Kako bivši predsjednici FK Željezničar vide situaciju na Grbavici

Radiosarajevo.ba
Kako bivši predsjednici FK Željezničar vide situaciju na Grbavici
Foto: Radiosarajevo.ba / Stadion Grbavica u prelijepom dekoru

Polako se bliži sjednica Skupštine Fudbalskog kluba Željezničar koja je zakazana za nedjelju, 23. decembra. Članovi Upravnog i Nadzornog odbora ovog kluba podnijeli su ostavke na svoje funkcije.

Na odlasku su dodali da u sadašnjim okolnostima i u uvjetima ucjena, pritisaka na svlačionicu, medijskih špekulacija, sudijskih režija, interesnih i menadžerskih lobija, svaki daljnji rad uzaludan, te da bi naštetio klubu u nastavku sezone.

Razgovarao: Almir Sokolović

Portal Radiosarajevo.ba kontaktirao je bivše predsjednike FK Željezničar, u želji da čujemo njihov glas, da vidimo kako oni vide trenutnu situaciju u klubu te ih upitali da li bi se ponovo vratili na Grbavicu.

Uoči Skupštine FK Željezničar: Šta kažu bivši igrači, treneri, čelnici

Sabahudin Žujo je u dva navrata bio predsjednik kluba i zajedno sa Amarom Osimom kako šefom stručnog štaba postigao najveće posljeratne uspjehe u ovom klubu. Klub je napustio krajem 2012. godine, kada ga je naslijedio Almir Gredić.

Sabahudin Žujo - undefined

Arhiv: Sabahudin Žujo

„Ja sam jedini bio protiv Statuta da se niko od članova Uprave ne može smijeniti“, počinje Žujo razgovor za naš portal i nastavlja: "Sadašnja Uprava je napravila mnogo na infrastrukturi, ali su joj nedostajali rezultati. A rezultati su jedini mjerilo. Svaka Uprava je iza sebe nešto ostavila. S Kemalom Kozarićem sam stigao na razrušenu Grbavicu, pa smo odmah reagirali. Na kraju igrale su se i utakmice.

Smatram da su imali resurse, ali da su trošili energiju na sporednim stvarima, jer je na kraju uvijek bitan rezultat, a njega u ovom trenutku nema. Historija Želje ne počinje od mene ili od njih i poštujem njihovu odluku koju su donijeli da žele otići iz kluba. Sada treba dovesti kompetentne ljude za različite resore i krenuti dalje. Ja sam jedini u klubu proveo sedam godina, znam šta i kako treba raditi i vjerujem da se Željo može izdignuti iznad situacije“, naglasio je Žujo.

Na naše pitanje da li bi se ponovo vratio za mjesto predsjednika kluba, kratko je kazao: “Zvalo me je 10-15 ljudi, žele da se vratim, ali ja trenutno nemam takve planove."

Krajem decembra 2003. godine Faruk Telibećirević je izabran za predsjednika Željezničara. On je na ovu funkciju stigao upravo umjesto Žuje, koji je tada svoj prvi mandat stavio na raspolaganje.

Danas, 15 godina kasnije, Telibećirević je za Radiosarajevo.ba odgovorio na poziv, ali nije želio ulaziti u detalje krize i pokušaja izlaska iz nje.

„Ne bih želio ništa govoriti kada je riječ o Želji. Pratim dešavanja, znam šta se dešava, ali bolje je da šutim“, kazao je Telibećirević.

Zanimalo nas je, kako je, kao bivši predsjednik, vidio rad sadašnje Uprave na čelu sa Senadom Misimovićem, Telibećirević je kratko odgovorio:

„Solidno! Smatram da su sasvim solidno radili“.

Almir Gredić - undefined

Arhiv: Almir Gredić

Almir Gredić je, kako smo već napisali, na mjesto predsjednika u FK Željezničar stigao 2013. godine kada je na tom mjestu zamijenio Žuju. Od 2016. godine nije dao nijedan intervju, ali je pristao da za naš portal da svoj komentar.

„Imajući u vidi da nisam u organima kluba koji odlučuju o nyšem Želji, nemam ništa za reći po pitanju kako i šta dalje... Smatram da bi to bilo nepoštenio. Može se konstatirati da sveukupna atmosfera u i oko kluba nije dobra i zbog toga sam veoma tužan“, kazao je Gredić i nastavio:

„U 2016. sam prvi i posljednji intervju dao kada je Željo u pitanju, od momenta kada sam 2015. godine napustio klub. No, to što sam tada rekao, ni danas nemam ništa dodati.   

Samir Landžo (desno) u društvu Almira Memića - undefined

Arhiv: Samir Landžo (desno) u društvu Almira Memića

Samir Landžo je za predsjednika izabran sredinom 2005. godine. Neopozivu ostavku je podnio nakon što je u klubu proveo skoro godinu i po, 1. decembra 2006. godine.

„Pratim situaciju, jer se Željo voli bili mi u klubu ili ne. Ono što bih na početku rekao je da nam svima treba više strpljenja. Generalno, mi smo prokleti po tom pitanju. Ni kao ljudi, ni kao navijači, ali ni kao članovi uprave nikada nemamo potrebno to strpljenje. Željezničar je brend. Ima predispozicije da bude „broj jedan“ u Bosni i Hercegovini, a i u samom vrhu u regionu.

Ko nije jedan dan ušao u Želju, nikada neće shvatiti šta je to. Svakikorak sadašnje uprave cijenim. Mnogo je dobrih stvari napravljeno, pozitivnih vibracija... Imao sam priliku to vidjeli, djela sve govore za njih i ništa ne mogu kazati negativno protiv ovioh ljudi, poput Senada Misimovića i njegovih saradnika. Volio bih da ostanu, ali se opet vraćamo na početak razgovora, niko nema to potrebno strpljenje, sabur kako se u našem narodu izgovara ta riječ, da čeka svoju priliku i polako izađe iz krize. Žao mi je“, kaže Landžo za Radiosarajevo.ba, koji, poput ostalih, nema namjeru vratiti se ponovo u Upravu Plavih s Grbavice.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije