Italija slavila na pustoj Grbavici, Zmajevi 2020. završili bez pobjede

3
A. S.
Italija slavila na pustoj Grbavici, Zmajevi 2020. završili bez pobjede
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / BiH - Italija

Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine 2020. godinu završit će bez pobjede. 

Prvi put nakon 18 godina Zmajevi u 12 mjeseci nisu uspjeli osjetiti slast pobjede. Posljednji put identičan scenario doživjeli smo 2002. godine.

U posljednjoj utakmici Lige nacija, u susretu šestiog kola, Italija je na pustoj Grbavici (susret se igrao bez gledatelja, op. a.) slavila protiv Bosne i Hercegovine sa 2:0.

BiH - Italija - undefined

Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: BiH - Italija

Prvo poluvrijeme

Zmajevi su se dobro držali u prvih 15 minuta susreta. Nije bilo ozbiljnijih prilika, ali ni Azzurri nisu prijetili.

Onda smo primili gol. Igrala se 21. minuta, kada su naši gosti rutinski realizirali akciju. Strijelac je bio Andrea Belotti, saigrač našeg Amera Gojaka iz Torina.

Prije toga, Belotti je promašio dvije lijepe prilike. Nakon gola još jednu idealnu, ali je Pirić sjajno odbranio njegov šut.

Nakon gola, Zmajevi su imali dvije prilike. Prvo je pucao Smail Prevljak, ali je Donnarumma sjajno odbranio. Ovo je bila i najbolja prilika za BiH.

Pred kraj prvog dijela šansu je imao i Amer Gojak. Prije toga je Čorluka dugo držao loptu u nogama, da je ranije uposlio Gojaka - možda smo mogli doći do 1:1.

BiH - Italija - undefined

Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: BiH - Italija

Drugo poluvrijeme

U drugom dijelu tempo je malo palo. Na prvu priliku čekali smo više od 10 minuta. Acerbi je bio u prilici, ali je piucao pored gola Pirića.

U posljednjih pola sata, Italijani su više napadali. I to im se isplatilo već u 67. minuti kada je Berardi bio strijelac.

Locatelli je loptu gurnuo iza naše odbrane, a Berardi je postigao lijep gol.

Nakon gola, bilo je evidentno da Zmajevi nemaju odgovor.

I tako završen je još jedan ciklus - prvi put smo igrali u Diviziji A, prvi put od nezavisnosti BiH igrali sa Nizozemskom, i pitanje je kada ćemo se vratiti u elitni razred europskog nogometa.

Na Finale Four su se plasirali Italija, iz naše grupe, te Belgija, Francuska i Španija. U oktobru će se igrati 2021. godine.

Podvucimo - lošija stvar od poraza od Italije, koji je bio i očekivan, je činjenica da su Zmajevi ugrozili poziciju koju su imali na UEFA rang-listi i sada nam je upitno da li ćemo ostati u "trećem šeširu" u  žrijebanju grupa za kvalifikacije Svjetskog prvenstva.

Kuda će Zmajevi i Nogometni savez BiH - brzo ćemo saznati.

Za Duška Bajevića već znamo - BiH je ostala bez selektora.

   

Tablice omogućuje SofaScore LiveScore

   

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije