Medalja protesta kao poruka onima koji su Nobela dali Handkeu: Ne u moje ime!

Radiosarajevo.ba
Medalja protesta kao poruka onima koji su Nobela dali Handkeu: Ne u moje ime!
Foto: Twitter / Medalja protesta - ne u moje ime!

Peter Handke, ime je za koje je većina vas već dosad čula.

Ako ne ranije, zasigurno onda jeste od 10. oktobra 2019. godine, kada je ovom kontroverznom književniku, inače negatoru srebreničkog genocida i prijatelju Slobodana Miloševića, dodijeljena ovogodišnja Nobelova nagrada za književnost.

Ovakva odluka Švedske akademije nauka izazvala je prilično burne reakcije cjelolupne svjetske javnosti. Naravno, izuzev one koja dijeli mišljenje s Handkeom ili smatra da autorova djela treba razdvojiti od autora, pa šalje prigodne čestitke.

Peter Handke nakon genocida šetao Srebrenicom i Višegradom

Ipak, red za redom, ozbiljni su svjetski akademici, književnici, među kojima su Salman Rushdie, Aleksandar Hemon i Hari Kunzru, ozbiljno osuđivali dodjeljivanje Nobela baš Handkeu.

Bunt se proširio i masovnije. Društvene mreže prepune su kritika, a jedna se upravo posebno istakla.

Riječ je o akciji #neumojeime koja se pojavila na društvenim mrežama i fotografijama na kojima je medaljon koji se dodjeljuje Nobelovcima, no ovaj je nešto drugačiji. Redizajniran.

Uz lik Alfreda Nobela, slavnog naučnika koji se volio nazivati 'dobročiniteljem čovječanstva' i u čije ime se dodjeljuje nagrada, stoji poruka "Not in my name" (Ne u moje ime). Na medalji još piše i Peter Handke MMXIX.

Ovaj čin, kako se doznaje, umjetnika i građana, dijeli se, u ime protesta, i uz hashtagove #notsonobel te #notinmyname.

Medalja protesta - ne u moje ime! - undefined

Foto: Twitter: Medalja protesta - ne u moje ime!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije