Veliki protesti protiv dodjele Nobelove nagrade Handkeu, dolaze poznata imena...

Radiosarajevo.ba
Veliki protesti protiv dodjele Nobelove nagrade Handkeu, dolaze poznata imena...
Foto: Privatni album / Fotografije iz privatne arhive prikazuju kako se Handke šetao Srebrenicom i Višegradom 1996. godine

Povodom održavanja svečane ceremonije uručenja Nobelovih nagrada, u Stockholmu će, 10. decembra 2019, simbolično, na Nobelov dan, biti organizirane masovne manifestacije protiv dodjele najvećeg svjetskog priznanja austrijskom piscu, simpatizeru ratnog zločinca Slobodana Miloševića i negatoru genocida u Srebrenici Peteru Handkeu, potvrdili su za Radiosarajevo.ba organizatori navedenog skupa.

Piše: Faruk Vele 

Ponižavanje žrtava 

Handkea smatraju čovjekom koji je devedesetih promijenio pravac i "svoje životno djelo obilježio mnoštvom knjiga, izjava i djela kojima se negira genocid, ponižavaju žrtve rata, i odaje počast osuđenim ratnim zločincima". 

Na protestima, koji će biti održani u centru Stockholma (Norrmalmstorg 18-20),  učestvovast će majke Srebrenice i Žepe, predstavnik prijedorskih logoraša Mirsad Duratović, direktor Memorijalnog centra Potočari dr. Emir Suljagić. 

Pored njih, govornici će biti svjetski poznati novinar Roy Gutman, čovjek koji je otkrio i dokumentirao logore u Bosni i Hercegovini, bivša glasnogovornica Haškog tribunala i francuska novinarka i književnica Florence Hartmann, a tu će biti i Christina Doctare, Vahidin Preljević, Enver Đuliman, Alida Bremer, Goran Miletić,́ Jasna Čaušević, Elke Schmitter... 

Kako je za naš portal kazao Adnan Mahmutović, bosansko-švedski pisac i profesor engleske književnosti na Stockholm University, protesti nisu samo izraz nezadovoljstva bosanskohercegovačke dijaspore već izraz globalnog nezadovoljstva uglednika iz cijelog svijeta. 

Medalja protesta kao poruka onima koji su Nobela dali Handkeu: Ne u moje ime!

Peter Handke, ime je za koje je većina vas već dosad čula. Ako ne ranije, zasigurno onda jeste od 10. oktobra 2019. godine, kada je ovom kontroverznom književniku, inače negatoru srebreničkog genocida i prijatelju Slobodana Miloševića, dodijeljena ovogodišnja Nobelova nagrada za književnost. Ovakva odluka Švedske akademije nauka izazvala je prilično burne reakcije cjelolupne svjetske javnosti.

Iza manifestacije, dodaje, primarno stoje Teufika Šabanović i on osobno, ali im se od samog početka priključilo mnoštvo ljudi, kako individualno tako i kroz razne organizacije. 

"Osnovne poruke da Nobelova nagrada legitimira revizionizam, daje socijalni i historijski kapital negatorima genocida i historijski utvrđenih činjenica... Pridružite nam se 10. decembra u Stockholmu, na Norrmmalmstorget od 19-21 h, da zajedno kažemo da se tako nešto se ne bi nikako smjelo nagraditi Nobelovom nagradom", navodi Mahmutović u izjavi za Radiosarajevo.ba. 

Smatra da nagrada mora da prati temelje Nobelovog testamenta i njegove zaostavštine, te "bude dodijeljena onome koji čovječanstvo vodi naprijed u pozitivnom pravcu, a ne onome koji iskrivljuje historiju i istinu". 

Neka priznaju grešku 

Teufika Šabanović, inače dijete Srebrenice, je ranije poručila: 

„Ovom manifestacijom želim odati počast mom ocu koji je ubijen u Srebrenici, kao i ostalim žrtvama genocida i ratnih zločina koje Peter Handke relativizira i podsmjehuje im se svojim negiranjem činjenica. Na Nobelov dan, 10. decembra manifestiraćemo za bolji svijet u kojem se sve žrtve dostojanstveno tretiraju, gdje istina nije iskrivljena, a genocid se ne negira”. 

Svi oni traže da Švedska akademija prizna svoju grešku, te da prestane "sa svojim hladnim birokratskim odgovorima na protestna pisma, da prestane vrijeđati hiljade izbjeglih sa Balkana koji decenijama izgrađuju kako Švedsku, tako i mnoge druge evropske i svjetske države gdje žive raseljena lica". 

"Tražimo da uvide koliko njihova odluka dehumanizira i vrijeđa sve one koji su preživjeli isto ili slično, te vrijeđa našu zajedničku historiju, i daje vjetar u leđa onima koji već decenijama rade na sabotiranju pomirenja i suživota svih naroda. Svojim postupkom, Švedska akademija ugrožava naučna dostignuća kad je riječ o genocidu i unazađuje pokušaje kvalitetnog pomirenja", poručio je Mahmutović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije