Uoči Skupštine FK Željezničar: Šta kažu bivši igrači, treneri, čelnici

A. S.
Uoči Skupštine FK Željezničar: Šta kažu bivši igrači, treneri, čelnici
Arhiv / Tarik Hodžić

Navijači Fudbalskog kluba Željezničar počeli su odbrojavati dane do redovne sjednice Skupštine koja je zakazana za nedjelju, 23. decembra, u Sarajevu.

Sjednica se očekuje s velikom pažnjom, a posljednji rezultati i serija od pet uzastopnih poraza doveli su klub u situaciju da se od borbe za titulu i prvaka Bosne i Hercegovine u ovom trenutku samo razmišlja o borbi za novi izlazak u Europu.

I pored serije loših rezultata optimizma na Grbavici ne manjka, a da je tako potvrđuju i riječi naših sagovornika, koji su za portal Radiosarajevo.ba analizirali aktuelnu situaciju najtrofejnijeg bh. kluba.  

Tarik Hodžić je dijete Željezničara. Pripada generaciji nogometaša Plavih koji je 1974. godine na legendarnoj Marakani s ostalim igračima Željezničara igrala protiv brazilskog Flamenga. Prošao je u klubu najteže dane, ali i one šampionske…

„Dvije sezone smo se borili za prvo mjesto, pa su nam u Bijeljini oteli bodove. Imali smo dobre igrače, pa se sve to malo rasulo. Osvojili smo Kup BiH, ali sam očekivao pad. I sudije su nam otele neke pobjede. Mislim da ova garnitura Predsjedništva kluba vodi odlično kolektiv. Ne pamtim da je neko ovako radio kao oni. Kada je 1997. sve je bilo srušeno, nije bilo uvjeta. Sada Željo ima sve… Nedavno sam ulazio na stadion, izgubio sam se. Bio sam u društvu Belgijanaca I oni su mislili da je ovdje “džungla”. Iznenadili su se, kao i ja.

Za klub bi bila tragedija da ovi sadašnji ljudi koji ga vode odu. Treba se osloniti na mladu ekipu, nešto kupiti sa strane i klub će se vratiti. Ova garnitura u klubu treba ostati“, smatra Tarik Hodžić, koji je dao podršku predsjedniku Senadu Misimoviću za kojeg kaže “da je dosta toga napravio i da ima dobre ideje”.

Tarik Hodžić - undefined

Arhiv: Tarik Hodžić

Mišo Smajlović je također legenda Grbavice. Svakodnevno se može vidjeti u blizini stadiona, jer bez “svog Želje ne može zamisliti nijedan dan”.

“Sve nas je pogodila serija loših rezultata. Pet uzastopnih poraza je presedan koji se dugo nije desilo. Mi koji smo u fudbalu, znamo da se može dogoditi. Vidite suituaciju u Fenerbahčeu… Nešto se dogodilo i kod nas. Nakako su mi nakon pobune igrača, kola u klubu krenula nizbrdo. Da li se to dogodilo namjerno ili slučajno, ne znam. Upravu ne mogu kriviti. Oni su napravili veliki posao. U ovakvom vremenu to niko ne može napraviti. Ovakvi uslovi u Želji nikada nisu bili. O trenerima ne želim govoriti, ali vjerovatno s igračima nije nešto bilo u redu. Moje mišljenje je da igrači nisu fizički spremni, jer smo dosta utakmica izgubili u zadnjim minutama. Nadam se boljim danima”, kazao je Smajlović.

Mišo Smajlović - undefined

Arhiv: Mišo Smajlović

Bivši nogometaši također imaju svoje mišljenje. Jedan od njih Bulent Biščević godinama je bio ljubimac publike, navijača…

“Čekam Skupštinu da vidim šta će se dogoditi. Strah me je da je Željo podijeljen na dva tabora. Sportski segment je katastrofa… Organizacija, klub za desetku, vrhunski… No, igra je nula bodova. Mnogo je igrača i trenera prošlo kroz klub. Najlakše je prozivati predsjednika. No, neka se neko zapita ko je radio skauting? To me zanima… Treba dovodi kompetentne ljude u struku i doći će titule” smatra Biščević.

Bulent Biščević - undefined

Foto: Arhiv: Bulent Biščević

I bivši as Refik Šabanadžović je uz klub, ali za medije ne želi govoriti. Kaže da će se oglasiti u januaru naredne godine, a do tada “svim srcem uz plavu boju”.

Sin mu je tu, zato i ne želi govoriti da ne bi bio "pogrešno shvaćen", ali se nada boljim danima. 

"Treba biti strpljiv i polako", dodao je Šabanadžović. 

Refik Šabanadžović - undefined

Arhiv: Refik Šabanadžović

U Sarajevu se kratko zadržao. Da li su ga pogrešno shvatili ili je u pitanju loš moment dolaska, pokazat će vrijeme. Riječ je o Slobodanu Krčmareviću, treneru koji je sa Željom otvorio novu sezonu. Na Grbavici je bio pet kola, u šestom je već bio u Beogradu.

“Kada sam odlazio, rekao sam dosta stvari koje su se na kraju ispostavile tačne. Napravili smo dobre pripreme, ekipa je bila spremna, ali su možda moji zahtjevi bili previsoki. Ne bih o imenima, ali sam ukazivao da je potreban jači igrački kadar za velike domete. Uspio sam za vrijeme mog mandata da dovedem samo jednog igrača (Ivan Čurjurić), koji je spustio cijenu i ispostavio se da je pojačanje. Trebalo je više igrača njegovog kvaliteta i u drugim linijama. Podlegao sam veličini kluba, velikim navijačima, što oni i jesu. I sada mogu kazati, bio je doživljaj voditi Želju. Uslovi za trening odlični, ali nisam imao igrački kadar za velike domete”, smatra Krčmarević u razgovoru za Radiosarajevo.ba.

Slobodan Krčmarević - undefined

Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba: Slobodan Krčmarević

Zdenko Jelić je 40 godina u Sportskom društvu Željezničar. Ispratio je mnoge generacije Plavih, teške dane poput saradšnjih, proslavljao titule… Vjeruje da će ih biti još.

„Pratim Želju, ali ne bih mnogo toga govorio dok ne prođe skupština. No, na prvu, pod tačku A - možete svrstati podatak resursi, stadion, tu svaki respekt. Pod tačku B - nogometašii, uspjeli su izgubiti pet uzastopnih susreta, što silnim generacijama nije pošlo za nogom.   Svaka čast predsjedniku Misimoviću, velelepni objekt imamo, ali bez ekipe je kao operacija bez anestezije.

Željo nikada nije imao više nekvalifikovanih i polukvalifikovanih fudbalera, nego danas. Uspjeli su da Željo pet utakmica zaredom izgubi. Uspjeli su da igrači ne uđu u svlačionicu zbog navijača, uspjeli su štrajkovati... Ostaje misterija ko ove fudbalere filtrira, skautira, dovodi… Priča se o transparentnosti u klubu, a svi očekuju odgovore. Stručni štab je posebna priča. To treba renovirati i postaviti na stare osnove. Da dalje ne nabrajam.  Želju trebaju interesovati samo trofeji i prvo mjesto i povesti ga kursom koji mu pripada. To je jedini lijek”, dodao je Jelić.

Zdenko Jelić - undefined

Arhiv: Zdenko Jelić

Tog 23. decembra na sjednici Skupštine će biti prezentiran godišnji izvještaj o radu kluba. Kao i uvijek do sada, na kraju poslovne godine mandati članova Upravnog odbora su na raspolaganju Skupštini, saopćeno je nedavno iz kluba.
"U periodu do održavanja sjednice Skupštine klub je otvoren za sve vrste inicijativa te poziva sve članove Skupštine koji imaju održiv plan za nastavak započetog procesa razvoja kluba da se aktivno uključe i pripreme konkretne prijedloge za argumentiranu diskusiju i donošenje odluka koje će osigurati novu energiju klubu", naveli su iz FK Željezničar. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije