Ivaylo Petev: Moramo vratiti kult reprezentaciji BiH, došao sam da to ostvarimo

5
Radiosarajevo.ba
Ivaylo Petev: Moramo vratiti kult reprezentaciji BiH, došao sam da to ostvarimo
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Ivaylo Petev za Radiosarajevo.ba

Dolazak bugarskog stručnjaka Ivayla Peteva na selektorsku poziciju nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine izazvao je mali zemljotres u našoj zemlji.

Dok su jedni fanovi bili protiv njegovog dolaska, drugi su odmah nakon njegovog izbora u jedan glas tvrdili - konačno pravi selektor

Oni koji ga bolje poznaju, a takvih ima u Bosni i Hercegovini sasvim dovoljno, uvjereni su da će bivši selektor Bugarske, te bivši trener Ludogoreca, zagrebačkog Dinama, poljske Jagelonije... sa Zmajevima napraviti pravi posao.

Razgovarao: Almir Sokolović

O Petevu se nakon njegovog izbora za selektora BiH na društvenim mrežama i forumima više piše nego o vakcinama protiv koronavirusa. 

Da bi ga i nogometna i sportska javnost u Bosni i Hercegovini bolje upoznala, Petev je odlučio razgovarati za portal Radiosarajevo.ba i otvoreno odgovarati na naša pitanja vezana za njegovo imenovanje i sve što ga očekuje na klupi našeg najboljeg tima.

Radiosarajevo.ba: Ivaylo, na jednom od vaših prvih predstavljanja u BiH kazali ste da trebamo vratiti kult reprezentaciji BiH, to se mnogima dopalo, jer su Zmajevi u 2020. godini ostali bez ijedne pobjede. Pojasnite nam to?

Petev: Meni je veoma bitno da saznam zašto se to dogodilo, da u 2020. godini BiH ne ostvari nijednu pobjedu. Kada to saznam, od početka ćemo krenuti raditi na tome. S obzirom na kvalitetu koju BiH ima, uvjeren sam da ćemo vratiti taj kult koji su Zmajevi imali. Ja sam siguran da ćemo uspjeti.

Radiosarajevo.ba: Pratili smo Vaše nastupe kao selektor Bugarske i kao trener. Volite nadigravanje i napadački nogomet. Mogu li sadašnji reprezentativci odgovoriti na sve Vaše zahtjeve koje ste zacrtali? 

Petev: i do sada sam imao tu želju za napadom, a ima da je i dodatno napravimo. To je jedina stvar koja mi daje motiv da prihvatim selektorsku funkciju u reprezentaciji. Ja znam da Bosna i Hercegovina ima veoma kvalitetne igrače. Ako uspijemo vratiti kult da u svakoj utakmici idemo na pobjedu, da na terenu pružimo i 150 posto naših mogućnosti, to će biti pravo. Iskreno, mi smo svi i dužni da to napravimo. Kada to uspijemo ostvariti, a uvjeren sam da ćemo to napraviti, bit će to dobri dani za BiH i Zmajeve. 

Ivaylo Petev za Radiosarajevo.ba - undefined

Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba: Ivaylo Petev za Radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba: Gdje su griješili Vaši prethodnici na klupi BiH?

Petev: Ne bih sada o tome... Ima mnogo stvari na kojima trebamo raditi, ali pred nama su ti dani upoznavanja. Ono što je važno naglasiti, a to je veoma bitno - kada igrači igraju odlično, onda oni sami sebe biraju u reprezentaciju. Nema trenera na svijetu koji će znati da ima dobrog igrača, a on ga ne želi pozvati među kandidate. 

Radiosarajevo.ba: Nećemo pričati o pojedincima, ali se moram vratiti u 2014. kada je BiH prvi put zaigrala na nekom velikom takmičenju, na Mundijalu u Brazilu. Koja je razlika između te generacije Zmajeva i ove sadašnje koju Vi želite napraviti?

Petev: Profil igrača iz 2014. i ovih koji su igrali baraž za Europsko prvenstvo na Grbavici prošle godine je različit, ali ima dosta i sličnosti. No, ja znam da je Bosna i Hercegovine i prije, i sada, a i u budućnosti uvijek imala i imate će talentirane nogometaše. Bosanci su talentirana nacija. S pravilnim radom, trebamo naći nove zvijezde kakve smo imali i ranije na Svjetskom prvenstvu u Brazilu. Naravno, sve to treba biti nevidljivo u javnosti, to sklapanje sadašnjih sjajnih igrača i onih koji dolaze u jedan sklad da napravimo sjajan tim.

Radiosarajevo.ba: Već vidim da imate viziju, što je pohvalno. Zanima nas da li u notesu već imate neke nove Zmajeve?

Petev: I ranije sam pratio BiH i ovo je veoma važno kazati - ako igrač igra na način na koji to ja želim, ako se može uklopiti u moju viziju, te da je uz sve to spreman, meni neće biti problem da nekog talentiranog igrača od 19 godina ubacim da igra među startnih 11. 

Radiosarajevo.ba: Došli smo do informacije da ćete veoma brzo napraviti turneju po europskim zemljama da se upoznate sa Džekom, Pjanićem... i ostalim Zmajevima?

Petev: To ću napraviti odmah, veoma brzo. Još uvijek ne znam u koju ću zemlju moći da uđem sa PCR testovima na koronavirus, ali ću otići u sve one u koje se to može realizirati. Nisam baš siguran da ću sa svim igračima moći obaviti razgovor, ali sa velikom većinom sigurno da hoću. Idemo kazati ovako - ja jedva čekam da dođe taj dan.

Radiosarajevo.ba: Budući predsjednik NSBiH Vico Zeljković Vas hvali na sav glas. Kakvo mišljenje imate o njemu?

Petev: Ja sam gospodinu Zeljkoviću zahvalan na tome. Posebno što je stao iza mene. Vidio je da sve ono što sam napravio da je veoma dobro i hvala mu. Ovo je i za mene neki novi početak, tako da ću iz sve snage stati iza njega da ga zaštitim, kao što je on mene zaštitio kada sam imenovan za selektora BiH. 

Radiosarajevo.ba: Ono što me zanima, s čime ćete biti zadovoljni kao selektor BiH. Šta nam možete obećati da ćete napraviti u tim prvim utakmicama, već u prvoj utakmici 23. marta protiv Finske?

Petev: Posao se ne može napraviti preko noći. No, najsretniji ću biti da Zmajevi igraju na način na koji ih ja pripremim. Da igrači budu željni igre, da daju sve od sebe za Zmajeve i da imamo jedan lijep produkt koji će se svidjeti svim gledateljima i navijačima.  

Radiosarajevo.ba: Može li BiH doći na nivo da na čelu s Vama igra najbolji nogomet u regionu, uključujučći Bugarsku, Rumuniju, Mađarsku...?

Petev: Ja bih bio najsretniji da to bude tako. Znam da za takvo nešto treba mnogo rada, ali ćemo raditi na tome da to tako bude. Sam sebi postavljam uvijek veoma visoke ciljeve. Kao ono kada vojnik želi jednog dana postati general. Takav sam i ja. Ambicija kod mene ne nedostaje, imam i veće iskustvo vodeći timove iz različitih zemljama. Napravit ću to, da i ja budem sretan kada vidim kako igra naša rereprezentacija. 

Radiosarajevo.ba: Znate li da BiH nikada nije pobijedila Portugal. Igrali smo dva baraža protiv nijh, a Vi ste to uspjeli ostvariti sa Bugarskom, srušili ste Ronalda i društvo.

Petev: To je statistika, ali se ona mora mijenjati. Ja ne želim da mnogo gledam u prošlost, već radim za sutra i prekosutra. Želim se okrenemo budućnosti, da svi zaboravimo taj Portugal i da radimo korak po korak prema cilju, a to je velika Bosna i Hercegovina. 

Ivaylo Petev za Radiosarajevo.ba - undefined

Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba: Ivaylo Petev za Radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba: Pred kraj intervjua, imam dva pitanja - jedno je Vaše prijateljstvo sa Dinom Merlinom.

Petev: Dino Merlin je moj veliki prijatelj. Nismo se vidjeli od prije Nove godine. Kada sam izabran za selektora, poslao mi je poruku "sretno i sve najbolje". U kontaktu smo, a ja sam mu ranije čestitao Bajram i Novu godinu. Kada prođe ova gužva, sjest ćemo na kafu. On je moj omiljeni pjevač. Dino Merlin je gigant.

Radiosarajevo.ba: Drugo pitanje je vezano za poznanstvo sa Zdravkom Memićem.

Petev: Zdravko Mamić je jedan fenomen. Svi znamo šta je Mamić napravio sa Dinamom, a ja bih bio sretan da to isto i ja napravim u reprezentaciji BiH. Njegove pohvale mnogo mi znače i ne bih pričao sada o njemu šta je napravio, kada to cijeli Balkan i Europa znaju. Kapa dole. 

Radiosarajevo.ba: Moramo razjasniti jedno - mnogi Vas hvale i kažu mi da ste prava osoba na pravom mjestu, pravi izbor za selektora, a drugi su opet skeptični - i kažu nije on osoba koja Zmajeve može izvući iz "blata" u kojem se trenutno nalazimo. Vaš komentar?

Petev: Evidentno je i razumijem da me ne mogu svi voljeti, ali to nije ni važno meni. Samo ću kazati da sam prvo čovjek, pa tek onda trener. U Bosnu i Hercegovinu sam došao da radim svoj posao.

Radiosarajevo.ba: Za kraj, kada prođe pandemija koronavirusa, vjerujete li da možete vratiti navijače na tribine, da se stvori pobjednička euforija kakvu smo nekada imali oko Zmajeva?

Petev: Siguran sam da će se BH Fanatikosi i svi navijači koji su okrenuli leđa Zmajevima, vratiti na tribine kada vide kako mi igramo. Ako svi mi budemo dali sve od sebe, uvjeren sam da ćemo vratiti navijače na tribine. Za kraj ću još kazati, fudbal je čudan sport. U košarci kada igrate loše, izgubit ćete 20 razlike. U rukometu isto tako. No, u fudbalu je drugačije. Nekada možete da igrate loše, a da na kraju ostvarite pobjedu. Treba samo vjerovati u sebe.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije