u dodatnim kvalifikacijama, najjače su po renkingu, pa smo za ilustraciju odabrali njih kao sudionike EURO-a

Rusija bi trebala biti u drugoj jakosnoj grupi, ali bi zamijenila mjesta s Češkom (najjačom u trećoj grupi) jer dva domaćina ne mogu biti u istoj jakosnoj grupi. Kao što smo rekli, zemlje domaćini moraju biti u grupama koje se igraju kod njih, a zbog političkih razloga neke reprezentacije ne smiju igrati međusobno. To su Ukrajina/Rusija, Srbija/Kosovo, Rusija/Kosovo, BiH/Kosovo.

Kako trenutno stvari stoje, budući da Rusija ne smije igrati s Ukrajinom, a Ukrajina mora biti nositelj, Belgija bi morala biti smještena u grupu s Rusijom. To znači da bi Ukrajina morala igrati u grupi sa Holandijom. Finska bi također morala ići u grupu s Rusijom jer Rusija ne može izvući Mađare, koji su također domaćini, a pobjednici dodatnih kvalifikacija, među kojima su također neki domaćini, igrali bi u svojim grupama. Rusija ne može izvući pobjednika grupe D dodatnih kvalifikacija, u kojima je Kosovo, što je još jedna razlog zašto bi u toj grupi bila Finska.

Da u ovom trenutku završe kvalifikacije, potencijalne grupe EURO-a izgledale bi ovako:

Grupa A: Italija, Poljska/Francuska/Hrvatska/Češka, Portugal/Švicarska/Turska/Austrija/Švedska, pobjednik dodatnih kvalifikacija grupe D

Grupa B: Belgija, Danska, Rusija, Finska

Grupa C: Ukrajina, Holandija, Portugal/Švicarska/Turska/Austrija/Švedska, pobjednik dodatnih kvalifikacija grupe A

Grupa D: Engleska, Poljska/Francuska/Hrvatska/Češka, Portugal/Švicarska/Turska/Austrija/Švedska, pobjednik dodatnih kvalifikacija grupe C

Grupa E: Španija, Poljska/Francuska/Hrvatska/Češka, Portugal/Švicarska/Turska/Austrija/Švedska, pobjednik dodatnih kvalifikacija grupe B

Grupa F: Njemačka, Poljska/Francuska/Hrvatska/Češka, Portugal/Švicarska/Turska/Austrija/Švedska, Mađarska

U slučaju da su dvije zemlje domaćina u istoj grupi, žrijebom će se odrediti ko će biti domaćin u njihovom međusobnom susretu.

Žrijeb dodatnih kvalifikacija je 22. novembra, a one će se igrati od 26. do 31. marta sljedeće godine po sistemu “Final Foura” na jednu dobivenu utakmicu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije