Učenici i roditelji ne moraju strahovati od TIMSS istraživanja - ne utiče na ocjenu

B.R. i V.A.Z.
Učenici i roditelji ne moraju strahovati od TIMSS istraživanja - ne utiče na ocjenu
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Alisa Ibraković i Branka Popić

Prije dva dana u Bosni i Hercegovini je počelo Međunarodno istraživanje trendova u znanju matematike i prirodnih nauka u četvrtom razredu osnovne škole - TIMSS 2019. Istraživanje kojim će biti obuhvaćeno više od šest hiljada učenika, 336 odjeljenja i 178 osnovnih škola će trajati do 13. juna.

Počinje međunarodno istraživanje trendova u znanju matematike i prirodnih nauka 

Šta je TIMSS i koji su njegovi ciljevi, za Radiosarajevo su govorile zamjenica direktorice i savjetnica u Državnoj agenciji za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje - Alisa Ibraković i Branka Popić.

Alisa Ibraković i Branka Popić - undefined

Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba: Alisa Ibraković i Branka Popić

Istraživanje za dobrobit djece, roditelja i cijelog društva

Ibraković je podsjetila da je u Bosni i Hercegovini 2007. godine prvi put proveden TIMSS kojim su bili obuhvaćeni učenici sedmog razreda osnovne škole.

Navela je da se istraživanje provodi u brojnim državama svijeta, među kojima su i one  ekonomski najrazvijenije, poput Njemačke, Norveške, Švedske, Singapura, Novog Zelanda, Australije, SAD, kao i zemlaja iz naše regije. Generalno, rezultati istraživanja pokazuju koliko je uspjean obrazovni sistem jedne zemlje, te koliki je nivo znanja generacije na međunarodnom nivou. 

"TIMSS se provodi svake četiri godine još od 1995. godine. Neke države imaju kontinuitet učešća i to je jako važno. Na taj način uočavaju promjene koje se dešavaju u obrazovanju."

U istraživanje nisu uključeni isključivo đaci, već i njihovi roditelji, nastavnici, direktori škola. 

Naglašeno je da niko od njih, posebno djeca i roditelji, nemaju razloga za bilo kakvu zabrinutost jer TIMSS ne utiče na zaključnu ocjenu. 

"TIMSS nije studija koja pojedinačno procjenjuje učenike. To je prilika i čast za djecu da pokažu ono što znaju. Oni su reprezentacija Bosne i Hercegovine. Apelujem roditeljima da potpišu saglasnost da njihova djeca učestvuju u istraživanjima, a đaci da daju maksimum", sugerirala je Ibraković.

Uspješnost sistema obrazovanja u BiH pod lupom

Rezultati TIMSS istraživanja na međunarodnom planu bit će objavljeni 2020. godine.

u međuvremenu dobit ćemo i rezultate međunarodnog istražuvanje PISA 2018, koje je provedeno prošle godine među petnaestogodišnjacima u preko 80 zemalja svijeta, a prvi put i u BiH.

Ibraković je navela da će rezultati PISA biti objavljeni 3. decembra koji je okarakterisala kao Danom D za bosanskohercegovačko obrazovanje jer ćemo:

"Tada znati gdje smo. Vrlo je važno što ćemo se moći porediti sa zemljama u regiji. To će nam biti smjernica kako da idemo naprijed... Rezultati TIMMS-a iz 2007. godine su pokazali da smo daleko ispod međunarodnog prosjeka i da smo najlošiji u regiji. Tada svaki četvrti učenik nije imao ni minimum osnovnog znanja iz matematike i prirodnih nauka. U sintezi i analizi smo najlošiji jer učenici uče samo činjenice."

Branka Popić je naglasila da se zadaci iz TIMSS-a vezani za nastavne planove i programe prilagođeni uzrastu od devet i po do deset i po godina.

Ovo su TIMSS zadaci za četvrti razred osnovne škole - znate li ih riješiti? 

Objasnila je kako su birane škole i učenici za istraživanje.

"Uzorak nije birala Agencija ili resorna ministarstva... Softver je birao slučajni uzorak. U Sarajevu je 20 škola uključeno u istraživanje i u ovom gradu će trajati do 29. maja. Istraživanje će nam poslužiti za izradu budućih strategija", kazala je. 

Reakcija učenika

Govorila je i o reakcijama učenika na pitanja TIMSS-a na probnim istraživanjima: 

"S terena smo dobili informacije da su učenici prihvatili testiranje poput nekog kviza na internetu. Međutim, ako bi u pitanjima bilo više od dvije ili tri rečenice onda bi gubili pažnju za čitanje. Dakle, gube pažnju kada treba da nešto analiziraju, sintetiziraju - da čitaju s razumijevanjem", navela je Popić.

Za nju je to pokazatelj da djeca više reprodukuju znanje, nego što ga analiziraju.

Sugovornice su na kraju još jednom podvukle da istraživanja prije svega služe kako bi se obrazovni sistem poboljšao, te da učenici, nastavnici i rukovodstva škole ne trebaju strahovati da se radi o evaluaciji njihovog rada.

TIMSS istraživanje je evaluacija sistema obrazovanja u našoj zemlji i kao takvo ga treba promatrati. 

Nakon PISA 2018 i TIMSS 2019, u našoj zemlji radit će se i PIRLS istraživanje 2021. godine, kada se očekuje i sljedeće PISA istraživanje.  

PIRLS  - undefined

Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba: PIRLS

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije